Huvud / Dystoni

Preparat för behandling av CSD: sedativa, vitaminer, adaptogener och andra

Från den här artikeln hittar du ut: vilka mediciner används av VSD, hur effektiva de är.

VSD eller dystoni - symptom, som kombinerar olika särdrag hos sjukdomar i inre organ, i vilken de standardiserade diagnostiska metoder som inte detekteras någon patologi.

Diagnosen av vegetovaskulär dystoni finns endast i rysk medicin, det finns inte i västländer, det ingår inte i ICD-10 (internationell klassificering av sjukdomar).

Sjukfrånvaro betyder brist på behandling. Det finns inget "magiskt" läkemedel som hjälper patienten med VSD.

Sådana människor tvingas gå till olika specialister: terapeuter, kardiologer, endokrinologer, neuropatologer, men hittar ofta inte tillräcklig hjälp.

Vad är VSD, och vilka droger behövs för behandling

För närvarande (2010-talet) var en paradoxal situation: den del av läkarna (de flesta av den äldre generationen) fortsätter att uppvisa obefintlig diagnos och ordinera behandling, å andra sidan (vanligtvis unga läkare) - inte ser patienternas klagomål och betrakta dem "inbillade sjuke". Varken ett eller annat sätt hjälper en person med manifestationer av vegetativ dystoni.

Orsaken till denna sjukdom är en kränkning av de inre organens nervösa reglering. Deras normala funktion tillhandahålls av det autonoma nervsystemet, som består av sympatiska och parasympatiska delar. Dysfunktion av någon länk leder till kliniska manifestationer.

Klicka på bilden för att förstora

Faktum är att vegetovaskulär dystoni är en neuros orsakad av kronisk stress, övermattning, infektioner (särskilt virala), endokrinologiska störningar.

Observera, VSD är diagnosen av ett undantag. Det innebär att terapeuten eller familjehandledaren först utför en grundlig undersökning av alla kroppssystem. Och endast när ingen organisk patologi finns kan man diagnostisera med vegetovaskulär eller neurokirculatorisk dystoni (detta är samma sak).

Beroende på förekomsten av förändringar i denna eller den del av nervsystemet - från hjärnan till perifera nerver - är klagomål från patienter uppenbara.

Symptom som är typiska för VSD i hushållsmedicin kombineras i separata typer.

Vilken typ av vegetovaskulär dystoni som kännetecknas av ett skarpt utseende av symptom - en vegetativ kris som uppträder på ett beslagssätt. Anfall följs ofta av en känsla av rädsla, panik. I allvarliga fall utvecklas panikattacker, en konstant rädsla för döden.

Som vi kan se är den kliniska bilden av VSD olika, och orsaken ensam är neuros. Och han behandlas av psykiatriker och psykoterapeuter. Drogbehandling kompletterar bara den psykologiska korrigeringen, vilket snabbt eliminerar eventuella manifestationer, utan att ha en signifikant inverkan på patientens återhämtning.

Läkemedelshjälp är uppdelad i nödläge - i en kris och en konstant - med medicinsk syfte.

Första medicinen för vegetovaskulära attacker

Om du har utvecklat en vaskulär kris måste du vidta åtgärder snabbt:

 • hålla långt borta, till en i förväg utsedd område (inte slösa tid på att leta efter), eller bubbel valokordin korvalola, drick 20 droppar medicin - det är ett bra botemedel för IRR i det här fallet,
 • med en kraftig ökning av blodtryck och hjärtrytm, ta 1 tablett propranolol (Anaprilina) 40 mg;
 • panikattack hjälper till att övervinna Diazepam (Relanium) - sätt 1 tablett under tungan och sakta sakta;
 • När tachypnea (snabb andning) tar en papperspåse och ta en skarp andning utandas in i det flera gånger - detta normaliserar andningsfrekvensen.

Kunskap om dessa metoder för snabb vård vid vegetovaskulär kris och förmågan att använda dem bidrar till patientens självförtroende och lugn, vilket minskar frekvensen och varaktigheten av vegetativa anfall.

Nio grupper av läkemedel för vegetativ dystoni för permanent användning

Den terapeutiska effekten bestäms av de ledande symtomen som orsakar patientens största oro. Utnämningen av läkemedel för behandling av VSD är alltid en ytterligare metod för behandling.

1. Sedativa (lugnande) innebär baserad på växtråvaror

Denna grupp har också en svag hypnotisk effekt och anxiolytisk (anti-ångest). Förberedelser lindrar ökad spänning, slappna av, balansera nervsystemet. Dessa inkluderar:

 • Novo-Passy,
 • Persen,
 • Negrustin.

2. Beredningar av kalium och magnesium

Dessa är viktiga mikrodelar av kroppen, vars underskott ofta finns i invånarna i megacities. Replenishment av deras underskott lindrar känslor av ångest, irritabilitet, ökar effektiviteten och toleransen för fysisk ansträngning. Magnesium påverkar positivt nervfibrer, förbättrar nervledningen och har en hypnotisk effekt. Speciellt visat magnesium och kalcium i respiratorisk typ VSD, eftersom de förhindrar känslan av en koma i halsen, kvävning.

Läkemedel som innehåller magnesium och kalium:

 • Magne-B6 - magnesium i kombination med vitamin B6;
 • Magnelis;
 • Asparkam;
 • Magnerot.

3. Nootropics

Dessa läkemedel har en psykotropisk effekt. Den terapeutiska effekten uppnås genom en effekt på hjärnan, vilket leder till aktiveringen av högre hjärnfunktioner. Som ett resultat av att man tar läkemedel i denna grupp ökar kroppens stabilitet till ogynnsamma yttre faktorer, blodcirkulationen ökar, metaboliska processer i vegetativsystemet aktiveras. Nootropics förbättrar minnes- och kognitiv aktivitet, ökar kroppens motståndskraft mot infektioner.

Representanter för den nootropa gruppen:

 • nootropil;
 • fenotropil;
 • piracetam;
 • Phenibut.

4. Lugnande medel med anxiolytisk effekt (anxiolytika, små lugnande medel)

Dessa läkemedel har en uttalad lugnande effekt på nervsystemet, sömntabletter, slappna av musklerna. Dessutom lindrar drogerna i denna grupp känslan av rädsla, ångest, minskar tårighet. På grund av den uttalade psykotropa effekten används de endast enligt doktors recept och frigörs på recept.

