Huvud / Angina pectoris

Syndrom av svaghet i sinusnoden

Sinusnodet är noden för hjärtans ledningssystem, som reglerar hjärtaktiviteten genom impulseringsreproduktion. När pulsutmatningen störs förändras hjärtrytmen, och hjärtkollisionerna blir oregelbundna.

Konsekvenser av patologi

Denna patologi är vanligare hos äldre, men det diagnostiseras även hos barn från tidig ålder och ungdomar i puberteten.

Svaghet i sinusnoden orsakar följande konsekvenser:

 • permanent sinus bradykardi - hjärtrytmen blir mindre än 45 slag per minut;
 • frekvent förekomst av sinus exstrosystole - hjärtets arbete är blockerat i 2-3 sekunder;
 • blockad av impulsöverföringar från sinusnoden till atrium-hjärtkontraktionerna avbryts i 3 sekunder;
 • frekventa attacker av takykardi med instabil återhämtning av hjärtrytmen;
 • växling av attacker av fibrillering med saktning av hjärtfrekvensen;
 • förmaksfladder.

Symtom på sinusnoddysfunktion

Dysfunktion i sinusnoden hos barn och vuxna har olika symptom.

Hos vuxna orsakar detta tillstånd följande tillstånd:

 • yrsel, störd balans, ibland en medvetenhetskänsla;
 • konvulsioner;
 • en känsla av konstant svaghet, snabbt växande trötthet;
 • otillräcklighet i beteende
 • periodisk ångest;
 • Brott mot statiken fram till hösten - särskilt hos äldre människor.
 • växlande frekventa och sällsynta hjärtslag.

Hos barn och ungdomar är symptomen inte så allvarliga. Det finns ingen känsla av ångest och trötthet ökar först efter ökad belastning. Barn klagar ofta på föräldrarna om smärta i huvudet - det förekommer med känslomässig stress.

Förändringar i sinusrytmen hos vuxna orsakas av interna och externa faktorer:

 1. Substitution av friska celler i hjärtmuskler och kärl med bindväv, förkalkning;
 2. Ischemisk hjärtsjukdom - ett brott mot blodcirkulationen i samband med hjärtsårens hjärtinfarkt och hjärtinfarkt - med denna sjukdom dör hjärtmusklerna;
 3. Ateroskleros - begränsning av blodkärl på grund av lipidavlagringar i lumen;
 4. Kirurgiska ingrepp, traumatiska skador
 5. Inflammatoriska sjukdomar, oavsett etiologi
 6. Autoimmuna sjukdomar: systemisk lupus erythematosus, sklerodermi;
 7. Brott mot proteinmetabolism - amyloidos;
 8. Hypertensiv sjukdom, dess hjärt-cerebrala form;
 9. Utbytesstörningar: hypotyreoidism och hypertyreoidism - en brist och överskott av sköldkörtelhormonproduktion; viktsvängningar - förändringar i kroppens metaboliska processer på grund av det ständiga strävan att gå ner i vikt och övergången från en diet till en annan, vägran att begränsa kost, diabetes.

Orsaker till patologi

Den vanligaste orsaken till sinusnoddysfunktion bland yttre faktorer är det parasympatiska nervsystemets överdrivna inflytande på sinusnoden. Det parasympatiska systemet i kroppen är avdelningen för nervsystemet som ansvarar för de inre organens funktion.

Detta tillstånd uppstår i följande fall:

 • med traumatiska nervsystemet effekter: mekanisk, kemisk och annan;
 • med onkologiska processer som utvecklas i hjärnan;
 • under blödningen av subaraknoidtypen;
 • förändring och kränkning av elektrolytkompositionen, som uppstår vid systematisk intag av olika läkemedel, oftare från grupper av adrenoblocker och hjärtglykosider.

Dysfunktion av sinusnoden hos barn orsakas av följande skäl:

 • kirurgiska ingrepp som orsakades av medfödda patologier: hjärtfel, störningar i dess delar, underutveckling av ventiler och kärl;
 • skador på nervsystemet - centrala och vegetativa;
 • autoimmuna sjukdomar;
 • inflammatoriska processer - myokardit, som uppträder i hjärtmusklerna.

Den vanligaste orsaken till att atrialen hos barn och ungdomar inte kontrollerar hjärtrytmen är den autonoma dysfunktionen hos sinusnoden.

Är vegetativ dysfunktion i sinusnoden farlig hos barn?

Med uttalade symtom kräver tillståndet allvarlig behandling och reda på orsakerna. Om tachykardi hos unga barn ofta leder till en belastning, uppträder tonåringar detta syndrom på grund av den snabba tillväxten av inre organ.

När det inte finns några hotande faktorer - hjärtat är normalt utvecklat, det finns inga sjukdomar i anamnesen, det bör undersökas ytterligare för förekomsten av infektioner.

Streptokocker och stafylokocker, vilka är i kroppen i ett vilande tillstånd, kan väsentligt påverka förekomsten av arytmier och provocera en inflammatorisk sjukdom i hjärtat och organ med vilka det interagerar.

Med dysfunktion av sinusnoden hos ungdomar upprättades en ektopisk rytm, som pågick från den koronära sinusregionens område.

Bradykardi hos spädbarn orsakas av ett brott mot hjärncirkulationen på grund av intrauterin hypoxi, hypotyroidism - perinatal patologi. Föräldrar märker barnets onormala tillstånd på grund av hudens plåga, dålig aptit, förkortning av vakten.

Äldre barn och ungdomar har orimlig trötthet, nedsatt uppmärksamhet.

Om dysfunktionen i sinusnoden orsakas av åldrandet av kroppen, måste du vänta tills barnet växer upp och tillståndet stabiliseras.

Den farligaste är läget när sinusknutan dysfunktion leder till frekventa sinuspauser - sinotarialny enhet för en tillräckligt lång tid upphör att stimulera atriet. Detta medför en långvarig frustration av medvetandet. Vid denna tidpunkt tas hjärtrytmen upp av andra hjärtavdelningar - atria och ventrikler, men det krävs tid för omorganisationen.

Lyckligtvis hos barn sker detta tillstånd endast i svåra patologier, i de flesta fall med överdos eller allergi mot läkemedlets verkan som stöder hjärtaktivitet.

Behandling av sinusnod svaghet syndrom

Liksom terapi av någon sjukdom börjar behandlingen av hjärtrytmstörningar med undersökningar för att exakt fastställa orsaken till att vegetativ aktivitet är upprörd.

För detta beskrivs en familjhistoria, kom ihåg när de första klagomålen uppstod, vilka symtom som verkade hotas, var patienten noggrant auditionerad och inspekterad visuellt.

Utsedd av diagnostiska laboratorietester: de innefattar konventionella och specifika analyser av urin, blod från ett finger, den biokemisk analys av blod från en ven, definitionen av hormonella status - bekräftas genom ett blodprov produktion av sköldkörtelhormoner, farmakologiska tester utförts.

Det finns hårdvaruundersökningar: EKG, CT, MR och andra.

Drogbehandling är användningen av droger som hindrar ytterligare förändringar i sinusnoden och förekomsten av komplikationer - frekvent svimning.

Allvarliga patologier kan kräva kirurgisk ingrepp.

För att förhindra försämring av tillståndet måste följande regler följas:

 1. Beakta principerna om rationell nutrition - när det gäller barn, bör kontrollen av dagens regim tas av vuxna, ungdomar tar inte sin hälsa på allvar. I kosten bör det finnas tillräckligt med mat med höga nivåer av kalium och magnesium - de grundläggande mikroelementen som stöder hjärtans prestanda.
 2. Fysisk aktivitet bör vara regelbunden, belastningarna bestäms beroende på hälsotillståndet.
 3. Det är nödvändigt att försöka utesluta psykologiska belastningar. För att stoppa dem är det önskvärt att använda naturliga läkemedel baserat på växtråvaror.
 4. Det är nödvändigt att kontrollera nivån av socker i blodet och övervaka viktökningen hos vuxna och den fysiologiska utvecklingen hos barn och ungdomar.

Du kan inte ta okontrollerade mediciner - även de mest oskadliga av dem kan förvärra tillståndet för hjärt-kärlsystemet och störa ledningsförmågan hos det autonoma nervsystemet.

Om, med störande förändringar i hjärtfrekvensen, konsulterar patienten läkaren omedelbart, då tillståndet är mottagligt för korrigering.

Sinus node dysfunktion

Hjärtans ledningssystem representeras av flera platser. En av dem är sinoatriella noden. Han anses vara den viktigaste föraren av hjärtats rytm.

Sinus nod

Den syndoatriella noden anses vara den viktigaste föraren av hjärtans ledningssystems rytm. Sinusnoden ligger i det högra atriumet, nära ingången till de ihåliga venerna in i atriumet. Denna del av hjärtat genererar en puls, på grund av vilken atrium först, sedan ventriklarna, successivt kontraheras.

Men den syndoatriella noden fungerar inte alltid regelbundet och korrekt. I det här fallet pratar du om hans dysfunktion och förändringar i sinusrytmen. Detta tillstånd enligt den internationella klassificeringen av sjukdomar ingår i avsnittet av rytmförstörningar.

Kod för sinusnoddysfunktion enligt ICD 10 - I49. Det klassificeras som andra rytmförstörningar.

Vegetabilisk dysfunktion av sinusnoden

Detta namn indikerar utvecklingen av en sinusnodstörning, huvudsakligen på grund av patologin i det autonoma nervsystemet. Detta tillstånd är alltid kroniskt och kan utvecklas även i barndomen, med frekvent känslomässig stress och under svårt stress.

Vegetativ dysfunktion är ett annat namn för sinusnodens svaghet. I detta fall finns det olika överträdelser om sidan av inre organ, kronisk pankreatit, gastrit, kolit kan utvecklas. Alla är förknippade med otillräcklig blodtillförsel.

Dysfunktion i sinusnoden hos ungdomar

Förändringen i sinusnodoperationen är ganska vanlig under puberteten. Detta tillstånd är föremål för både pojkar och tjejer.

Förändringen i sinusnodens funktion har många olika manifestationer och flera former:

 • akut - uppstår plötsligt, kraftigt Det kan vara associerat med traumatisk eller giftig skada på muskeln. Kännetecknad av en skarp utveckling av bradykardi och en blodtryckssänkning. Sällan förekommer i tonåren.
 • kronisk - utvecklas gradvis, under lång tid Det förekommer hos de flesta människor. Kliniska manifestationer ökar gradvis eller manifesteras som anfall.

De vanligaste varianterna är:

Sinus bradykardi. Pulser genereras i sinusnoden, men antalet hjärtslag är otillräckligt för att säkerställa normal hemodynamik.

Atriell rytm. På elektrokardiogrammet registreras positiva tänder P. Men rytmgenerationen uppträder inte i sinoatriella noden, utan på platsen för det ledande systemet i det högra atriumet.

Migrera pacemakern. På kardiogrammet inom samma ledning spelas P-tänderna, olika i riktning och varaktighet, eller är helt frånvarande. QRS-komplexet kan både sparas och ändras.

Brady-tachysyndrom. Detta villkor är en attack. Utanför det känns en person normal. Baserat på namnet, under en attack, först en saktning av hjärtatslag, som personen känner som en skarp svaghet, yrsel. Sedan utvecklar en attack av takykardi - den kännetecknas av huvudvärk, tremor, känsla av hjärtklappning, överdriven svettning.

I ungdomar är ungdomar alltid intresserade av frågan huruvida en sinusnod tas in i armén med dysfunktion. Endast en kardiolog kan svara på den, vilken utvärderar varje enskilt fall.

I en situation där hemodynamiken försämras väsentligt handlar det inte om militärtjänst, utan om att spara en persons liv och installera en pacemaker.

Dysfunktion i sinusnoden hos barn

Hjärnans sinusnod i barndomen är ganska känslig för förändringar från nervsystemet. Överträdelser av hans arbete möts ofta när ett barn är i kronisk stress. Detta kan vara både barn från missgynnade familjer och barn från rika familjer som "måste rättfärdiga" föräldrarnas förhoppningar.

Hos barn utvecklas dysfunktionen av sinusnoden ofta asymptomatiskt mot bakgrund av en tidigare sinus-bradykardi. Huvudkriteriet för dysfunktion är försämringen av barnets tillstånd under träning, aktiva spel eller emotionell stress. Barnet kan känna plötslig trötthet, svaghet, yrsel.

Oavsett kön och ålder kräver dysfunktion i sinusnoden noggrann diagnos och observation. Förutom att identifiera orsakerna till den möjliga förekomsten av denna patologi är det också nödvändigt att utvärdera hemodynamik och risken för plötslig hjärtdöd.

Svag sinusnod - egenskaper hos sjukdomen, terapi och förebyggande

Vegetabilisk dysfunktion av sinusnoden är ett syndrom som först beskrivits först under sekelskiftet av förra seklet.