Bland tranquilizers - som preparat vid VSD används ofta:

5. Antidepressiva medel

Antidepressiva medel uttrycks förbättra patientens stämning och psykiska tillstånd. Effekten uppnås på grund av regleringen av utbytet av neurotransmittorer i ett ojämnt system. Ta bort panikattacker med långvarig användning.

Dessa inkluderar:

 • Prozac;
 • maprotilin;
 • Zyban.

6. Vitamin-mineralkomplex

Dessa medel fyller underskottet av spårämnen och vitaminer, stärker resistens mot infektioner, ökar immuniteten. Komplexa preparat stimulerar fysisk och mental aktivitet.

7. Grupp B-vitaminer

Dessa vitaminer påverkar positivt neuromuskulär ledning, har en anti-ångest och svag hypnotisk effekt.

Preparat av denna grupp: Pentavit, Neuromultivit.

8. Adaptogener

Adaptogener är substanser av vegetabiliskt ursprung, har en tonisk och återställande effekt, ökar immuniteten och förbättrar humör. Kan kombineras med vitaminer och spårämnen. Läkemedel ökar något blodtryck något, därför rekommenderas inte för patienter med initialt högt blodtryck.

Används ofta i praktiken:

 • Anti-stress formel;
 • Doppelgerz Ginseng;
 • Pantocrinum.

Drogerna som beskrivs ovan kan administreras vid olika typer av VSD, beroende på organismens individuella reaktion.

9. Andra mediciner

På vissa former använder VSD specifika medicinska medel som påverkar ett ledande tecken på en patologi.

 • I den hypertensiva typen indikeras ett ytterligare antihypertensivt läkemedel. Det bästa valet för VSD är beta-blockerare: Enalapril, Atenolol, Metopronalol.
 • Med hjärttyper avlägsnas smärtor i hjärtområdet Corvalol, Validol, Valocordin effektivt.
 • Med visceral och cystalgisk - en positiv effekt kan ha antispasmodik: No-shpa, Baralgin.
 • Med isolerad visceral visas preparat som reducerar gasbildning och förstärkt tarmmotilitet: Espumizan, Motilium.
 • Takykardi i sällsynta fall kan kräva utnämning av antiarytmiska läkemedel: Ritmonorm, Allapinin.

Läkemedel för VSD hör till olika farmakologiska grupper och tilldelas individuellt till varje patient. Det finns inga universella recept för denna patologi.

Läkemedlet från VSD: de mest populära läkemedlen

Läkemedlet från VSD hjälper till att hantera en sådan sjukdom som vegetativ-vaskulär dystoni är en sjukdom i det autonoma nervsystemet, manifesterat i strid mot kärlen och nästan alla organ i kroppen.

Sjukdomen är mycket vanlig: hos barn kan frekvensen nå 25 procent, vid pensionsåldern ökar antalet fall till 70 procent.

Ökningen av antalet fall är förknippad med försämringen av det ekologiska tillståndet, med fortsatta spänningar. Påverka också risken för att få ärftliga faktorer och det enskilda tillståndet i nervsystemet, kroniska sjukdomar eller överförda infektioner.

Symtom på VSD kan vara vanliga takykardier eller arytmier, åtföljd av förändringar i blodtrycket, ökad svettning, funktionsfel i termoreguleringssystemet och några andra förändringar i organens arbete. Och vad man ska ta med vegeto-vaskulär dystoni är inte känd för alla.

De flesta patienter behöver inte en speciell behandlingskurs, sjukdomen kan kontrolleras genom att ändra sin livsstil och vanor. Men om dosering av laster, dagens rationella regler och rätt näring inte leder till stabilisering av kroppen, är det meningsfullt att konsultera en specialist för rätt läkemedelsrecept och drickmedicin från VSD.

Lita inte på reklam på TV och recensioner av grannar att välja din egen medicin. Detta bör endast göras av en läkare baserat på diagnosen.

För att underlätta VSD används droger för att eliminera problem från de inre organen.

Läkemedlet från VSD kan delas in i följande grupper:

 1. Lugnande medel.
 2. Verkningsmekanismer på hjärt-kärlsystemet.
 3. Infektionsmedel på centrala nervsystemet, inklusive neuroleptika, lugnande medel, hypnotika, antidepressiva medel.

Nästan alltid är det lämpligt att ta vitaminer som ökar immuniteten. Bestäm behandlingsförloppet om läkaren, den korrekta kombinationen av mediciner från VSD, normalt normaliserar personens tillstånd.

Enligt typ av överträdelser delas VSD av:

 • hypertonisk typ;
 • hypotonisk typ;
 • blandad typ.

Den hypertoniska typen av sjukdomen manifesterar sig i skarpa hopp i blodtryck, ibland huvudvärk, även om det allmänna tillståndet inte förvärras. Patienten ordineras en diet med grönsaker och frukter, samtidigt som man eliminerar skarpa, feta, alkoholhaltiga livsmedel. Fysiska övningar är föreskrivna.

Hypotonisk störning uppstår i form av svår svaghet, svettning, sänkning av trycket under 100 mm. Hg. Art. Patienten ordineras vattenprocedurer, reflexbehandling, förskriva sedativa från VSD.

Den blandade typen kännetecknas av en instabil nivå av artärtryck, periodisk smärta i bröstet, förändringar i hjärtfrekvens, förlust av styrka och yrsel. För behandling av denna typ rekommenderas det att ta växtbaserade infusioner och te för att normalisera andningen och förskriva också mediciner från VSD.

Tabletter från VSD (vegetativ-vaskulär dystoni): kombinerade preparat

Tabletter från vegetovaskulär dystoni är olika, eftersom sjukdomen kan behandlas med andra droger.

meksidol - tabletter från VSD som en antioxidant, förbättrar cirkulationen och blodtillförsel till hjärnan, tagna med spänning, yrsel och andra ångesttillstånd, göra en person mer mentalt stabil, stärka intellektuell aktivitet. Dessa tabletter från VSD finns kontraindikationer: barnens ålder kan inte förvärva under graviditet och amning samt lider dysfunktion i lever och njurar. Mesquidol kan också användas för hypertonisk kris i form av injektioner intravenöst eller intramuskulärt.

tenotome - tabletter från vegeto-vaskulär dystoni, ökar motståndskraft mot stress, lindrar ångest, fungerar som ett neuroprotektivt medel i hypoxi syndromet. Kontraindicerat vid graviditet och amning, bland de beskrivna biverkningarna, flatulens, sömnighet, halsbränna. Producerad i form av tabletter från vegeto-vaskulär dystoni för inträde med mat. Tenoten är en homeopatisk lösning, effekten från receptionen visas inte omedelbart, men bara efter ett tag.