Det betyder att i sinusnodens arbete, som är ansvarig för hjärtkollisioner, uppstår fel som leder till fruktansvärda konsekvenser.

Oftast förekommer denna sjukdom hos äldre, men det kan förekomma hos barn och i medelålders människor.

skäl

Syndrom av svaghet i sinusnoden, som kommer att hänvisas till i texten som "SSSU", är en hel grupp olika villkor som leder till kränkningar av dess arbete.

Mer exakt innehåller SSSU just nu tre kliniska grupper:

 • organiska - förknippad med organisk skada på sinusnoden själv. Detta inkluderar både degenerativa sjukdomar på själva webbplatsen och skada orsakad av operation eller trauma;
 • vagala - i samband med skador på nervsystemet. Den vanligaste orsaken till sådan skada är hypertension hos vagusnerven. Som ett resultat är sinusrytmen bruten;
 • toxisk - i samband med användningen av droger. I detta fall kan sinusnodens arbete störas, även om organiska skador är frånvarande.

symptom

I de tidiga stadierna av SSSU är specifika symtom frånvarande - ångest kan orsaka en märkbar minskning av hjärtfrekvensen.

Samtidigt faller deras frekvens under sextio slag per minut. En minskning av rytmen är emellertid inte en anledning till oro - i avsaknad av andra symptom kan det betraktas som normen.

När syndromet utvecklas kan det finnas klagomål om yrsel, kalla svettningar, svimning och förtid och svaghet.

Detta beror på att blodcirkulationen störs, varifrån hjärnan börjar lida först. Det kan också finnas symptom och sjukdomar som är orsaken till utvecklingen av detta syndrom. Hos äldre kan det finnas en minskning av minne och intelligens.

barn

Hos barn och ungdomar kan symtomen vara osynliga eller frånvarande helt och hållet. Detta beror på det faktum att den unga kroppen, vanligtvis är fartygen i utmärkt skick. Dessutom spelas inte minst roll av myokardiums kontraktilitet och hjärt-kärlsystemets förmåga att bibehålla blodtrycket.

diagnostik

Diagnos av SSSU görs först efter att ha studerat EKG-data.

Men eftersom chansen att utveckla symtom under en stationär studie är mycket liten används Holter-övervakningen. Med denna metod registreras dagliga EKG-värden.

Använd även stresstest, till exempel "löpbandstest" för diagnosen. För detta mäts hjärtaktiviteten under belastningen, t ex jogging på en speciell löpband.

behandling

I händelse av att orsaken till utvecklingen av detta symptom är ischemisk hjärtsjukdom är den första prioriterade uppgiften att återställa blodflödet i sina kärl. På samma sätt förhindrar det förekomsten av hjärtinfarkt.

Om orsaken är effekten av droger, börjar de gradvis avbrytas för att identifiera det läkemedel som deprimerar sinusnodens arbete. Därefter ersätts läkemedlet med en som inte påverkar sinusnoden och dess arbete. Därför försöker de även med inflammatoriska och virala sjukdomar att bota, om möjligt.

Vid organisk skada, som inte kan åtgärdas annars, installeras en pacemaker till patienten. Det är värt att notera att det i sig bara ger en normal hjärtfrekvens och påverkar inte livslängden, som kan reduceras på grund av sjukdomen.

Kroniskt trötthetssyndrom är en långsiktig sjukdom med en stor uppsättning karaktäristiska symptom. Ämne för honom och barn och vuxna, men oftast sker syndromet hos kvinnor från 20 till 50 år.

Vet du varför det är sömnlöshet? Sömnstörning kan övervinna en person i absolut alla åldersgrupper, kön och verksamhetsområde.

Och om vad man ska göra om sömnlöshet torteras mot kanten, läs i det här materialet.

Komplikationer och konsekvenser

Vegetabilisk dysfunktion av sinusnoden - är det farligt? Som ett resultat av kränkningen av hjärtslaget kan följande komplikationer utvecklas:

 • insult. Akut störning av blodtillförseln till hjärnan. Det inträffar för att hjärtat börjar fungera i ett förstärkt läge efter ett kort stopp. Detta påverkar blodkärlen dåligt och kan leda till skadorna.
 • trombos. Det är en följd av det faktum att blod kan stagnera i blodkärl, vid ögonblick av hjärtsvikt. Som ett resultat kan ocklusion av kärl som leder till något organ eller en del av kroppen förekomma;
 • hjärtsvikt. Denna komplikation utvecklas med långvarig störning av sinusnodet och leder till problem med att leverera organ med blod;
 • plötslig död. Skälen till detta varierar, ända fram till själva sinusnodens upphörande.

Förebyggande av syndromet

Utgående från ovanstående är det mycket lättare att förhindra sjukdomen än att behandla den.

Det bästa förebyggandet av SSSU-utveckling kommer att vara att stärka hjärtmuskeln, liksom att begränsa de ämnen som påverkar hjärtets arbete:

 • vägran av tobak och alkohol
 • begränsning av starkt te och kaffe;
 • balanserad näring, som inkluderar produkter som har en positiv effekt på hjärtaktivitet - honung, korg, nötter;
 • regelbunden motion och fysisk aktivitet. Detta inkluderar promenader i frisk luft, laddning och simning;
 • Uteslutande av stressiga situationer eller sedativa - Infusion av valerian, morwort;
 • vägran från okontrollerad mottagning av medicinska produkter. Som nämnts ovan kan de påverka hjärtritmen;
 • iakttagande av säkerhetsåtgärder. Mites kan till exempel vara bärare av Lyme-sjukdomen, vilket också påverkar sinusnoden. Så måste du vara mycket försiktig när du är i skogen och parkerna på sommaren.

Relaterade videoklipp

Utgivningen av telecasten "Live healthy!" Med Elena Malysheva om vad som är svagheten i sinusnoden och hur man kämpar den:

Syndrom av svaghet och dysfunktion i sinusnoden: orsaker, symptom, behandling, attack

Den spontana generationen av elektricitet i hjärtat verkar orealistiskt och omöjligt, men det är sant - hjärtat kan själv generera elektriska impulser, och sinusnoden spelar en ledande roll i detta.

Basis hjärtmuskeln - överföring av elektrisk energi till kinetisk energi, dvs. elektrisk excitation minsta myokardiala celler leder till deras minskning synkroniserad kapabel att en viss kraft och frekvens tryckblodkärlen i kroppen. Sådan energi kommer från sinusknutan celler, vilka inte är avsedda att krympa, men för att arbeta genom jonkanaler i cellgenomsläpp och från kaliumjoner, natrium och kalcium för att generera en elektrisk puls.

Sinus nod - vad är det?

Sinusnoden kallas också pacemakern och representerar en bildning av ca 15 x 3 mm i storlek, belägen i den högra atriella väggen. Impulser som uppträder på denna sida överförs till närliggande kontraktile myokardceller och sprids till nästa del av hjärtans ledningssystem - till den atrioventrikulära noden. Sinusnoden hjälper till att minska atrium i en viss rytm - med en frekvens på 60-90 stycken per minut. Sammandragningen av ventriklarna i samma rytm uppnås genom att utföra pulser längs den atrioventrikulära noden och bunten av His.

Reglering av sinusnodens aktivitet är nära besläktad med det autonoma nervsystemet, representeras av sympatiska och parasympatiska nervfibrer, som reglerar alla inre organ. De senare fibrerna representeras av en vagusnerv, vilket sänker hjärtslagets frekvens och styrka. Sympatiska fibrer, tvärtom, påskyndar rytmen och ökar styrkan av myokardkontraktioner. Det är därför sakta (bradykardi) och acceleration (takykardi), hjärtrytmen eventuellt i friska människor med vaskulär dystoni, eller autonom dysfunktion - störning av den normala samordningen av det autonoma nervsystemet.

Om vi ​​talar om hjärtmusklerna är det möjligt att utveckla ett patologiskt tillstånd, kallad dysfunktion, eller svaghetssyndrom hos sinusnoden. Dessa begrepp är inte alls likvärdiga, men i allmänhet vi talar om ett och samma - för bradykardi med varierande svårighetsgrad, som kan orsaka katastrofala nedgång i blodflödet i kärlen i de inre organen, och framför allt hjärnan.

Orsaker till sinusnod svaghet

Tidigare begreppet dysfunktion och sinus enigt, men det är nu accepterat att dysfunktion är ett tillstånd som potentiellt reversibel och orsakas av funktionella sjukdomar, medan nod svaghet syndrom orsakas av en organisk lesion av myokardiet i pacemakern.

Orsaker till dysfunktion i sinusnoden (TSS) (vanligare hos barn och ungdomar):

 • Åldersinvolvering av sinusnoden - En minskning av aktiviteten hos pacemakerceller på grund av åldersegenskaper,
 • Ålder eller medfödd dysfunktion hos det autonoma nervsystemet, manifesteras inte bara av en överträdelse av reglering av sinusaktivitet utan även av en förändring i kärlens ton, vilket resulterar i en minskning eller ökning av blodtrycket.

Orsaker till syndrom syndrom syndrom (SSSU) hos barn:

 1. Amyloidos med skada på hjärtmuskeln - deponering i det patologiska proteinets myokardium - amyloid,
 2. Autoimmun skada på hjärtmuskeln på grund av systemiska processer - systemisk lupus erythematosus, reumatism, systemisk sklerodermi,
 3. Post-virus myokardit - inflammatoriska förändringar i tjockleken på hjärtmuskeln, spännande rätt atrium,
 4. Den toxiska effekten av vissa ämnen - antiarytmika, fosforoganicheskie föreningen (FOS), kalciumkanalblockerare (verapamil, diltiazem, etc.) - som regel, kliniska tecken försvinner efter avslutande av ämnen och avgiftningsterapi.

Orsaker till en svag sinusnod i vuxen ålder (som regel hos personer äldre än 50 år) - förutom de möjliga ovanstående förhållandena, utvecklas sjukdomen oftast:

 • Koronar hjärtsjukdom, som ett resultat av vilket blodflödet i sinusnodregionen störs,
 • Uppskjuten myokardinfarkt med efterföljande utveckling av cicatricial förändringar som påverkar sinusnodens område.

Symptom på sjukdomen

Kliniska tecken på svaghet i sinusnoden beror på typ och grad av störningar i hans arbete. Så, enligt typen av kliniska-elektrokardiografiska förändringar finns det följande:

 1. En uthållig uttalad bradykardi,
 2. Syndrome "tahi-brady" - växlande attacker av sällsynta och snabba hjärtslag,
 3. Bradisistolicheskuyu förmaksflimmer - ett tillstånd som kännetecknas av att pacemakern funktionen ta över små delar av den elektriskt aktiv vävnad i förmaket, men eftersom denna muskelfibrer atriell reducerat asynkront och slumpmässigt, så mer och mindre än det borde vara OK.
 4. Sinuauricular (sinoatrialnuyu) blockad - ett tillstånd där det finns en enhet för att leda pulser antingen i nod eller vid dess utlopp.

Kliniskt börjar bradykardi manifestera sig när hjärtfrekvensen är mindre än 45-50 slag per minut. Symtom inkluderar ökad trötthet, yrsel, svår svaghet, flugor före ögonen, före svimningstillstånd, speciellt med fysisk ansträngning. Vid en rytm på mindre än 40 utvecklas attacker av MES (MAS, Morganyi-Adems-Stokes) - förlorad medvetenhet på grund av en kraftig nedgång i blodflödet till hjärnan. Risken för sådana attacker är att vid denna tidpunkt är frånvaron av hjärtaktivitet i mer än 3-4 sekunder, vilket är full av utveckling av fullständig asystol (hjärtstopp) och klinisk död.

Sinoaurisk blockad av 1: a graden uppenbarar sig inte kliniskt, men II och III-graden präglas av svimningar och svimningar.

Tachy-Brady Syndrome manifesteras av skarpa förnimmelser av avbrott i hjärtats arbete, en känsla av snabb hjärtslag (takykardi), och sedan en kraftig saktning av puls, orsakar yrsel eller svimning. Liknande brott uppenbaras och förmaksflimmer - Skarpa avbrott i hjärtat följt av förlust av medvetande eller utan det.

diagnostik

Följande diagnostiska metoder ingår i undersökningsplanen för misstänkt sinus node syndrom (SSS):

 • Standard EKG - kan vara informativ när det gäller uttalade ledningsstörningar i sinoatriella korsningen, eftersom det exempelvis inte är möjligt att fixa elektrokardiografiska tecken, exempelvis med blockad av första graden.