Kombinationer för bekämpning av vegetativ-vaskulär dystoni inkluderar följande läkemedel:

 1. Neuromultivit - vitamin tabletter från VSD, fungera som stabilisator i nervsystemet. Den innehåller vitaminer från grupp B, pyridoxin, tiamin. Tilldela för behandling av neuralgi, benägenhet för neuropati och neurokirurgisk dystoni. Producerad i form av tabletter från IRR för oral administrering efter måltider. Kan orsaka utslag, illamående, takykardi, är förbjuden för gravida och ammande kvinnor. Avser multivitaminkomplex.
 2. Novopassit är ett lugnande medel baserat på naturliga växtekstrakter. Tilldela sömnlöshet, ångest, intellektuell belastning. Producerad i vätska eller i form av tabletter, upplösta i vatten och inuti vid olika tidpunkter. Det finns kontraindikationer för barndomen. Biverkningar: Störningar i mag-tarmkanalen, sömnighet, svaghet.

Också används är:

 • Diuretika - beredningar av cowberry, nässla, enbär.
 • Succinsyra som en källa till antioxidanter.
 • Beredningar innehållande kalcium och kalium.
 • Metaboliska medel är glycin.
 • Adaptogener är extrakt av Eleutherococcus, Ginseng.

Förberedelser från VSD: de mest populära medicinerna och läkemedel för barn

Preparat från VSD produceras oftast i form av tabletter. De vanligaste läkemedlen för patienter med VSD inkluderar följande.

Inderal - Betablockerare, blockerar beta-receptorer, hypotensiva, antiarytmiska medel. Detta läkemedel från VSD indikeras för arteriell hypertoni, angina pectoris, instabil angina, sinus takykardi.

Efter mottagningen sänks hjärtfrekvensen, risken för takykardi minskar, vilket i sin tur är det vanligaste problemet hos patienter med högt blodtryck. Drogen kommer att hjälpa till i kampen mot väsentlig tremor, kommer att hjälpa till att bekämpa panikattacker.

Kontra: graviditet och amning, kroniskt hjärtsvikt, akut hjärtsvikt, akut hjärtinfarkt, bronkialastma och diabetes mellitus.

afobazol - anxiolytiskt läkemedel Dessa mediciner när IRR används för att minska den psykologiska obehag, kämpar med irritabilitet, oro, meteosensitivity hämmar sensoriska och luftvägssymtom hos patienter påverkade kärl dystoni.

Effekten av att ta läkemedlet med VSD framträder efter en viss tid. Afobazol är giftfri, inte åtföljd av hypnosberoende effekt, påverkar inte minnet, minskar andra vegetativa störningar: ökad svettning, muntorrhet. Kontraindikationer: barns ålder, graviditet och amningstid, individuell intolerans av läkemedlet från VSD.

Gidazepam - en lugnande medel som har en anxiolytisk, vasodilaterande och antikonvulsiv verkan. Han utses till vuxen med neurotisk, asteni, migrän, med ångest, irritabilitet, spänning, sömnstörningar, med mental instabilitet.

Med stress påverkar dessa läkemedel med VZD ​​positivt kärlen. Använd gidazepan inuti, varaktigheten av behandlingen bestäms av den behandlande läkaren - från ett par dagar till flera månader. Effektiv för sömnlöshet, vanliga migrän.

Kontraindicerat hos gravida och ammande människor med leverfel, njurdysfunktion och cirros. Bland biverkningarna noteras svaghet, sömnighet och letargi, uppmärksamhetsunderskott, allergiska reaktioner på läkemedlets komponenter.

Vegeta-vaskulär dystoni kan påverka barn och ungdomar. Men mot bakgrund av kontinuerlig tillväxt, ökad motorisk aktivitet är det ganska svårt att diagnostisera sjukdomen i ett tidigt skede.

Vanligtvis ges inte receptbelagda läkemedel från VSD - du kan eliminera symtomen genom att förändra barnets livsstil: att introducera en rationell mode på dagen, delta i aktiv sport, härdning med vattenförfaranden, zoneterapi och vitaminer.

Förberedelser med VSD i barndomen föreskrivs inte ofta. Det är nödvändigt att diagnostisera kroppen för detektering av en eventuellt allvarligare sjukdom, vilket leder till utseendet av symptomatiska komplex av VSD. Sådana sjukdomar kan vara hjärtsjukdomar, infektiösa och inflammatoriska hjärtsjukdomar, Graves sjukdom.

Om du fortfarande behöver tillgripa läkemedelsbehandling, utser doktorn nootropics, läkemedel som förbättrar metaboliska processer, mineralkomplex, tillgriper homeopatiska läkemedel och fytoterapi.

Men fortfarande tar medicin för vegetativ-kärl dystoni Eltatsin eller flera barn rekommenderas inte, eftersom det negativt påverkar barnets kropp, så i praktiken tillämpa lugnande, milda lugnande läkemedel och rekommenderar att engagera sig i en hälsosam livsstil, eliminering av konflikter i familjen och skolan. Varje behandling är värt att börja efter att ha besökt en neurolog.

Medicin för vegetativ-vaskulär dystoni: örtmedicin, vitaminer, homeopati

Läkemedlet för vegetativ-vaskulär dystoni kan inte alls användas om symtomen på sjukdomen är svaga och läkaren bestämmer att patienten inte behöver ordinera botemedel mot dystoni.

Således existerar inte det universella sättet att undertrycka alla symptom på störningar av det vegetativa systemet. Men för att uppnå en signifikant förbättring av tillståndet är användningen av folkmedicin och lugnande läkemedel utbredd.

Ofta är behandling användningen av infusion från olika örter, i stället för ett läkemedel från VSD: en lista med folkrecept kommer att beskrivas nedan.

Fördelen är frånvaron av biverkningar, den ackumulerade traditionella erfarenheten av kvackeri. Sammansättningen av kommissionen inkluderar valeriana, hagtorn, timjan, johannesört, extrakt av rölleka och malört, och många andra, som i många läkemedel från VSD.

Alla reglerar hjärtens och hjärt-kärlsystemet. Effekten uppträder efter regelbunden användning i flera veckor. För närvarande finns ett tillräckligt antal redan förberedda avgifter, sammanställda enligt grupperna av negativa symtom på vegetativ-vaskulär dystoni.

Det finns te stimulerande, anti-dåsighet, trötthet, te att normalisera sömnstörningar, teer, vilket leder till normala blodtryck, höja den eller sänka tvärtom. De fungerar såväl som en medicin för vegetativ-vaskulär dystoni.

Exempel på fytotekomposition:

 • För 500 ml vatten tillsätt 30 gr. kamilleblommor, 20 g. Valerianrötter och 50 gr. kummin. Allt detta färgas, filtreras sedan och tas in i två gånger om dagen efter måltiden.
 • Blandningen består av 10 gr. blad citronbalsam, 50 gr. örter yarrow, 15 gr. valeriana. Dagligen 3 msk örter häll en liter vatten och ta 2 gånger om dagen för 150 ml.
 • Fem skedar av torkade tallnålar blandas med hälften av lökskålen. Häll 700 ml kokande vatten och insistera i ca 10 timmar. All infusion är berusad under dagen för några sippor.

Intag av vitaminer indikeras till patienten med någon form av hypertensiv sjukdom. De viktigaste är vitaminerna i grupp B, A och E. Kalium- och kalciummineraler, som ofta ordineras i kombination med ett läkemedel för dystoni.

Homeopatisk kurs - efter diagnos av typ av högt blodtryck (hypertensive, hypoton eller blandad), på grundval av de uppgifter som bestäms av dosering och medicinering från VSD: en förteckning över sådana läkemedel är bättre att be din läkare och inte självmedicinera.

Homeopati, som fytoterapi, har inte några biverkningar, uppskattas kursens effektivitet genom att återställa hjärtens exponerade bindväv och förbättra tillståndet. Kursen kan justeras om resultaten inte är tillräckligt tillfredsställande och patienten upplever störning i behandlingen.

Användningen av muskelavslappnande medel för huvudvärk, kärlsammandragande läkemedel, lugnande medel, såsom beredning av vegetativa-vaskulära dystoni Entonitsin underlättar patientens tillstånd, men de riktigt imponerande resultat kan uppnås samtidigt som vitaminer, mineraler, avhållsamhet från stress och en hälsosam organisation av dagläget och full vila.

Ett program med fysiska aktiviteter skapas, en diet bildas, som utesluter akuta, salta livsmedel, alkohol och vägran att röka.

Om det behövs, görs även ett avtal för att normalisera det psykologiska tillståndet, det rekommenderas att arbeta med en psykolog, delta i träningssessioner.

Korrekt sammanställda vårdprogram kommer att förhindra de allvarligaste symptomen på patologisk sjukdom.

Vilka läkemedel som ska behandla VSD

I tid kan obemärkta olika symptom på vegetativ-vaskulär dystoni bli grunden för allvarliga patologiska förändringar i människokroppen. För att undvika detta kan du vända dig till en medicinsk institution för kvalificerad hjälp. En grupp läkare, inklusive neuropatologer, psykologer och terapeuter, har utvecklat en hel rad åtgärder för att förbättra patientens hälsotillstånd, från livsstilsförändringar till drogbehandling.

Individuell inställning till varje patient

Omfattande symptomatologi hos VSD innefattar användning av ett brett arsenal av läkemedel. Användningen av medicineringen är strikt individuell för varje patient och kan endast rekommenderas av den behandlande läkaren.

Beroende på vilken typ av IRR:

 • cardiac;
 • hypotonisk;
 • hypertensiv;
 • vagotona;
 • blandas,

kräver behandling, valt en lista över mediciner.

Allt på hyllor

Varje medicin som föreskrivs av en läkare, från vegetativ-vaskulär dystoni, tar sin bestämda plats i behandlingsprogrammet och hör till en av de grupper som alla vegetativa preparat delas upp. Varje grupp kombinerar droger i sin sammansättning för att bekämpa manifestationer av specifika symtom som uppstår vid undersökningen av VSD. För att reglera arbetet i centrala nervsystemet - dess inhibering eller excitation, används i början av behandlingen de säkraste lugnande läkemedel med mild aktivitet:

 • nypasit, persen, fytosan, gebiontinkturer baserad på valerian;
 • Kratta, kardiaplant - baserad på hagtorn;
 • natriumbromid, bromokampor - läkemedel som innehåller brom och dess beståndsdelar;
 • tinkturer från pionens huva, Ledum, Baikalian slagger;
 • droppar eller barbitursyrabaserade tabletter - bivalol, corvaldine, corvalol, bellaspon.

Gruppen av läkemedel med lugnande verkan innefattar kompositioner med magnesiumsaltets innehåll - ett kemiskt element, utan vilken den normala aktiviteten hos sådana viktiga organ av människan som hjärta och hjärna är omöjligt. En positiv och även en långsiktig effekt ges av magne-B6, kardiomagnet, magnerot, ekorin.

Inte alla droger skapade på växtråvaror är helt säkra. Detta gäller särskilt för läkemedel som innehåller barbituratsyra - vissa av dem är beroendeframkallande och med okontrollerad mottagning kan det orsaka förgiftning av kroppen.

lugnande medel

De starkt verkande läkemedlen som har en särskilt snabb men ganska kortlivad effekt innefattar anxiolytika och neuroleptika - psykotropa ämnen kombinerade i en grupp av lugnande medel. Läkare utser dem i fall av nervsystemet, för att ta bort symptom på ångest, rädsla, irritabilitet. Denna grupp omfattar: diazepam, tofizopam, oxazepam, elen, benaktysin, hydroxysin, bensoclidin, mebicar.

Man måste komma ihåg att dessa läkemedel endast har en positiv effekt på mentalt friska människor. Vanligtvis börjar lugnande medel med svagare droger och om dosen följs av den angivna läkaren, varar den från 2 till 5 veckor, med en gradvis minskning i tillträdet till ett minimum. För uppkomsten av ett mer stabilt resultat, eller i särskilt svåra fall, kan hastigheten ökas.

antidepressiva medel

Med symtom på en depressiva tillstånd - känslor av depression, apati, aptitlöshet, sömn dysfunktion effektivt bekämpa psykofarmaka kallas - antidepressiva. När diagnostisera läkare vaskulär dysfunktion, är dessa läkemedel förskrivs i början av behandlingen - trycka depression, de minskar annan egenskap av sjukdomssymptom, förbättra det allmänna tillståndet hos den sjuke. Deprim, azafen och cipralex är de säkraste medicinerna i denna grupp. För behandling av patienter, kan också tilldelas medicinering: sidnofen, amitriptylin, paroxetin, fluoxetin, tianeptin, elipramin, amitriptylin, pipofezine.