Tape EKG-taky-syndrom bradi - stoppa efter sinustakykardi episod, följt sinusbradykardi

 • Daglig övervakning av EKG och blodtryck mer informativ, men också kan inte alltid registrera arytmier, särskilt när det gäller korta paroxysmer av takykardi följt av betydande avbrott i sammandragning av hjärtat.
 • EKG-inspelning efter doserad fysisk aktivitet, till exempel efter ett löpbandstest (gå på en löpband) eller veloergometri (rullpedaler på en stabil cykel). Ökningen av takykardi, som normalt bör observeras efter belastningen, bedöms och i närvaro av SSS är frånvarande eller något uttryckt.
 • Endokardiell EFI (endEfi) - En invasiv undersökningsmetod, vars essens består i införandet av en mikroelektrod genom kärlen i hjärtkaviteten och i efterföljande stimulering av hjärtkollisionerna. Efter artificiellt inducerade takykardi utvärderas närvaron och graden ledningsfördröjningar sinusknutan vilka visas på elektrokardiogrammet pausar längre än 3 sekunder i fallet med sick sinus-syndrom.
 • Transesofageal elektrofysiologisk studie (CHEPI) - Metoden är ungefär densamma, endast elektroden introduceras genom matstrupen i stället för dess anatomiska närhet till det högra atriumet.

Behandling av sinusnod svaghet syndrom

Om patienten diagnostiseras med dysfunktion i sinusnoden, på grund av vegetativ-vaskulär dystoni, bör ett samråd med en neurolog och en kardiolog erhållas. Vanligtvis i sådana fall rekommenderas att följa en hälsosam livsstil och ta vitaminer, lugnande medel och återställande läkemedel. valeriana tinktur vanligtvis tilldelas, Hjärt, ginseng, Eleutherococcus, Echinacea purpurea och t. d. Dessutom visas glycin och magne B6.

I fallet med organisk sjukdom som orsakade utvecklingen av sjuka sinus syndrom, särskilt med livshotande långa pauser i hjärtrytmen, rekommenderad läkemedelsbehandling av huvudpatologin (hjärtsjukdom, myokardiell ischemi, etc.).

På grund av det faktum att i de flesta fall utvecklas till SSS kliniskt signifikanta blockeringar och långa perioder av asystole tillsammans MES krampanfall, de flesta av dessa patienter, som den enda effektiva behandlingen visas implanterad pacemaker - konstgjord pacemaker.

Operationen kan nu utföras kostnadsfritt i MHI-systemet om patienten är godkänd för kvotansökan.

Anfall av MES (Morgani Adams Stokes) - katastrofhjälp

När medvetslöshet (direkt under attack) och plötslig skarp yrsel (vid ekvivalent MES attack) patienten måste räkna pulsen, eller om det är knappast detekterbar vid karotidartären för att beräkna hjärtfrekvensen via sondering eller lyssnar på den vänstra bröstet under bröstvårtan. Om pulsen är mindre än 45-50 per minut ska du omedelbart ringa en ambulans.

Vid ankomst brigade SMP eller i fall av en patient nödvändiga mediciner måste ange subkutant 2 ml 0,1% lösning av atropinsulfat (ofta sådana patienter har inkluderat all nödvändig kunskap som de attackerar kan inträffa när som helst). Detta läkemedel nivåer avtagande av hjärtfrekvensverkan hos vagusnerven, så att sinusnoden börjar fungera vid en normal frekvens.

Om injektionen var ineffektiv, och patienten fortsätter att vara medvetslös i mer än 3-4 minuter, omedelbart börja bröstkompressioner, som en lång paus i sinusknutan kan gå i full asystoli.

I de flesta fall återställs rytmen utan någon intervention på grund av impulser antingen från sinusnodet själv eller från ytterligare exciteringskällor i den högra atriella väggen. Om en patient utvecklar minst en MES-attack bör patienten dock undersökas på ett sjukhus och frågan om att installera en pacemaker bör övervägas.

livsstil

Om patienten har svaghet i sinusnoden måste han ta hand om att en hälsosam livsstil följs. Det är nödvändigt att äta rätt, observera regimen av arbete och vila och utesluta sport och extrema fysiska aktiviteter. Mindre belastningar, som till fots, är inte kontraindicerade om patienten är i tillfredsställande skick.

Att stanna i armén för unga män och unga män är kontraindicerat, eftersom sjukdomen bär en potentiell fara för livet.

utsikterna

Med dysfunktion i sinusnoden är prognosen gynnsammare än med syndromet i svagheten, orsakad av en organisk lesion av hjärtat. I det senare fallet är det möjligt att snabbt utveckla frekvensen av MES-attacker, vilket kan leda till ett ogynnsamt resultat. Efter att pacemakern är installerad är prognosen gynnsam, den potentiella livslängden ökar.

Vad är sinus nod svaghet syndrom (SSSU) och vilka behandlingsalternativ finns

sjuk sinusknuta (SSS), eller med andra ord - dysfunktion i sinusknutan (Short syndrom) - detta är inte solvens sinusknutan kvalitativt fungera som den viktigaste centrum av automatik i hjärtrytmen.

Var är och vilka funktioner det utför

Sinus nod - en struktur som genererar hjärtpulser. Han tillhör förarna av typ 1-rytm. Dess plats: munnen av den överlägsna vena cava i det högra atriumet.

Sinusnoden består av rytmogena pacemakerceller, som är ansvariga för automatism. Denna struktur producerar elektriska pulser, vars frekvens är inte mindre än 60 slag per minut.

Det autonoma nervsystemet svarar på sinusnodens aktivitet. Tack vare henne observeras hjärtats sammandragningar i fysiskt arbete, och minskningen av sömn eller vilande.

Automatism och adekvat överföring av hjärtimpulser säkerställer en god fyllning av hjärnans artärer och hjärta med blod. Detta förhindrar vävnads ischemi.

Sinusnodens funktion till innehållet i ↑

Vilka former av SSS är?

Enligt ICD-10 SSSU ingår koden "149.5".

Klassificering av syndromet nedströms:

SVSU (vegetativ dysfunktion i sinusnoden) är uppdelad enligt symptomen i:

 • latent - Det finns inga tecken i EKG-resultaten, patologin bestäms med hjälp av andra studier.
 • kompensera - Symtom i patienten observeras inte, men förändringarna är märkbara med hjälp av EKG.
 • dekompenserad - Patienten har som typiska symptom och markerade förändringar i EKG.

SSSU på EKG-tecken är:

 • Bradiaritmichesky - permanent sinus bradykardi, arrestering eller sinusstopp av noden, sinoatriala blocket
 • Bradykardi-tahikardichesky - Atriell fladder, bradyarytmi växlar med supraventrikulär takyarytmi.
till innehållet ↑

Syndrom av sinusnod svaghet hos små patienter

DSU (dysfunktion av sinusnoden) hos barnet kräver en tidigare diagnos, eftersom den har mer uttalade organiska störningar.

Hos barn visas kirurgiskt ingrepp i 99,9% av fallen för att undvika plötslig död.

Även i avsaknad av synliga tecken på sjukdomen fortsätter syndromet dess katastrofala utveckling.

Dysfunktion hos barn representeras av sådana former:

 • Övergående (när det finns inflammation i hjärtsmusklerna);
 • Konstant (mot bakgrund av hjärtformiga missbildningar);
 • Progressiv (med Romano-Wards syndrom).

Problemet med att diagnostisera SSSU hos ungdomar är avsaknaden av synliga symtom.

I andra fall lider unga patienter av:

 • Frekvent yrsel
 • Avbrott med hjärtrytm;
 • Synkopiska anfall
 • svaghet;
 • Smärta i hjärtat.

På EKG hos en liten patient noteras det:

 • bradykardi;
 • Svagt fast rytm;
 • Slithering rytmer;
 • Supraventrikulär takykardi.

Etiologi av problem med sinusnod

Beroende på de etiologiska faktorerna är patologi uppdelad i primär och sekundär.

Orsakerna till det primära syndromet motsvarar nära de sjukdomar som påverkar zonen där noden är lokaliserad.

Till dem hör till:

 • Hjärtproblem: ischemi (alla grader av svårighetsgrad), hjärtfel, mitralventil prolapse, hypertrofi vid hypertensiv sjukdom, hjärtkirurgi, trauma, myokardit, perikardit, endokardit.
 • Maligna hjärtsjukdomar.
 • Specifik inflammation i tertiär syfilis.
 • Dystrofi i hjärtmusklerna.
 • Idiopatiska systemiska patologier, där det finns en ersättning av muskelvävnad genom bindväv (systemisk lupus erythematosus, amyloidos, sklerodermi).

Sekundärt syndrom uppstår från yttre orsaker, det vill säga inte direkt relaterat till hjärtat:

 • hyperkalemi;
 • Ökad vagal nervaktivitet;
 • hyperkalcemi;
 • Okontrollerat intag av vissa läkemedel (hjärtglykosider, "Clofelin", "Cordarone").
till innehållet ↑

Ytterligare orsaker

Följande faktorer kan provocera syndromets utveckling:

 • Överdriven påverkan av det autonoma nervsystemet på sinusnoden. Dess aktivering är förknippad med ökad ICP. Påverka aktiviteten av ICP kan och blödning i hjärnans skal.
 • Störningar i funktionen av sköldkörteln och bukspottkörteln.
 • Ackumulering av kolesterolplakor vid ateroskleros.

Vegetativ dysfunktion är typisk för ungdomar, för professionella idrottsmän - den sanna svagheten i noden på grund av dystrofa omvandlingar i myokardiet.

Normal hjärtrytm till innehållet ↑

Kliniska manifestationer

Symtomen på sinusnod syndrom handlar om förändringar:

 • allmänhet: blekhet och fläckighet i huden, kyla i händer och fötter, förlust av muskelton, halka under rörelse.
 • cerebral: känsla av ljud i öronen, försvinnande av känslighet, känslomässig instabilitet, svimningstillstånd, minnesförlust.
 • heart: problem med rytm, dyspné i vila, smärtsamma känslor bakom bröstbenet.

Vissa patienter känner obehag i samband med aktiviteten i mag-tarmkanalen. Detta beror på brist på syre i organen.

Andra patienter har problem med urinvägarna: Urin utsöndras från kroppen inte i rätt volym (liten mängd).

Svimning uppstår på grund av asystol (mer än 5-10 sekunder) eller en plötslig minskning av hjärtfrekvensen (mindre än 20 slag / minut). Aura och anfall observeras ej.

Patienten konstaterar att hans puls blev mindre frekvent, och han själv hade en känsla av "hjärtstillestånd". Svimning passerar självständigt eller i behov av återupplivning.

Regelbunden bradykardi kombineras med neurologiska störningar:

 • Ökad excitability;
 • Minneskort
 • sömnlöshet;
 • Problem med tal;
 • Svaghet.

Provoke svimning kan:

 • Skarpa varv av huvudet;
 • nysningar;
 • Liten eller svår hosta;
 • Tätt passande till halskläder (krage, slips).

Syndromet kan ha en kurs av:

 • Akut - med traumatiska skador, hjärtinfarkt;
 • Kronisk (växande perioder av försämring och förbättring av välbefinnande) - med hjärtfel, endokrina patologi, myokardit (kronisk).
till innehållet ↑

Diagnos av SAS med EKG

Definitionen av syndromet är problematiskt på grund av närvaron av flera arytmier. För att klargöra formen av SSSU behöver specialister göra ett par studier på EKG. SSSU diagnostiseras hos en kardiolog.

De mest korrekta uppgifterna avslöjas genom att observera sängen patienten (EKG är klar) eller genomföra djupare forskning inom 2-3 dagar med analysen av den mottagna informationen.

EKG-tecken som är fasta kan ha denna tolkning och karakterisera syndromet som:

 • latent - inga tecken observeras
 • intermittent - förändringar är märkbara under sömnen, när vagusnerven är aktiv
 • manifest - Tecken på sjukdomen kan spåras under hela dagen.

Mer om den farmakologiska prövningen och elektrofysiologiska studien

De mest populära diagnostiska testerna är:

 • Prov med atropin. Under huden injiceras 1 ml av substansen. Frekvensen för stimulering av noden är inte mer än 90 slag per minut.
 • Pacemode stimulering genom matstrupen. Patienten sväljer elektroden. Hjärtans rytm justeras till 120 slag per minut. Utvärdera resultaten efter att ha stoppat manipulationen, när din egen rytm återställs. När pausen tar mer än 1,5 sekunder en svag sinus.
till innehållet ↑

Diagnos av sinusnod svaghet

SSSU i medicin diagnostiseras med flera metoder:

Syndrom av en svag sinusnod

Syndrom av svaghet i sinusnoden (SSS, sinusknutan dysfunktion syndrom) - rytmstörning orsakad av försvagning eller upphörande funktion automatik sinusknutan. När bildandet av SSS bruten och hålla puls från sinusknutan i atrium som visas saktar hjärtfrekvens (bradykardi) och besläktade ektopiska arytmier. Patienter med svaghet i sinusnoden kan uppleva plötslig hjärtstopp.