Applicera med vegetovaskulär dystoni preparat av denna grupp måste vara extremt försiktig och nödvändigtvis under överinseende av en läkare. Felaktig dosering eller användning av läkemedel som är längre än förfallodagen hotar att bli en kränkning av centrala nervsystemet och även i vissa fall en ökning av symtomen på sjukdomen.

nootropics

Försämring av hjärnans aktivitet, minskad inlärningsförmåga, minskning av mental klarhet - IRR symtom som är utformade för att bekämpa nootropics: glycin, piracetam, fenibud, nootropil, fezam mexidol. De hjälper processen med ämnesomsättning i hjärnan, och reducerar också många manifestationer av det asten-neurotiska syndromet. Dessa läkemedel är giftiga och har därför lite biverkningar. Det är emellertid nödvändigt att ta dem noggrant, eftersom endast glycin, i dess egenskaper, inte har kontraindikationer.

adaptogener

Adaptogener är en grupp läkemedel som är utformade för att hjälpa kroppen att motstå ogynnsamma miljöfaktorer, speciellt utformade för att stödja människans immunförsvar. Denna grupp droger är uppdelad i:

 • erhållen från vegetabiliska råvaror och extrakt - havtorn, echinocery, ingefära, levisee, rhodiola rosea, astragalus, magnolia vinstock;
 • ett läkemedel som har ett mineraliskt ursprung - en mamma;
 • Organiska produkter av vegetabiliskt och animaliskt ursprung - humöra ämnen;
 • Produkter av animaliskt ursprung: Tillverkad på kåpan av renarantlerpantokrin och gips, ett derivat av kunglig gelé - Apilac;
 • syntetisk - trekrezan, citrullin.

Adaptogener kan öka blodtrycket, så oberoende behandling är inte önskvärt. Doserna ska väljas individuellt för varje person. Särskild försiktighet vid behandling krävs för patienter som lider av sömnstörningar.

antioxidanter

Att hjälpa en person i behandlingen av VSD att snabbt återställa kroppen för att stärka hälsan kommer att hjälpa droger från gruppen av antioxidanter. Särskilt effektiv användning av droger i denna riktning vid behandling av vegetativa sjukdomar hos vuxna och äldre, eftersom de innehåller ämnen som bidrar till utvidgningen av ungdomar. Gruppen av antioxidanter är indelad i flera kategorier:

 • Vitaminpreparat - vitrum-forte, vitrum-antioxidant anses vara befäst och säljs utan recept
 • baserade fettsyror omega-3 - fiskolja, epadol, TECOM, mer potenta och Omacor: esentsiale, berlition, Espa-lipon, Lipin mexidol;
 • Den starkaste av antioxidanterna är nukleinsyra och peptid - glutargin, kratal, dibicor, actovegin.

Dessa läkemedel ordineras i samband med andra läkemedel vid behandling av VSD och med monoterapi av denna sjukdom. Långvarig mottagning är inte heller säker och utan medicinsk övervakning kan det leda till fel i hjärtritmen och andra störningar i centrala nervsystemet.

Besegra en specifik manifestation av sjukdomen

För avlägsnande av specifika symptom på IRR, till exempel:

 • när det intrakraniella trycket ökas, ordineras vegetotrofiska läkemedel: lasix, iakarb tillsammans med urinväteurter;
 • För avlägsnande av smärta, liksom med ökad svettning, använd bellaspon, bellataminal platifilin - de har en kombinerad effekt och tar bort
 • symtom på sjukdomen från det sympatiska och parasympatiska nervsystemet;
 • med funktionell kardiopati hjälper läkemedel från kalium och kalcium;
 • från huvudvärk kommer att bidra till att förbättra rörelsen av blod i huvudets kärl - vinpocetin, cinnarizine.

Vitaminer för att hjälpa kroppen

Med någon sjukdom och med VSD är det viktigt att komma ihåg att för att få ett positivt resultat tillsammans med läkemedel för behandling är det nödvändigt att stödja kroppen i form av att ta vitaminkomplex. Dessa inkluderar: retinol, pirodoksin, folsyra, vissa vitaminer i grupperna A och B. Det bör noteras att den IRR till idag är en sjukdom med ingen etablerad vid 100% förekomst av naturen. Därför, även innan man tar ett vitaminkomplex, är det nödvändigt att samordna sin komposition med den behandlande läkaren för att inte komplicera sjukdomsförloppet.

I vilken form ska du ta medicinering - kommer detta piller från vegetarisk dystoni, tinkturer eller intramuskulära injektioner endast av den behandlande läkaren att bestämma. Eventuella försök till självbehandling kan leda till en signifikant försämring av patientens tillstånd. Dessutom står läkemedlet inte stilla, utvecklar någonsin nyare läkemedel, konsekvenser, vars inverkan inte är helt förstådd.

Vegeta-vaskulär dystoni: behandling, droger

✓ Artikel kontrolleras av en läkare

Vegeta-vaskulär dystoni är ett problem som alltmer hotar den moderna befolkningen. Ändå erkände endast 25% av alla läkare officiellt denna sjukdom och gjorde en liknande diagnos till sina patienter efter en serie allvarliga och långa undersökningar. Själva begreppet VSD är förknippat med störningar i det autonoma nervsystemet och kräver ett integrerat tillvägagångssätt vid användning av flera typer av läkemedel.

Vegeta-vaskulär dystoni: behandling, droger

När krävs komplex användning av läkemedel?

Behovet av att använda ett brett sortiment av läkemedel uppstår när patienten störs av följande obehagliga symptom:

 • konstanta hopp av blodtryck, eftersom det autonoma nervsystemet inte korrekt bearbetar signaler som kommer från hjärnan och hjärtat.
 • huvudvärk som ökar med en förändring i magnetfältet och väder, har oftast karaktären av migrän och varar lång tid upp till flera dagar;
 • Nervositet och oförståelig ångest, som framträder samtidigt med ökad hjärtklappning
 • sömnlöshet och frekventa mardrömmar, som kan störa även i ett lugnt tillstånd
 • konstant trötthet oavsett patientens fysiska tillstånd
 • gradvis ökning av problem med koncentration och koncentration;
 • även kort fysisk ansträngning
 • störningar i nervcirkulationen, liksom problem med näringsämnenes och vitamins ledningsförmåga
 • ostabilt arbete i hjärtat, kännetecknat av snabba perioder och minskning av hjärtfrekvensen;
 • problem i tarmarnas arbete, som kan karakteriseras av förstoppning, diarré, uppblåsthet och flatulens;
 • frekventa buksmärtor utan källa, oftast förknippade med spasmer
 • stark svettning även i kallt väder;
 • liten temperaturökning när som helst på dagen och året;
 • brist på intresse för den nya och orättvisa angsten utan anledning.

Hur manifesteras vegetativ-vaskulär dystoni?

OBS! Oftast stör dessa tecken av perioder, som bildar så kallade kriser. Panikattacker och sakta ner hjärtets arbete med utseende av kall svett utan några allvarliga orsaker är tydliga tecken på utvecklingen av IRR.

Medicin för den lugnande gruppen

Persen

Persen är en bra lugnande och lugnande

Ett gott lugnande och lugnande medel som kan användas från tolv år. Doseringen beror på den specifika patientens problem. Om det finns problem med sömn och sömnlöshet, ta två tabletter en halvtimme innan du lägger dig. Med irritation och ångest föreskrivs två tabletter tre gånger om dagen. Det maximala antalet tabletter per dag får inte överstiga 12, och de ska delas in i tre eller fyra receptioner. Behandlingstiden bör inte överstiga mer än två månader. En specifik dos är endast föreskriven för terapeuten och neurologen. Ta medicinering oavsett matintag.

Novo-Pass

Novo-Passit används för att eliminera nervositet, irritabilitet, panik och sömnproblem

Det är i samma prisklass med Persen och används också för att eliminera nervositet, irritabilitet, panik och sömnproblem. Det kännetecknas av en liten behandlingskurs, som bara är 14 dagar. Patienten ordineras två tabletter med måltider tre gånger om dagen. De kan tuggas eller helt sväljas, det är lämpligt att dricka Novo-Passit med en liten mängd rent vatten. Använd inte detta läkemedel under amning och graviditet. I någon av trimestern är det bättre att ersätta läkemedlet med ett konventionellt valerian läkemedel.

OBS! Öka inte dosen av lugnande medel, eftersom det kan leda till extrem missbruk och till och med dödsfall på grund av överdosering.

Smärtstillande medel för smärta i huvudet och magen

spazmalgon

Spasmalgon är en kraftfull antispasmodisk som hjälper till med olika typer av smärta

En kraftfull antispasmodic som hjälper till med olika typer av smärta. Oftast ordineras det vid huvudvärk, ledvärk och obehag i buken på grund av spasmen i tarmarna och magen. Det rekommenderas att endast ta läkemedlet från 15 års ålder när möjligheten till normal assimilering av den aktiva substansen utvecklas. Patienter rekommenderas att dricka 1-2 tabletter upp till tre gånger om dagen. Överstiga inte den dagliga dosen Spasmalgon i sex tabletter, för att inte provocera missbruk och överdosering.

No-Spa

Men-Shpa hjälper helt enkelt patienter med VSD-syndromet

Också den traditionella smärtstillande medel som är utmärkt för patienter med VSD-syndrom. But-Shpu kan tas upp till fyra gånger om dagen för 1-2 tabletter. Det är tillåtet att använda drogen i barndomen och under graviditeten, om det finns riktiga indikationer. Efter tre dagar rekommenderas att dosen reduceras och, om nödvändigt, dricka anestesi ytterligare två dagar.

OBS! Ta denna grupp av läkemedel är inte värd mer än fem dagar. Om smärtan inte passerar under den här tiden är det värt att kontrollera dig för förekomsten av andra patologier som inte är relaterade till VSD.

Förberedelser för normalisering av tryck

atenolol

Atenolol är ett billigt och väl tolererat medel för att sänka blodtrycket

Mycket billig och väl tolererad av patienter innebär att sänka blodtrycket. I början av behandlingen måste patienten ta 50 mg av den aktiva substansen en gång om dagen. Vanligtvis är det möjligt att erhålla ett uttalat terapeutiskt resultat under två veckors behandling. Om det inte var möjligt att nå det, fördubblas dosen och läkemedlet är berusat igen i två veckor. Om en stor dos av Atenolol inte har den nödvändiga effekten, kommer det att vara nödvändigt att avbryta läkemedlet. Vid behov kan behandlingens varaktighet ökas.

Bellataminalum

Bellataminal används i närvaro av lågt blodtryckssymtom

Ett traditionellt läkemedel som används i närvaro av lågt blodtryckssymtom. Medicin används ganska länge, men endast efter samråd med läkaren. För att få ett tydligt resultat, ta 1 tablett Bellataminal upp till tre gånger om dagen, den exakta dosen ordineras efter blodtrycksmätning, allmän analys och kardiogram. Under inga omständigheter ska du ta drogen under graviditet och amning.

OBS! Läkemedel i denna grupp tas oftast i samband med andra hjärtmedel. Om felaktigt taget och överdoserat orsakar allvarlig huvudvärk, illamående och bradykardi.

Förberedelser för att förbättra hjärtets arbete

Panangin

Panangin appliceras intravenöst i form av långsamma infusioner

Medlet administreras intravenöst i form av långsamma infusioner för att undvika utveckling av hyperkalemi. Ta avhjälpet uteslutande på ett sjukhus. Trots att Panangin inte kan användas hemma visar han snabba och varaktiga resultat. Dosering mot hjärtproblem kan vara 1-2 ampuller. För varje ampull är det också värt att ta 50 ml av en glukoslösning med en koncentration på 5%. Varaktigheten av behandlingen och antalet dagliga doser bestäms fullständigt av specialisten.

vinpocetin

Vinpocetin ska inte användas i närvaro av allvarlig ischemisk hjärtsjukdom och komplicerad arytmi

Effektivt läkemedel, vilket förbättrar blodcirkulationen, vilket minskar bördan på hjärtan och hjärnans kärl. Använd inte ett läkemedel i närvaro av allvarlig koronar hjärtsjukdom och komplicerad arytmi. Vanligtvis ges patienter en till tre tabletter tre gånger om dagen. Ta piller oavsett matintag, pressa dem med mycket rent vatten, tugga är inte nödvändigt. Behandlingstiden bör inte överstiga åtta veckor. Om patienten behöver en andra behandlingskurs, ska du pausa i en till två månader. Under ett år får upp till tre behandlingskurser med Vinpocetin tillåtas.

OBS! Läkemedel i denna grupp kan endast ordineras av en kardiolog, eftersom det är nödvändigt att justera dosen i varje enskilt fall. Särskilt försiktiga hjärtsmedel tas i närvaro av problem med lever och njurar.

Läkemedel för att förbättra centrala nervsystemet

sonapaks

Sonapaks är en kraftfull neuroleptik

Ett kraftfullt neuroleptiskt medel, som är ordinerat för allvarliga problem med psyken, irritabilitet, deprimerat psyko-emotionellt tillstånd, depression och apati. Börja behandlingen med minimala doser, gradvis, om nödvändigt, tillsätta den aktiva substansen. Vanligen visar vegetativ-vaskulär dystoni 10 mg av läkemedlet under de första behandlingsdagarna, den maximala dosen för IRR är 200 mg per dag. I en så stor dos tas läkemedlet endast med svåra sjukdomar och långvarig depression. Varaktigheten av behandlingstiden är kort nog och kan inte vara längre än två veckor, vanligtvis erhålls det nödvändiga resultatet under den första veckan av behandlingen.

doxylamin

Doxylamin påverkar positivt centrala nervsystemet, lindrar ångest och förbättrar sömnen

Läkemedlet släpps i form av droppar som har en fördelaktig effekt på centrala nervsystemet, lindrar ångest och sova. Vuxna patienter ordineras vanligtvis 22 droppar doxylamin, som löses i 100-150 ml rent kokt eller filtrerat vatten. Det är värt att ta drogen strikt en timme innan du går och lägger dig. Varaktigheten av behandlingen med Doxylamin bestäms av den behandlande läkaren, men kan inte överstiga åtta veckor. Vid svåra sömnstörningar får du ta en dubbeldos droppar också en timme innan du går och lägger dig.

piracetam

Piracetam i kapslar

Produceras i flera farmakologiska former. Patienter är oftast förskrivna tabletter. I närvaro av vegeto-vaskulär dystoni tar patienter 2,4 till 4,8 g aktiv substans i tre uppdelade doser. Således är det nödvändigt att ta ett botemedel endast under en måltid. Men den första dosen ska tas före frukost på en helt hungrig mage. Tabletterna bör inte tuggas, brytas upp eller lösas i vatten, för att inte minska deras effektivitet. Piracetam anpassar arbetet i hela nervsystemet, så att du kan fokusera uppmärksamhet och koncentration, samt förbättra patientens psykologiska bakgrund. Behandlingstiden bestäms i varje enskilt fall separat och endast efter samråd med den behandlande läkaren.

OBS! Mottagandet av dessa medel är också under direkt övervakning av en specialist, eftersom de har en direkt inverkan på patientens psyke och känslomässiga tillstånd.

Vitaminkomplex med VSD

Vitrum

Vitrum har en effekt på alla organ, mätta dem med nödvändig mängd näringsämnen

Komplexet innehåller 13 vitaminer och nästan 20 mineraler. Påverka alla organ, mätta dem med nödvändig mängd näringsämnen. Efter en fullständig behandling, som är 30 dagar, förbättrar patienten avsevärt hud- och nagelsituation, fungerar de inre organen bättre och den psyko-emotionella bakgrunden förbättras. Ta Vitrum ska vara i tolv år, en tablett efter en måltid.

MeksiV6

Detta vitaminkomplex ska tas inom två månader och gradvis öka den rekommenderade dosen av aktiva substanser. Ta först en tablett två gånger dagligen, sedan justeras dosen till tre tabletter tre gånger om dagen. I allvarliga fall avitaminos kan en patient rekommenderas att ta två tabletter tre gånger om dagen. Överstiger inte det maximala antalet Mex6 över sex piller, eftersom det kan framkalla svår kräkningar och diarré.

Multi-Tabs Classic

Vitamin och mineralkomplex Multi-Tabs Classic

Vitaminkomplexet innehåller mer än tjugo element, vars verkan riktas mot de inre organen, inklusive sköldkörteln och reproduktionssystemet. Ta Multi-Tabs Classic från 11 år på ett enda piller strikt en gång om dagen i en till två månader. Drycktabletter ska vara efter att ha ätit eller under det, tugga och krossa är det inte nödvändigt. Att öka den terapeutiska dosen kommer inte att ge det rätta resultatet. Det är förbjudet att använda komplexet under graviditet och amning utan föregående samråd med en gynekolog.

OBS! Vitaminkomplex bör inte användas utan samråd med den behandlande läkaren, eftersom de kan orsaka obehagliga symptom i kroppen från banalt illamående till en allvarlig allergisk reaktion.

Översikt över droger med vegetativ-vaskulär dystoni

Vegeta-vaskulär (neurokirculatorisk) dystoni är ett tillstånd som kännetecknas av störningar i kroppens kärlsystem. Störningar kan påverka olika organ och vävnader och utvecklas som ett resultat av förekomsten av strukturella och funktionella abnormiteter i det centrala / perifera autonoma nervsystemet.

medicinering

Läkemedel är uppdelade i flera grupper.

Sedativa läkemedel

Åtgärden av alla grupper av dessa läkemedel syftar till att minska (och eliminera) symtom från den nervösa (lugnande effekten) och kardiovaskulära system (kardiotonisk verkan).

Medicin baserade på valerian

De släpps utan läkares recept.

Medicin baserade på hagtorn

De släpps utan läkares recept.

Läkemedel med bromider

Kalium och natriumbromid leverera kroppen med brom, lugnande, antikonvulsiv verkan. Läkemedel utleveras från apotek på recept.

Preparat baserade på peon, ledum, sculpin, astragalus

De släpps utan läkares recept.

Läkemedel innehållande barbiturater

Med drogerna i denna grupp råder vi dig att vara försiktig. Nedan är en historia om NTV om detta ämne

Läkemedel som påverkar nervsystemet

psykostimulantia

Aktiverar hjärnans funktioner, ökar mental och fysisk prestanda. De släpps endast på apoteket endast på recept.

nootropics

Läkemedel som har en positiv effekt på hjärnfunktionen. de förbättra mental aktivitet, minne, öka effektiviteten, öka hjärnans motståndskraft mot skadliga och provokativa faktorer.

Sovande piller

De släpps endast från apotek på recept av en läkare.

antidepressiva medel

Läkemedel utesluts endast från apotek på recept.

lugnande medel

Läkemedel som har en lugnande effekt, lindra ångest, ångest, förvirring. De släpps endast från apotek på recept av en läkare

antipsykotika

Preparat som används i behandling av psykoser och psykiska störningar. De släpps endast på recept.

Läkemedel som har en direkt effekt på hjärtat

Hypotensiva droger

Medlen, som sänker trycket, används i komplex terapi av vegetativ-vaskulär dystoni. De släpps endast från apotek på recept.

antiarytmika

preparat normalisera störd rytm av hjärtkollisioner. De släpps på recept.

Förberedelser för att förbättra blodcirkulationen i hjärnan

Andra droggrupper

 • diuretika;
 • antioxidanter;
 • antihypoxants;
 • Homeopatiska medel;
 • adaptogens;
 • Förberedelser av vitlök (Kosttillskott, Alisat) och kalciumpreparat (kalciumglukonat, kalciumklorid, Calcemin Advance)

K diuretika inkluderar: furosemid (priset är 40 mg 50 st 16 rubel) Lasix (40 mg 50 st 60 rubel); diakarb (250 mg 30 st 220-290 rubel); växtbaserade läkemedel på basis av bärbär, nässla, persilja. K kontraindikationer överkänslighet, njursvikt. Diuretika frigörs från apotek utan recept läkare.

K antioxidanter inkluderar: meksidol (för förebyggande av konsekvenser av akuta cirkulationssjukdomar, behandling av ångestsjukdomar, pris - 125 mg 20 st 1500 rubel) aktovegin (med kärlsjukdomar i hjärnan, priset är 200 mg 50 st 1497 rubel) Meksiprim och Meksifrin (med kränkningar av blodcirkulationen i hjärnan är priset för båda fonderna cirka 300 rubel för 30 tabletter 125 mg). K kontraindikationer överkänslighet, lungödem, hjärtsvikt. De lämnar apoteket på recept läkare.

antihypoxants - minska behovet av organ och vävnader i syre. Dessa är sådana droger som Yantarin (tabletter 0,4 g 200 rubel.), Reamberin (en lösning av 1,5% 1 stycke 130-180 rubel) Limontar (en tablett med 30 gr 87 rbl.), Asparkam (tabletter 56 rubler 50 st). K kontraindikationer inkluderar individuell intolerans, nedsatt njurfunktion, graviditet. De lämnar apoteket på recept läkare.

Homeopatiska läkemedel - Kralonin (reglerar blodtrycket, priset - en droppe på 30 ml 560 rubel.), Pumpan (visas vid behandling av arteriell hypertension, vegetativ-vaskulär dystoni, priset - en droppe på 150 rubel.), Knott (visas för sömnstörningar, mental stress, pris - tabletter 12 st 167 rubel.), Nervohel (behandling av sömnstörningar, minskning av tecken på premenstruellt syndrom hos kvinnor, priset är 50 st 440 rubel). Homeopatiska läkemedel släpps på apotek på recept läkare kontraindikationer nästan nej, sällan - överkänslighet. Homeopati preparat kan tas även av barn.

adaptogener - Toniska gemensamma medel som ökar organismens resistens mot yttre ogynnsamma faktorer. Detta är extrakter av aloe, ginseng, tinktur av Schisandra frukt, bergaltaisk mamma, rötter av rhodiola rosea. Priserna för sådana droger överstiger inte 100-200 rubel, kontraindikationer praktiskt taget nej, de släpps från apotek utan recept läkare.

Ytterligare behandling

Som en ytterligare behandling för vegetativ-vaskulär dystoni gäller: vitaminer (kalcium, A, E, komplex av grupp B, C, D, PP, P- Vitrum, Complivit) Traditionell medicin, patienter visas också hälsosam livsstil.

Traditionell medicin

Att behandla VSD är möjligt med hjälp av avkok och infusioner på grundval av medicinska växter. Till exempel, strimlad blommor av klöver (1 msk) hälls med kokande vatten (250 ml), det insisteras på 5 timmar, en tredjedel av ett glas drink är berusad 3 r / dag före måltider under en månad.

Vissa patienter får hjälp starkt te med en dessertsked konjak, Varje morgon efter att ha ätit en månad. Patienter noterade förbättring av humör, huvudvärk passerar, sömn normaliserar.

För att förbättra blodcirkulationen i hjärnan och blodcirkulationen kan beredas från infusion av bovete blommor. 1 dess. l. blommor häll kokande vatten (250 ml), insistera på en mörk plats i 5 timmar, dricka varje morgon efter att ha ätit i 1-2 månader.

Hälsosam livsstil

För att framgångsrikt bekämpa symptomen på vegetativ-vaskulär dystoni behöver du en hälsosam och hälsosam livsstil:

 • Helt vägra alkohol och röka;
 • Normalisera din dagliga rutin - gå och lägg dig och vakna på samma gång
 • Gör en sport (en 30-minuters övning ökar kroppens totala tonen och ditt humör). Ge företräde att springa, snabba promenader, simning, yoga eller medicinsk och andnings gymnastik;
 • Om du lider av svår huvudvärk, använd aromaterapi eteriska oljor. Lampan för aromaterapi kan köpas i någon butik i kategorin "Allt till hemmet", till exempel, IKEA och eterisk olja - på apoteket.
 • Kom ihåg om balanserad fraktionär näring (5-6 r / dag var 3-4 timmar), eliminera kryddig, fet, stekt mat;
 • Glöm inte att dricka minst 1,5 liter vatten om dagen.
 • Ta en kontrastdusch och drick ett glas varm mjölk varje dag innan du går och lägger dig.
 • Led en aktiv livsstil, stanna inte hemma, spendera mer tid utomhus.

förebyggande

Förebyggande av sjukdomen innefattar både läkemedelsbehandling (och perfekt efterlevnad av alla rekommendationer från en specialist), och intaget av vitaminer, fysisk aktivitet, användningen av traditionell medicin och övergången till en hälsosam livsstil.

slutsats

Vegeta-vaskulär dystoni är ett villkor att Det är svårt att inte bara diagnostisera, utan också att bota helt. Behandlingen av sjukdomen syftar till att identifiera de drabbade organen för att normalisera deras funktion. Efter läkemedelsförloppet (inom 2 veckor) normaliseras patientens tillstånd. Patienten slutar klaga på tryckspikar, huvudvärk, svaghet och ångest. Men läkemedelsterapi måste stödjas genom förebyggande, en hälsosam livsstil och användningen av folkmedicinska lösningar. Endast ett integrerat tillvägagångssätt kommer att rädda patienten från ytterligare återfall.