Syndrom av en svag sinusnod

Syndrom av svaghet i sinusnoden (SSS, sinusknutan dysfunktion syndrom) - rytmstörning orsakad av försvagning eller upphörande funktion automatik sinusknutan. När bildandet av SSS bruten och hålla puls från sinusknutan i atrium som visas saktar hjärtfrekvens (bradykardi) och besläktade ektopiska arytmier. Patienter med svaghet i sinusnoden kan uppleva plötslig hjärtstopp.

Sick sinus syndrome drabbar främst äldre patienter (i åldern 60-70 år) av båda könen, men SSS finns även hos barn och ungdomar. Förekomsten av denna typ av arytmi i allmänheten varierar från 0,03 till 0,05%. Förutom den sanna dysfunktion i sinusknutan, associerad med dess organiska lesion, finns det autonom dysfunktion och läkemedels automatik eliminerar läkemedels denervering av hjärtat eller avskaffandet av läkemedlet, vilket leder till undertryckande av bildningen och impulsöverföring.

Sinus (sinus-atriell) nod är pulsgenerern och föraren av hjärtrytmen i den första ordningen. Det ligger i munnen av den övre vena cava i det högra atriumet. Normalt genereras elektriska impulser med en frekvens av 60-80 i 1minute i sinusnoden. Sinusnoden består av rytmogena pacemakerceller som ger automatismens funktion. Verksamheten i sinusknutan reglerar det autonoma nervsystemet, som yttrar förändringar i hjärtfrekvens i enlighet med de hemodynamiska behoven av kroppen: ökad frekvens av hjärtfrekvensen under fysisk aktivitet och en avmattning i tids vila och sömn.

Med utvecklingen av syndromets svaghet i sinusnoden finns det en periodisk eller permanent förlust av ledande ställning vid bildandet av hjärtritmen genom sinus-atriell noden.

Klassificering av SSSU

Enligt de särdrag av klinisk manifestation är följande former av syndroms svaghetssyndrom och varianter av deras kurs utmärkande:

1. Latent form - frånvaro av kliniska och EKG-manifestationer; dysfunktion av sinusnoden bestäms genom elektrofysiologisk undersökning. Det finns inga begränsningar av arbetskraften. implantation av pacemakern är inte angiven.

2. Kompenserad form:

 • Bradisystolisk variant - svagt uttryckta kliniska manifestationer, klagomål på yrsel och svaghet. Det kan förekomma arbetshinder implantation av pacemakern är inte angiven.
 • braditahistystolichesky variant - till symptomen av bradisystolisk variant läggs paroxysmal takyarytmier. Implantering av pacemakern indikeras i fall av dekompensering av syndromets svaghet i sinusnodet under påverkan av antiarytmisk behandling.

3. Dekompenserad form:

 • bradisystolisk variant - en persistent uttryckt sinus bradykardi definieras; manifesteras av brott mot cerebral blodflöde (yrsel, svimning, övergående pares), hjärtsvikt orsakad av bradyarytmi. Betydande funktionshinder; Indikationer för implantation är asystol och återhämtningstiden för sinusnodfunktionen (WWFS) i mer än 3 sekunder.
 • braditahisistolichesky utföringsform (Short syndrom) - symptom på dekompenserad bradisistolicheskogo variantform sättes paroxysmal takyarytmi (supraventrikulär takykardi, förmaksfladder och flimmer). Patienterna är helt oförmögna; indikationer för implantering av pacemakern är desamma som i bradysystoliska versionen.

4. Konstant bradisystolisk form av förmaksflimmer (mot bakgrund av tidigare diagnostiserat syndrom av sinusnodsvaghet):

 • tahisystolisk variant - funktionshinder; Det finns inga indikationer för implantering av pacemakern.
 • Bradisitolichesky variant - funktionshinder; indikationer för implantering av pacemakern är cerebrala symtom och hjärtsvikt.

Bradisistolicheskoy utveckling av förmaksflimmer kan föregå någon form av dysfunktion i sinusknutan. Beroende på registreringsskyltar sick sinus Holter EKG-övervakning isolerades latent (tecken sss inte upptäcks), intermittent (tecken sss identifieras samtidigt minska sympatisk och ökar parasympatiska tonen, t ex på natten) och manifesteras av strömmen (tecken SSS identifieras för varje daglig EKG-övervakning).

Syndrom av svaghet i sinusnoden kan uppträda akut och kroniskt med återfall. Den akuta förloppet av syndromets svaghet hos sinusnoden observeras ofta med hjärtinfarkt. Den återkommande kursen hos SSS kan vara stabil eller långsam framsteg. Enligt de etiologiska faktorer särskiljer primära och sekundära former av sjuka sinus syndrome: primär orsakade av organiska lesioner i sinoatriellt regionen, sekundär - kränkning av dess vegetativa reglering.

Orsaker till SSSU

Fallet med primärt syndrom av sinusnodsvaghet innefattar dysfunktion orsakad av organiska lesioner i sinoatriala zonen vid:

 • hjärtpatologi - IHD, hypertoni, kardiomyopati, hjärtfel, myokardit, kirurgisk trauma och hjärttransplantation;
 • idiopatiska degenerativa och infiltrativa sjukdomar;
 • hypotyreos, undernäring muskuloskeletala systemet, senil amyloidos, sarkaidoze, sklerodermi hjärta, hjärta cancer i steg tertiära syfilis och andra.

Ischemi orsakad av stenos av artärerna som förser sinusknutan och sinoatrialnuyu zon, inflammation och infiltration, hemorragi, degenerering, lokal nekros, interstitiell fibros och skleros orsaka utveckling av på plats funktionella celler av sinusknutan hos bindväv. Sekundär sick sinus-syndrom orsakas av yttre (exogena) faktorer som påverkar sinusknutan. Yttre faktorer inkluderar hyperkalemi, hyperkalcemi, behandling mediciner som minskar sinusknutan automaticitet (b-blockerare, klonidin, dopegitom, reserpin, kordaronom, verapamil, hjärtglykosider, etc).

Speciellt bland externa faktorer isoleras vegetativ dysfunktion i sinusnoden (WBCV). VDSU ofta observeras i samband med hyperaktivering av vagusnerven (reflex eller lång) som orsakar att sakta av sinusrytm och förlängning av den eldfasta sinus. Vagal ton kan ökas under fysiologiska processer: sömn under urinering, avföring, hosta, svälja, illamående och kräkningar, Valsalva-manövern tester. Patologisk aktivering av vagusnerven kan associeras med sjukdomar i svalget, urin och matsmältningskanalen, med riklig innervation, samt hypotermi, hyperkalemi, sepsis, ökat intrakraniellt tryck.

VDSU observeras oftare hos ungdomar och unga på grund av signifikant neurotik. Resistent Bradykardisk sinusrytm kan också ses i utbildade idrottare i samband med en uttalad dominans av vagal ton, dock är detta inte en egenskap hos bradykardi sick sinus-syndrom, t. K. Ökningen i hjärtfrekvens sker adekvat sätt ladda. Däremot kan idrottare utveckla sann SSS i kombination med andra arytmier orsakade av hjärt dystrofi.

Symtom på SSSU

Varianter av den kliniska kursen hos syndromets svaghet är olika. Hos vissa patienter med SSS lång tid kan det inte finnas någon klinik, medan andra är markerade markerade arytmier, i svåra fall, tillsammans med huvudvärk, yrsel, attacker av Morgagni-Adams-Stokes. Kanske hemodynamisk störning genom att minska stroke och minutvolymen av produktionen, som innefattar, bland annat utveckling av hjärtastma, lungödem, kranskärlssjukdom (angina, åtminstone - hjärtinfarkt).

I kliniken för svaghetssyndrom särskiljer sinusnod två huvudgrupper av symtom: hjärn- och hjärtkärl. Cerebral symptomatologi med milda rytmiska rytm manifesteras av trötthet, irritabilitet, glömska, känslomässig labilitet. Hos äldre patienter är det en minskning av intelligens och minne. Med utvecklingen av SSSU och cerebral cirkulationsinsufficiens ökar hjärnans symptom. Förfelningstillstånd och svimning utvecklas, vilka föregås av ljudsignaler i öronen, svår svaghet, känslan av blekning eller hjärtstopp. Fenomen av hjärtgenesen i Morgagni-Edessa-Stokes syndrom förekommer utan prekursorer och kramper (utom i fall av långvarig asystol).

Hud blek, bli kall, täcka med kall svett, blodtrycket sjunker kraftigt. Provk svimning kan hosta, skarpa vrider huvudet, bär en tight krage. Vanligtvis svimning passerar självständigt, men med långvarig svimning kan akutvård behövas. Bradykardi kan inducera discirculatory encefalopati, som kännetecknas av en intensifiering av svindel, tillkomsten av momentana strömavbrott, pares, "svälja" ord, irritabilitet, sömnlöshet, minne nedgång.

Kardiala manifestationer av syndromets svaghet i sinusnoden börjar med känslor hos en patient med fördröjd eller oregelbunden hjärtslag, smärta bakom sternum (på grund av brist på koronär blodflöde). Tillträdande arytmier åtföljs av hjärtklappningar, oregelbundna hjärtslag, dyspné, svaghet, utveckling av kroniskt hjärtsvikt.

När SSSU utvecklas, är ventrikulär takykardi eller fibrillation, vilket ökar sannolikheten för plötslig hjärtdöd, ofta förknippad med den. Bland andra organiska manifestationer av syndromet av svaghet i sinusnoden kan oligurier på grund av njurhypoperfusion noteras; störningar i mag-tarmkanalen, intermittent claudication, muskelsvaghet på grund av otillräcklig oxygenering av inre organ och muskler.

Objektivt identifierar sinusbradykardi (särskilt över natten), fortsätter vid ansträngning, sinusblocket och ektopiska slag (fibrilloflutter, paroxysmal takykardi, supraventrikulär, ventrikulär arytmi mindre). Efter en period av ektopisk rytmer återställa normal sinusrytm är långsam och börjar efter den föregående lång paus.

Diagnostik av SSSU

Den mest utmärkande för sick sinus syndrom är bradykardi, som förekommer i 75% av fallen, därför, föreslår närvaron av SSS bör i någon patient med en markant sänkning av hjärtfrekvensen. Fastställa förekomsten av bradykardi produceras med användning av EKG-registreringsfrekvensen under ett framträdande karakteristiska symptom. Till förmån för sjuka sinus syndrom efter elektrokardiografiska förändringar kan tyda på sinusbradykardi, sinoatriellt block, stoppa aktiviteten hos sinusknutan, sinusknutan depression postextrasystolisk period takykardi-bradykardi syndrom, intraatrial pacemaker migration.

Vid diagnos av övergående bradykardi används Holter daglig övervakning av EKG i 24-72 timmar. Övervakning mer sannolikt och gör det möjligt att fixera de ovan nämnda fenomenen frekvens, spåra deras anslutning till lasten och svar på läkemedel, för att avslöja asymtomatisk för sick sinus syndrome. För diagnos av SSS atropinovaya prov tillämpas: med sick sinus-syndrom efter administrering av 1 ml av 0,1% atropin frekvenssinus hjärtfrekvens inte överstiger 90 slag per minut.

Nästa steg för att diagnostisera SSSU är den elektrofysiologiska studien av elektrofysiologiska studier. Genom att införa transesofageal elektrod (CHPEKG) stimuleringsfrekvensen till patienten förs till 110-120 min., Och efter upphörande av stimulering mättes genom EKG sinusknutan reduktioner återhämtningshastighet rytm. Vid en paus på mer än 1,5 cm kan man anta närvaron av syndromets svaghet i sinusnoden.

I att identifiera den förändrade funktionen av sinusknutan den utförs differentialdiagnos mellan sant SSS, på grund av organisk lesion pacemaker, och autonom eller dysfunktion i sinusknutan drog. För att identifiera kardiopatologi, utförs ultraljud av hjärtat, MSCT och MRI i hjärtat.

Behandling av SSSU

Volymen av terapeutiska åtgärder i syndromet hos sinusnodsvaghet beror på graden av ledningsstörning, svårighetsgraden av rytmförstöring, etiologi och svårighetsgraden av kliniska symptom. I frånvaro eller minimala manifestationer av SSSU utförs terapin av den underliggande sjukdomen och den dynamiska observationen av kardiologen. Medicinsk behandling av SSSU utförs med måttliga manifestationer av brady- och takyarytmier, men det är ineffektivt.

Den huvudsakliga metoden för behandling av sinusnod svaghet är konstant elektrokardiostimulering. När den uttrycks klinik SSS inducerad bradykardi,, Det finns bevis på kronisk hjärtsvikt är visad implanterad pacemaker som drivs i efterfrågan-läge, dvs. E. Generera pulser när hjärtfrekvensen sjunker till en kritisk indikatorer töjning VVFSU 3-5 sek..

Absoluta indikationer för elektrokardiostimulering är: