Huvud / Åderbråck

Hypertrofi i vänster ventrikel - orsaker, symptom och behandling

Från denna artikel kommer du att lära dig: vad händer i patologin för vänster ventrikulär hypertrofi (förkortad LVH), varför det uppstår. Moderna metoder för diagnos och behandling. Hur man förhindrar denna sjukdom.

Med hypertrofi i vänstra ventrikeln finns det en förtjockning av muskelväggen i vänstra kammaren.

Normalt bör tjockleken vara 7 till 11 mm. Indexet som är lika med mer än 12 mm kan redan kallas hypertrofi.

Detta är en vanlig patologi som uppträder hos både unga och medelålders människor.

Fullständigt botemedel sjukdomen kan endast genom kirurgi, men utför oftast konservativ behandling, eftersom denna patologi inte är så farlig att förskriva kirurgi för alla patienter.

Behandling av denna anomali utförs av en kardiolog eller hjärtkirurg.

Orsaker till sjukdomen

En sådan patologi kan uppstå på grund av de faktorer som orsakar att vänster ventrikel kontraherar mer intensivt och muskulärväggen på grund av detta växer. Det kan vara vissa sjukdomar eller överdriven stress på hjärtat.

Hypertrofi av vänster kammare i hjärtat är vanligt bland professionella idrottare som får alltför aerob träning (aerob - betyder "med syre"): det är idrottare, fotbollsspelare, hockeyspelare. På grund av den ökade operationsregimen "vänster" vänster ventrikulär muskelväggen "pumpas".

Också kan sjukdomen uppstå på grund av övervikt. Kroppens stora massa skapar en extra börda för hjärtat, vilket gör att muskeln blir mer intensiv.

Men de sjukdomar som framkallar en förtjockning av denna hjärtkammarens vägg:

 • kronisk hypertoni (tryck över 145 per 100 mm Hg);
 • inskränkning av aorta ventilen;
 • ateros ateroskleros.

Sjukdomen är också medfödd. Om väggen är förtjockad, inte starkt (värdet överstiger inte 18 mm) - Behandling krävs inte.

karakteristiska symptom

Särskilda manifestationer av sjukdomen existerar inte. Hos 50% av patienterna är patologin asymptomatisk.

I den andra hälften av patienterna manifesteras avvikelsen av symtom på hjärtsvikt. Här är tecknen på vänster ventrikulär hypertrofi i detta fall:

 1. svaghet
 2. yrsel,
 3. andfåddhet,
 4. svullnad,
 5. angrepp av smärta i hjärtat,
 6. arytmi.

Många patienter har symtom först efter fysisk ansträngning eller stress.

Manifestationer av sjukdomen intensifieras signifikant under graviditeten.

diagnostik

En sådan sjukdom kan identifieras under en planerad läkarundersökning. Oftast diagnostiseras det hos idrottare som genomgår en grundlig undersökning minst en gång per år.

Avvikelsen kan ses under Echo KG - studien av alla hjärtkamrar med hjälp av en ultraljudsmaskin. Denna diagnostiska procedur är ordinerad för patienter med högt blodtryck, liksom för dem som har kommit med klagomål om andfåddhet, yrsel, svaghet och smärta i bröstet.

Om ekkokardiogrammet uppenbarades förtjockning av väggen i vänster ventrikel - patienten tilldelas en ytterligare undersökning för att bestämma orsaken till sjukdomen:

 • mätning av blodtryck och puls
 • EKG;
 • duplexskanning av aortan (undersökning av kärlet med ultraljud);
 • Doppler-ekkokardiografi (ett slags Echo KG, som låter dig känna till blodflödet och dess turbulens).

Efter att ha avslöjat orsaken till hypertrofi är behandlingen av den underliggande sjukdomen ordinerad.

Metoder för behandling

Trots att helt eliminera förtjockning av vänster ventrikulära väggen kan bara vara kirurgiskt, oftast tillbringar konservativ terapi, t. Om du vill. Detta är patologi inte så farligt att tilldela operation alla patienter.

Behandlingens taktik beror på sjukdomen, vilket orsakade problemet.

Konservativ terapi: mediciner

Med högt blodtryck

Applicera ett av följande läkemedel, inte alla samtidigt.

Hypertrofi i vänster ventrikel: symptom och behandling

Hypertrofi i vänster ventrikel - de viktigaste symptomen:

 • huvudvärk
 • svaghet
 • Sömnstörning
 • Andnöd
 • Smärta i hjärtat
 • Smärta bakom bröstbenet
 • Hjärta Fading
 • Nedsatt hjärtfrekvens
 • Förlust av medvetandet
 • Högt blodtryck
 • Obehag bakom brystbenet
 • Blodtrycksfluktuationer
 • Temporal frånvaro av hjärtklappning

Hypertrofi i vänster ventrikel (kardiomyopati) är en typisk hjärtsjukdom för patienter med diagnos av högt blodtryck. vänsterkammarhypertrofi är ganska farligt i den meningen att ofta avslutad sjukdom sticker dödlig symptom som gör det möjligt att betrakta denna patologi som en process som involverar strukturell hjärta anpassnings relativa metaboliska behov som är relevanta för infarkt, men också förändringar i hemodynamiska prestanda.

Allmän beskrivning

Som statistiska data indikerar är mortaliteten med vänster ventrikulär hypertrofi ca 4%. Låt oss överväga funktionerna i denna sjukdom.

Hypertrofi provocerar en signifikant förtjockning av vänster ventrikelvägg, och denna förtjockning sker helt och hållet inte på bekostnad av särdrag hos det inre utrymmet, vilket inte genomgår förändringar. Ofta leder hypertrofi till en modifiering av septum, som ligger mellan höger och vänster ventrikel. På grund av de hypertrofiska förändringarna som uppstår finns det en förlust av väggens elasticitet, medan förtjockningen av den kan ske både enhetligt och i specifika lokaliseringar. Alla dessa funktioner påverkar direkt sjukdomsförloppet.

Anmärkningsvärt är vänsterkammarhypertrofi ofta observerats bland ungdomar, ofta i sig är inte en sjukdom, men också diagnostiseras endast representerar en av de möjliga symtom på någon typ av hjärtsjukdom.

Som vi redan har noterat kan hypertrofi i vänster ventrikel utvecklas på grund av hypertensiv sjukdom. Dessutom skiljer sig olika varianter av hjärtfel hos de predisponeringsfaktorerna, frekventa och signifikanta belastningar.

Denna sjukdom uppstår också mot bakgrund av konsekvent högt blodtryck. Samtidigt är det visat att hypertrofi med sina karaktäristiska förändringar kan också förekomma, eftersom vi har noterat, under träning, vilket i synnerhet innebär utseendet på gränsen lasttillstånd (bärare, idrottare, instabila fördela lasten).

Farligt det blir skarp och samtidigt, är i första hand stillasittande, liksom människor röker och dagliga dricker den intensiva belastningen som tar emot hjärtmuskeln i människor vars livsstil. Och om vänsterkammarhypertrofi är inte livshotande, gör det inte det säkert för patienten, eftersom orsaken till det kan komma en stroke eller hjärtinfarkt, vilket ofta innebär en tillräckligt allvarliga konsekvenser för organismen. Naturen hos sjukdomsuppkomsten kan vara medfödd (ärftlig) eller förvärvad.

Sammanfattningsvis kan noteras att hypertrofi i vänster ventrikel fungerar som en signalering, vilket indikerar komplikationen av de tillstånd där myokardiet är för tillfället. Det betyder att det på något sätt är en varning, som indikerar behovet av stabilisering av blodtrycket, liksom korrektheten i belastningens fördelning.

Symtom på vänster ventrikulär hypertrofi

Hypertrofi provocerar signifikanta förändringar som uppträder i regionen i vänster ventrikelns väggar. En karakteristisk egenskap hos sjukdomen är att expansionen fördelas utåt. Ganska ofta, tillsammans med förtjockningen av väggen, förvärvas också en förtjockning mellan ventrikelns septum.

Symptomatisk av sjukdomen kännetecknas av heterogenitet av manifestationer. I vissa fall kan patienter under årens lopp inte ens föreställa sig att de har en vänsterkammarhypertrofi, men inte uteslutet alternativ där dess början till patienten är bokstavligen oacceptabelt på grund av dålig hälsa.

Det vanligaste tecknet, som indikerar hypertrofi i vänster ventrikel, är angina pectoris, vars utveckling sker som ett resultat av kompression av de kärl som levererar hjärtmuskeln. I slutändan är det en ökning i muskelstorlek och konsumtion av en större volym syre i kombination med näringsämnen. Förutom detta symptom uppträder förmaksflimmer också, manifestationer i form av förmaksflimmer och myokardiell svält noteras.

Frekvent kan vara ett tillstånd där hjärtat stannar i några ögonblick och slår inte alls, vilket i sin tur medför en förlust av medvetande. Ibland kan andfåddhet indikera närvaron av den sjukdom vi överväger. Dessutom noteras ett antal av följande symtom:

 • högt blodtryck;
 • instabilitet av tryck;
 • huvudvärk;
 • arytmi;
 • sömnstörningar
 • dålig hälsa och generell svaghet;
 • smärta i hjärtat
 • smärta i bröstet.

Bland de sjukdomar där hypertrofi i sig är ett av de symptom som karakteriserar sin kurs utmärks följande:

Hypertrofi i vänster ventrikel: behandling

Behandling av hypertrofi består i användningen av verapamil i kombination med beta-blockerare, på grund av vilka symptomen som orsakas av hjärt-kärlsystemet minskar. Som ett tillägg till läkemedelsterapi förväntas kosten följa, liksom avslag på befintliga dåliga vanor.

Följaktligen måste du sluta röka, minska nivån på saltintag, gå ner i vikt. Dieten bör innehålla mejeriprodukter / sura mjölkprodukter, skaldjur, färska grönsaker och frukter. Det kommer också att vara nödvändigt att minska mängden konsumerade mjölprodukter, godis och animaliska fetter. Fysisk stress bör vara måttlig.

Det finns också möjlighet till kirurgisk ingrepp, som består i att ta bort en del av hjärtmuskeln som har genomgått hypertrofi. Det är anmärkningsvärt att utvecklingen av hypertrofi i vänster ventrikel ofta noteras i flera årtionden.

Om du upplever symptom som är relevanta för vänster ventrikelhypertrofi, bör du söka råd från en kardiolog.

Om du tror att du har Hypertrofi i vänster ventrikel och symptomen som är karakteristiska för denna sjukdom, då kan en kardiolog hjälpa dig.

Vi föreslår också att vi använder vår online diagnos service, som, baserat på symptomen, väljer de sannolika sjukdomarna.

Kardiomyopati är en grupp av sjukdomar som förenas med det faktum att patologiska förändringar i myokardets struktur observeras under deras progression. Till följd av detta upphör denna hjärtmuskler att fungera fullständigt. Vanligtvis observeras utvecklingen av patologi mot bakgrund av olika out-hjärt- och hjärtsjukdomar. Detta tyder på att det finns många faktorer som kan tjäna som en slags "push" för progressionen av patologi. Kardiomyopati kan vara primär och sekundär.

Slår - detta är en av de vanligaste typerna av arytmier (dvs störningar i hjärtrytmen), som kännetecknas av förekomsten av en extra reduktion på den del av hjärtmuskeln eller de flera extraordinära nedskärningar. Extrasystoler, vars symtom uppstår inte bara hos patienter utan även hos friska människor kan utlösas av trötthet, psykisk stress och även av andra yttre stimuli.

Neurokirurgisk dystoni eller nervos i hjärtat är ett brott mot det kardiovaskulära systemet, vilket är förknippat med ett brott mot fysiologisk neuroendokrin reglering. Oftast manifesteras kvinnor och ungdomar på grund av påverkan av svår stress eller tung fysisk ansträngning. Det är mycket mindre vanligt hos personer under 15 år och äldre än fyrtio år.

Diabetisk nefropati är en process av patologiska förändringar i njurkärl, vilket orsakas av diabetes mellitus. Denna sjukdom leder till utvecklingen av kroniskt njursvikt, det finns en hög risk för dödsfall. Diagnosen utförs genom inte bara fysisk undersökning av patienten, laboratorie- och instrumentalmetoder är också nödvändiga.

Ventrikulär extrasystol är en av formerna för hjärtrytmförstöring, vilken kännetecknas av förekomst av extraktiva eller för tidiga sammandragningar av ventriklerna. Både vuxna och barn kan lida av en sådan sjukdom.

Med hjälp av fysiska övningar och självkontroll kan de flesta utan medicin.

Hypertrofi av vänster ventrikulär myokardium (LVH): orsaker, tecken och diagnostik, hur man behandlar, prognos

Hypertrofi i vänster ventrikel (LVH) är ett koncept som reflekterar förtjockning av väggarna i vänstra kammaren i aggregat eller utan expansion av hålrummet i vänster ventrikel (LV). Ett sådant tillstånd kan uppstå av olika orsaker, men i de flesta fall visar det hjärtkärnans patologi, ibland ganska allvarligt. Faren för LVH är att förr eller senare utvecklas kroniskt hjärtsvikt (CHF), eftersom myokardiet inte alltid kan arbeta med samma belastning som det genomgår LVH.

Enligt statistiken är LVH vanligare hos äldre patienter (över 60 år), men med vissa hjärtsjukdomar observeras det hos vuxna och barn, och även under nyfödda perioden.

Orsaker till vänster ventrikulär hypertrofi

1. "Atletiskt hjärta"

Den bildande av hypertrofi hos väggarna i hjärtans vänstra kammare är en variant av normen i ett enda fall - en person som länge och professionellt varit involverad i sport. På grund av det faktum att vänster ventrikelkammare utför huvudarbetet för att utvisa volymen av blod som är tillräcklig för hela kroppen och det måste testa belastningen mer än andra kameror. I ett fall där en person har lång och hård träning, kräver hans skelettmuskler mer blodflöde, och när muskelmassan ökar ökar blodflödet i musklerna konstant. Med andra ord, om i början av träningen endast hjärtat upplever periodisk en ökande belastning, blir det efter ett tag belastningen på hjärtmuskeln permanent. Därför ökar myokardiet i LV sin massa, och väggarna på LV blir tjockare och kraftigare.

exempel på ett sporthjärta

Trots det faktum att idrottshjärtan i princip är en indikator på idrottarnas goda fitness och uthållighet är det väldigt viktigt att inte missa det ögonblick då fysiologisk LVH kan gå in i patologisk LVH. I detta avseende observeras idrottare av idrottsmedicinläkare, som klart vet vilken typ av sport LVH är tillåtet, och i vad det inte borde vara. LVH är sålunda speciellt utvecklad i cyklister (spring, simning, rodd, skidåkning, vandring, skidskytte, etc.). Måttligt utveckla LVH hos idrottare med utvecklade styrkor (brottning, boxning, etc.). I folk som är engagerade i sportspel, utvecklar LVH i norm LVH väldigt lite eller utvecklas inte alls.

2. Arteriell hypertoni

Hos patienter med höga blodtryckssiffror bildas en lång och ihållande spasm i periferartärerna. I detta avseende måste vänster ventrikel trycka blod med mer kraft än med normalt blodtryck. Denna mekanism orsakas av en ökning av fartygets totala periferistålighet (OPSS), och med detta överbelastas hjärtat med tryck. Efter några år är LVs vägg förtjockad vilket leder till ett snabbt slitage på hjärtmuskeln - CHF börjar.

3. Ischemisk hjärtsjukdom

Med ischemi upplever myokardiet en övergående eller permanent brist på syre. Naturligtvis fungerar muskelceller utan extra energisubstrat inte lika effektivt som vanliga, så de återstående kardiomyocyterna måste arbeta med en högre belastning. Gradvis bildade kompensatorisk förtjockning av hjärtmuskeln - hypertrofi.

4. Kardioskleros, myokarddysrofi

Spridningen av bindväv (vävnad) i myokardiet kan inträffa efter hjärtinfarkt (post-infarktkardioskleros) eller efter inflammatoriska processer (postmyokarditkardioskleros). Myokarddystrofi, som annars är känd som hjärtmuskulaturutarmning, kan uppträda med olika patologiska tillstånd - anemi, anorexi, förgiftning, infektion, förgiftning. Som en följd av de beskrivna processerna upphör en del av cellerna i hjärtmuskeln att utföra sin kontraktila funktion, och denna funktion tas genom att såga de återstående normala cellerna. Igen, för fullfjädrande arbete behöver de en kompensatorisk förtjockning.

5. Fördröjd kardiomyopati

En sådan sjukdom kännetecknas av överträngning av hjärtmuskeln och en ökning av hjärtkammarens volym. Som ett resultat måste vänster ventrikel utvisa en större blodvolym än normalt, vilket kräver ytterligare arbete. Det finns en överbelastning av hjärtvolymen och myokard hypertrofi bildas.

6. Hjärtsjukdomar

På grund av en kränkning av hjärtets normala anatomi uppträder antingen LV-överbelastning (antingen vid aortastensos) eller överbelastningsvolym (vid aortaklaff). Med andra ventils laster utvecklas förr eller senare hypertrofisk kardiomyopati hos LV.

7. Idiopatisk LVH

LVH anges i detta fall om ingen orsak till sjukdomen har identifierats under patientens fullständiga undersökning. Men med denna form av LVH kan man prata om genetiska förutsättningar för bildandet av kardiomyopati enligt den hypertrofa typen.

8. Medfödd LVH

Med denna form av sjukdomen börjar i prenatalperioden och manifesteras under de första månaderna efter barnets födelse. Grunden för denna form är de genetiska störningarna som ledde till funktionsfel i hjärtmusklercellerna.

9. Samtidig hypertrofi i vänster och höger ventrikel

En sådan kombination finns i allvarliga hjärtefekter - med stenos i lungstammen, fallot tetralogi, defekt hos interventionssjukdomen etc.

Hypertrofi av väggarna i hjärtans vänstra kammare hos barn

I barndomen kan LVH vara medfödd eller förvärvad. Förvärvat LVH orsakas huvudsakligen av hjärtfel, cardit, lunghypertension.

Symtom hos barn kan vara annorlunda. Ett nyfött barn kan vara trögt eller omvänd, rastlös och skrikande, dåligt suger ett bröst eller en flaska, när suger och skriker blir den nasolabiala triangeln blå.

Ett barn äldre kan redan berätta om sina klagomål. Han är orolig för smärta i hjärtat, trötthet, slöhet, pallor, dyspné med obetydlig motion.

Barnkardiologen eller hjärtkirurg väljer en taktik för behandling av hypertrofi hos barn efter noggrann uppföljning och övervakning av barnet.

Vilka typer av LV hypertrofi finns det?

Beroende på karaktären av förtjockningen av hjärtmuskeln isoleras LVH koncentriska och excentriska typer.

Koncentrisk typ (symmetrisk hypertrofi) bildas när tillväxten av den förtjockade muskeln sker utan en ökning i hjärtkammarens hålighet. I vissa fall kan LV-kaviteten minska tvärtom. Koncentrisk hypertrofi i vänster ventrikel är mest typisk för hypertensiv sjukdom.

Excentrisk hypertrofi vänster ventrikeln (asymmetrisk) förutsätter inte bara en förtjockning och en ökning i massan av LV-väggen utan även en expansion av hålrummet. Denna typ är vanligare vid hjärtfel, med kardiomyopatier och med myokardiell ischemi.

Beroende på hur tjock LV-väggen är, isoleras måttlig och svår hypertrofi.

Dessutom isoleras hypertrofi med obstruktion av det utgående LV-området och utan det. Vid den första typen griper hypertrofi också interventrikulär septum, vilket leder till att LV-zonen närmare aortas rot får en uttalad minskning. Vid den andra typen av överlappning i LV-zonens övergång observeras inte övergången till aortan. Det andra alternativet är gynnsammare.

Är klinisk hypertrofi i vänster ventrikel?

Om du pratar om symtomen och några specifika tecken på LVH, är det nödvändigt att klargöra i vilken utsträckning förtjockningen av hjärtens muskelvägg har nått. Således kan LVH i början inte manifestera sig alls och huvudsymptomen kommer att noteras från huvudhjärtsjukdomen, till exempel huvudvärk med högt blodtryck, bröstsmärta med ischemi etc.

När myokardens massa ökar uppträder andra klagomål. På grund av det faktum att de förtjockade delarna av hjärtventrikulära muskler komprimera kransartärerna, samt förtjockad myokardium kräver mer syre, det finns smärta i bröstet av anginal typ (brännande, klämma).

I samband med den grad dekompensation och minska myokardiala reserver av att utveckla hjärtsvikt, vilket manifesteras attacker av andfåddhet, svullnad i ansiktet och nedre extremiteter, samt lägre tolerans vanliga fysisk aktivitet.

Om några av de beskrivna symptomen uppträder, även om de inte är mycket svåra och sällan stör, är det fortfarande nödvändigt att konsultera en läkare för att få reda på orsakerna till detta tillstånd. När allt kommer omkring, den tidigare diagnosen av LVH, desto större är framgången med behandlingen och ju mindre risken för komplikationer.

Hur bekräftar diagnosen?

För att misstänka hypertrofi i vänster ventrikel är det tillräckligt att utföra ett vanligt elektrokardiogram. De viktigaste kriterierna av vänster ventrikulär hypertrofi på elektrokardiogram är störningar av repolarisering (ibland upp till ischemi) för prekordiala leads kosovoskhodyaschaya eller kosoniskhodyaschaya ST-höjning i leads V5, V6, kan tryckas ned ST-III, och aVF leder, samt negativa T-vågor). Dessutom EKG lätt bestämmas genom spänningen ändrar tecken - ökning av R-vågsamplitud i vänstra bröstet leder - I, aVL, V5 och V6.

I det fall då patienten har tecken på hypertrofi av myokardiet och LV överbelastning på EKG, utser doktorn honom en uppföljningsundersökning. Guldstandarden är ultraljud av hjärtat eller ekkokardiografi. På EchoX kommer doktorn att se graden av hypertrofi, tillståndet hos LV-hålan och också avslöja den möjliga orsaken till LVH. Normal tjocklek på LV-väggen är mindre än 10 mm för kvinnor och mindre än 11 ​​mm för män.

Ofta kan förändringar i hjärtans storlek bedömas genom att man utför den vanliga bröströntgen i två utsprång. Bedömning av vissa parametrar (hjärtans midja, hjärtans båg osv.), Radiologen kan också misstänka förändringar i hjärtkammarens konfiguration och deras storlekar.

Video: EKG tecken på hypertrofi hos vänster ventrikel och andra hjärtkamrar

Är det möjligt att bota hypertrofi i vänster ventrikel för alltid?

Terapi av LV hypertrofi reduceras till eliminering av orsakande faktorer. Så, vid hjärtfel, är den enda radikala behandlingen kirurgisk korrigering av defekten.

I de flesta situationer (hypertoni, ischemi, kardiomiodistrofiya etc.) för att behandla vänster ventrikulär hypertrofi behov med kontinuerlig användning av läkemedel som inte bara påverkar de mekanismer av den underliggande sjukdomen, men också för att skydda hjärtmuskeln från remodeling, dvs besitter kardioprotektiva effekter.

Sådana droger som enalapril, kvadripryl, lisinopril, normalisera blodtrycket. Under långvariga storskaliga studier visade det sig på ett tillförlitligt sätt att denna grupp av läkemedel (ACEI) inom sex månader från starten av behandlingen leder till normalisering av LV-väggtjockleksindex.

Läkemedel från gruppen av betablockerare (bisoprolol, karvedilol, nebivalol, metoprolol) inte bara minskar hjärtfrekvensen och "relax" hjärtmuskeln, men också minska för- och efterbelastning på hjärtat.

Preparat av nitroglycerin eller nitrater har förmågan att fullständigt dilatera kärlen (vasodilaterande effekt), vilket också signifikant minskar belastningen på hjärtmuskeln.

I fallet med samtidig hjärtsjukdom och utvecklingen av CHF är visad mottagande diuretika (indapamid, hydroklortiazid, diuver etc). När de tas, minskar volymen cirkulerande blod (BCC), vilket resulterar i en minskning av hjärtöverbelastningsvolymen.

Varje behandling, om man tar ett läkemedel (med högt blodtryck - monoterapi) eller flera (med ischemi, ateroskleros, CHF-komplex behandling), ordineras endast av en läkare. Självmedicinering, som självdiagnos, kan orsaka irreparabel hälsorisk.

När man talar om behandlingen av LVH för gott bör det noteras att de patologiska processerna i hjärtmuskeln är reversibla endast när behandlingen är ordinerad i tid, i sjukdoms tidiga skeden, och tar droger ut hela tiden, och i vissa fall - för livet.

Vad är farligt för LVH?

I det fall då en liten hypertrofi hos LV diagnostiseras i de tidiga stadierna och den bakomliggande orsaken till sjukdomen är mottaglig för terapi, har en fullständig botemedel mot hypertrofi all chans att lyckas. Men med allvarlig hjärtpatologi (avancerade omfattande hjärtattacker, utbredd kardioskleros, hjärtfel) kan komplikationer utvecklas. Sådana patienter kan ha hjärtattacker och stroke. Långvarig hypertrofi leder till svår CHF, med svullnad över hela kroppen upp till anasarca, med total intolerans mot normala hushållsbelastningar. Patienter med svår hjärtsvikt kan inte flytta runt i huset normalt på grund av svår andfådd andning, kan inte knyta skosnören, laga mat. I de senare stadierna av CHF kan patienten inte lämna huset.

Förebyggande av negativa effekter är regelbunden medicinsk kontroll med hjärtans ultraljudsförfarandet var sjätte månad samt ett konstant intag av droger.

utsikterna

Prognosen för LVH bestäms av den sjukdom som ledde till det. Så, med arteriell hypertension, som korrigeras framgångsrikt med hjälp av antihypertensiva läkemedel, prognosen är gynnsam, utvecklar CHF långsamt, och personen lever i årtionden, lider inte kvaliteten på sitt liv samtidigt. Hos äldre personer med myokardisk ischemi samt hjärtattacker kan utvecklingen av CHF inte förutsägas av någon. Det kan utvecklas både långsamt och snabbt nog, vilket leder till funktionshinder hos patienten och handikapp.

Hypertrofi av myokardiet i hjärtans vänstra kammare

I den medicinska miljön finns det ibland motstridiga uppgifter om utvärderingen av hjärt-muskelhypertrofi. Vissa författare anser det som en viktig adaptiv mekanism, andra hävdar att hypertrofi är farlig, eftersom det är en sjukdom och alltid är associerad med hjärtinfarkt. Studien av orsakerna och sambandet med biokemiska processer på cellulär nivå gjorde det möjligt att identifiera stadier och former av hypertrofi.

Ett sådant fenomen som hjärtens vänstra ventrikulär hypertrofi, åtföljer många sjukdomar och är välkänt för läkare. Det är emellertid inte en hemlighet att ofta människor som deltar i fysiskt arbete och idrottare med detta symptom lever utan klagomål om hjärthälsa till en mycket gammal ålder.

Vad är hypertrofi? Hur ska detta symptom behandlas om det identifieras under undersökningen?

Varför arbetar hjärtat "över norm"?

Termen "hypertrofi" betyder överflödig vävnad, öka organ, i detta fall kan vi tala om sverhmernom förtjockning av den vänstra ventrikulära väggen, som inte utesluter den samtidiga ökningen av massan av förmaken, rätt avdelningar.

Det viktigaste "arbetet" i hjärtkammaren är en pumpfunktion. De spenderar hela sitt liv utan att pumpa blod. För att göra detta finns det två grupper av muskelformationer:

 • spiral (inre och yttre) med kontraktion minskar hjärtat i längddimensionen, dominerar i den högra kammaren;
 • constrictor (squeezing) - under drift minska den tvärgående delen av orgel, mest utvecklad till vänster.

Livet kräver att hjärtat stärker kontraktionerna, ökar blodflödet och volymen av pumpat blod. Detta är nödvändigt vid fysisk stress, stress. Behovet regleras av hjärnan, hormoner. Hyperfunktion innebär hypertrofi hos orgeln.

Steg för hypertrofi och energiprocesser

Hjärthypertrofi kan kallas "arbetshypertrofi" om den är förknippad med ett ökat behov av kroppen. I detta fall passerar myokardiet genom 3 steg:

 • Blir - hyperfunktion åtföljt av en måttlig ökning av cellmassan, cardiocytes ackumulerade substanser som ger energibalans (glykogenmolekyl ATP, phosphocreatine).
 • Ersättning - förtjockad ventrikulära väggen stöder cirkulationen på en lämplig nivå på den maximala kostnaden för att återupprätta enzymsystem infarkt drivs djupt internt kapillär nätverk som redan finns syrebrist.
 • Dekompensation är ett irreversibelt stadium, när alla hjärtmusklerna är utarmade, uppträder cellatrofi och förlust av funktionell fullhet, ersättning med ärr eller fettvävnad. Vänster ventrikel kan inte trycka igenom hela inkommande volymen av blod, vissa förblir och ackumuleras, vilket leder till bildandet av en stillastående våg och hjärtsvikt.

Hypertrofi i hjärtsjukdomar

I kompensationsfasen bör muskelhypertrofi betraktas som en viktig adaptiv egenskap hos hjärtat. Det gör det möjligt för myokardiet att fortsätta att utföra intensivt arbete. Sannolikheten för dekompensering beror på muskelvävnadens funktionella tillstånd och dess reservkapacitet.

De högra delarna av hjärtat lider mer med aortaventilfel, mitralstenos. Överbelastning av vänster ventrikel är oftast förknippad med högt blodtryck, ökat motstånd (90% av fallen).

I kompensationssteget förlängs hjärtkaviteten, som kallas "aktivt dilatation". Senare utökas kammaren (passiv dilatation). Det är känt från praktiken att hypertrofi i vänster ventrikelmuskel kompenserar väl aortaklaffdefekterna, mitralinsufficiens hos barn.

Stort värde i prognosen och behandlingen ges till kompensatorisk hypertrofi hos högra ventrikelmuskeln med akut vänsterinfarkt. Det är uppenbart att det är den andra, mindre anpassade ventrikel som ökar belastningen för att "hjälpa" till att pumpa blodet. Så koronarinsufficiens sker det oftast på grund av ischemi i den vänstra kranskärlen bör behandlas med hänsyn till eventuell höger kammare hypertrofi.

En annan mekanism för tillväxt av myokardmassan observeras i kardiomyopatier.

Hur utvecklas hypertrofi i kardiomyopati?

En sådan komplex sjukdom, som kardiomyopati, manifesterar sig i barndomen, om föräldrarna är bärare av den ärftliga mutantgenen. Det kan manifesteras i människor i en livlig livstid och hos äldre. Det är viktigt att risken för plötslig död i denna sjukdom ökar till 50%.

Reserven av energimaterial i en del av myofibrillerna är kraftigt utarmade. Andra celler börjar expandera snabbt och försöker att åstadkomma pumpfunktionens prestanda.

Endast hos äldre med befintlig hypertoni och aterosklerotisk vaskulär lesioner är hypertrofi syftar till att övervinna ökad motståndskraft. Barn upptäcker inte utvecklings- och hypertoni.

Tjockleken på inte bara ventrikeln utan även septum ökar, vilket minskar hålets inre dimensioner med en betydande expansion av hjärtans yttre gränser. Tjockt myokard komprimerar koronärkärlen, vilket bidrar till utvecklingen av ischemiska vävnader. Muskeln själv förlorar sin elasticitet och förmågan att reagera på den förändrade volymen blodflöde.

Som ett resultat vänder patienterna till doktorn med symptom på hjärt- eller hjärtsvikt.

Hur manifesteras hypertrofi?

De mest tillgängliga metoderna för diagnostik, EKG och ultraljud finns i polykliniken. Tecken på hypertrofi kan bedömas indirekt av ungdomars klagomål på:

 • pressa smärtor i hjärtat;
 • ödem på ben och fötter;
 • andfåddhet under fysisk ansträngning;
 • omotiverad svaghet;
 • yrsel.

Den mest noggranna övervägande bör ges till dem som:

 • bestämde sig för att gå in för fitness och överbelasta sig med komplex träning;
 • syftar till att gå ner i vikt på något sätt;
 • röker mycket och ger inte upp alkoholhaltiga drycker (även tränings klasser kompenserar inte för skada);
 • har en ärftlig börda på hjärtsjukdomar och blodkärl.

Resultat av undersökningen

EKG-bilden av hypertrofi består av flera symtom:

 • Elaxeln förskjuts till vänster;
 • ökad spänning i bröstledningarna V5 och V6;
 • ökar intervallet ST i V6;
 • negativ T-våg med icke-isosceles sidor i V5 och V6, I standardledning och förstärkt AVL;
 • ett brett QRS-komplex.

Ultraljudsundersökning hjälper till att bedöma den faktiska storleken på hjärtkamrarna, fastställa väggtjockleken, riktningen och hastigheten på blodflödet. Med hjälp av denna metod är det möjligt att med hög sannolikhet anta orsaken till hypertrofi. Sammanfattningsvis används speciella indikatorer som kan bedömas av en utbildad läkare:

 • tjockleken på myokardväggen i området av atria och ventriklarna;
 • index av relativ tjocklek;
 • asymmetri koefficient
 • förhållandet mellan kroppsvikt och myokardium.

Magnetisk resonanstomografi används för att identifiera skadans plats, svårighetsgraden av dystrofa förändringar.

behandling

Om patienten identifieras i formationsstadiet och kompensationen, kan det inte krävas speciell behandling. Tillräckligt hjärtstöd:

 • optimala fysiska övningar;
 • ett arbetssätt och vila;
 • frånvaro av övervikt
 • rätt näring med tillräckligt omättade fetter och vitaminer;
 • upphörande av slagg och berusning med nikotin och alkohol.

Beroende på svårighetsgraden av patientens tillstånd och de troliga möjligheterna till terapeutiska ingrepp, tilldelas patienten en tillfällig eller permanent funktionshinder, omställning till annat arbete är begränsningar rekommenderade.

I läkemedelsbehandling ges företräde åt det antihypertensiva läkemedlet som fastställs vid hypertensiv sjukdom, vasodilatatorer med symtom på ischemi och överfört infarkt.

För att stoppa progressionen av trängselprocesserna i hjärtmuskeln rekommenderas läkemedlet i gruppen aktivt:

 • β-adrenoblocker - för att minska behovet av celler i syre, återställa rytmen (Atenolol, Nadolol, Metoprolol);
 • kalciumkanalblockerare - aktivt bidra till att upprätthålla normalt blodtryck i blodkärl, minska resistens (Diltiazem, Verapamil);
 • ACE-hämmare - är nödvändiga vid behandling av högt blodtryck och hjärtsvikt (Diroton, Enalapril);
 • sartaner - en relativt ny klass av läkemedel, vilket gör det möjligt att minska massan av hypertrofierade muskler (Lozartan, Candesartan).

Traditionella behandlingsmetoder

Med folkrättsmedel är det omöjligt att ombygga myokardiet, återföra det till tidigare dimensioner och funktioner. Med medicinska ändamål används kända rekommendationer för att minska blodtrycket, stärka kärlväggen, förbättra myokardiell kontraktilitet.

Grönsaksråvaror är bättre att köpa på apotek, där kvalitet garanteras, korrekt insamling och torkning.

 1. Från dalens lilja kan du förbereda droppar och tinktur själv. De uppsamlade blommorna placeras i en mörk flaska och hälls med vodka. Det tar 2 veckor att insistera. Efter filtrering, ta inte mer än 15-20 droppar tre gånger om dagen. Rester av gruel erbjudande att hälla kokande vatten i en timme, sedan dränera vattnet, och ta blommor inom en dag på 3 timmar inte mer än två gånger i veckan.
 2. Vitlökstinkning med citron och honung rekommenderas till nästan alla älskare av en hälsosam livsstil. Det hjälper till att arrestera den aterosklerotiska processen.
 3. Buljong av St. John's wort leaves (100 g torrt gräs per 2 liter kokande vatten) med honung kan förvaras i kylskåp. Ej visat för personer med leversjukdom.

Du bör noggrant använda folkläkemedel till personer med allergier mot blommor och växter.

Hur man bedömer resultaten av terapi?

Behandling kan anses effektiv om:

 • en kontrollstudie registrerade en minskning av storleken på vänster ventrikel;
 • tecken på hjärtsvikt försvinna
 • en person är inte störd av arytmier, angina pectorisattacker, hypertoni kriser;
 • Det finns ett behov av att avlägsna funktionshinder och återvända till arbetet genom yrke.
 • patienten och hans medarbetare noterar en förbättring av livskvaliteten.

Även om myokardiell hypertrofi inte anses vara en separat sjukdom är det omöjligt att ignorera dess manifestationer vid diagnos av hjärtsjukdom och efterföljande terapi.

Hypertrofi i hjärtans vänstra kammare - tecken på EKG

Hypertrofi i vänster ventrikel är hjärtets patologi, där det finns en förtjockning av väggarna, myokardens massa ökar, vilket minskar hjärtets förmåga att utvisa blod. För att kunna behandla denna störning av myokardiet är det nödvändigt att bestämma vad som ledde till utseendet av vänster ventrikulär hypertrofi (LVH), hur detta tillstånd av hjärtat uppstod.

Riskgrupp

Förekomsten av hypertrofa störningar i vänstra kammaren (LV) beror på kön, ålder, kroppsvikt, samtidig hjärtsjukdom. Denna patologi finns ofta hos män med betydande övervikt, som lider av högt blodtryck.

Hypertoni är orsaken till LVH i 70% av fallen. Risken för hypertrofi hos LV är ökad risk för hjärtsvikt, ischemi 3 gånger, arytmi 5 gånger, hjärtinfarkt - 7 gånger.

En viktig faktor som bidrar till bildandet av myokardiell patologi är fetma. En av deras visuella indikatorer på fetma är midjan. Detta värde återspeglar mängden inre visceralt fett. Volymen av den kvinnliga midjan får inte överstiga 88 cm, hanen - 102 cm.

Vänster ventrikulär hypertrofi

Ökningen i tjockleken på vänster kammare och dess massa kan ske isolerat, men oftare kombineras den med en ökning av tjockleken på interventionsväggen.

Myokardmassaindex

Graden av hypertrofi i vänster ventrikel utvärderas med hjälp av det vänstra ventrikulära myokardmassindexet. Beräkning av LVMI utförs enligt formeln, som tar hänsyn till LV-dimensioner, höjd, vikt hos en person.

I normen för LVMI hos män - i intervallet 71 till 94 g / m 2 - för kvinnor - 64-89 g / m 2, men med tillväxten av myokardiet noteras förändringar:

 • ljus - massindex är 135 - 151 g / m 2;
 • måttlig - från 152 till 172 g / m 2;
 • tung - mer än 173 g / m 2.

Risken för farliga komplikationer förbättras avsevärt även för måttliga förändringar i den vänstra kammaren, vilket innebär att tyngdstyrning är en nödvändig åtgärd för att bibehålla hälsan med vänster ventrikulär hypertrofi.

Typer av hypertrofiska förändringar

Frekventa typer av vänster ventrikelhypertrofi är:

 • koncentrisk - tjockleken ökar, men hålrummets volym förändras inte;
 • excentrisk - ventrikelens massa ökar, hålrummets volym växer, men väggens tjocklek ligger inom normen;
 • hypertrofi av interventrikulär septum.

Med excentrisk hypertrofi av LV är väggarna förtjockade, men de förlorar inte elasticitet och återställs när belastningen minskar. Med koncentrisk hypertrofi förlorar väggarna elasticitet, och ökning av tjockleken hos ventrikeln leder till en minskning av kaviteten, en minskning av hjärtutgången.

koncentrisk typ av vänsterkammarhypertrofi sker oftast, denna patologi ökar risken för kranskärlssjukdom, hjärtinfarkt, och blir en orsak till förlust av arbetsförmåga och funktionshinder i medelåldern.

Tjocklek av myokardium

Den normala tjockleken på väggen i vänster ventrikel hos en vuxen man är 1 - 1,1 cm, kvinnor - 1 cm.

 1. Förtjockning av vänster ventrikel i avslappningsstadiet upp till 1,4 cm indikerar små förändringar i myokardiet.
 2. Väggtjockleken från 1,4 till 1,6 cm motsvarar måttlig hypertrofi.
 3. Tjocklek av LV 1,6-2 cm och mer indikerar svår hypertrofi.

Måttlig och ibland signifikant isolerad vänster ventrikelhypertrofi kan orsaka mitralventilinsufficiens. Denna typ av störning åtföljs av en expansion av LV-kaviteten.

När symptom mitralisklaffen, ett tillstånd som är farligt för atrofi av den vänstra ventrikeln av hjärtat - den vänstra kammaren förlorar funktionalitet antar formen av ett bihang än hotar bildandet kardioskleros, hjärtsvikt.

Symtom på atrofi utvecklas gradvis, uppenbaras av andfåddhet, svullnad, dåsighet under dagen. På EKG upptäcks hjärtrytmstörningar, och ultraljud visar närvaron av ärr, en minskning av myokardens storlek jämfört med normen.

skäl

 • I 70% av fallen utvecklas vänster ventrikelhypertrofi med högt blodtryck.
 • Risken för LVH ökar med aortastenos, där aortaldiametern smalnar och vänster ventrikel måste utöva stora ansträngningar för att utvisa blod.
 • Orsaken till tillväxten i vänster ventrikel är den ökade fysiska stressen på hjärtat. Orsakar spänningen i vänster ventrikel genom att träna en cykel, springa, åka skidor.
 • Svår kurs och allvarlig prognos i LVH orsakad av dystrofisk kardiomyopati.

Hypertrofisk kardiomyopati blir orsaken till plötslig död hos unga idrottare i 50% av fallen. Denna patologi kan vara medfödd, kännetecknad av ojämn tjocklek av olika områden i vänster ventrikelvägg och interventrikulär septum.

Orsakerna till hypertrofi i hjärtans vänstra kammare är:

 • aktivering av sympatiska nerver;
 • blodcirkulation i hormonerna katekolaminer, aldosteron, tyroxin, insulin, tillväxthormon.

En viktig roll i utvecklingen av LVH tillhör den ärftliga faktorn. Det finns en familjeposition för hypertoni och hypertrofisk tillväxt av LV-muskelskiktet.

Fara för tillståndet av myokardiet rökning. Nikotin smalnar perifer och koronär blodkärl, vilket leder till ischemi (brist på näring och syre) i hjärtat, andra inre organ, lemmar.

Mekanismen för hypertrofiska förändringar

Vänster ventrikeln, som musklerna i skelettmusklerna, som svar på den ökande belastningen, utbildas, muskelfibrerna ökar i volym.

Initialt ger den förtjockade väggen en kraftigare sammandragning av hjärtens vänstra kammare, men i framtiden är förstoringen av väggen inte kompensatorisk men patologisk.

Koronarkapillärer kan inte ge den utvidgade vänstra ventrikulärväggen med syre, och några av muskelcellerna är i ischemi. Hypertrofi i vänster ventrikel framkallar en kränkning av hjärtflodet och kan leda till hjärtinfarkt, vilket underlättas av blodkärlens skleros.

På grund av ischemi förstörs kardiomyceternas mat, vissa av dem ersätts av en bindväv. I tjockleken på LV-myokardiet ökar innehållet av fibrin vilket minskar myokardiumets förmåga att kontrahera.

Med tiden utvecklas atrofi i vänstra kammaren på grund av kronisk ischemi - detta är ett tillstånd där kardiomyocyter är utarmade, vilket leder till en minskning av hjärtets tjocklek.

I hypertrophied myocardium noteras:

 • reduktion av ventrikelens tryckkraft
 • ökning av varaktigheten av minskningen;
 • dilatation - expansion av kaviteten;
 • minskning av töjbarhet, vilket förvärrar ventrikelens fyllning;
 • en minskning av koronarreserven - blodvolymen som ventrikeln kan dessutom trycka ut när den laddas in i blodomloppet.

Symtom på hypertrofi

Tecken på hypertrofi i hjärtat i vänster ventrikel är symptom vanliga för manifestationer av hypertoni som karakteriseras av:

 • fötter ödem, anklar;
 • trubbig smärta i hjärtat;
 • yrsel, svaghet
 • andfåddhet under fysisk ansträngning;
 • takykardi med vanlig belastning.

Vid allvarlig hypertrofi utvecklas stagnation i lungcirkulationen, "hjärtastma" uppstår, en torr hjärthatt uppträder.

diagnostik

Hypertrofi av myokardiet hos LV diagnostiseras med hjälp av instrumentella mätningar med användning av:

 • elektrokardiografi - EKG;
 • ekkokardiografi - ultraljud av hjärtat;
 • Röntgenstrålar;
 • computertomografi.

elektrokardiogram

De karakteristiska tecknen på LVH detekteras på EKG i V 1-6 - det betyder att elektroderna appliceras på bröstområdet och siffrorna 1 till 6 motsvarar elektrodens positioner.

För att karakterisera hypertrofi, ta hänsyn till riktningen för den elektriska axeln, vilken konventionellt bärs genom hjärtat längs dess längd. Med vänster ventrikulär hypertrofi observeras normalt axelns normala position, eller observeras måttliga avvikelser.

Tecken på hypertrofi hos myokardiet i vänster ventrikel på EKG-posten R och spår S tänder.

Manifestationer av hypertrofi i vänster ventrikel på EKG-tejpen är:

 • förändringar i QRS-komplexet:
  • intervallets bredd är mer än 0,12 s;
  • hög amplitud R med ledare V5, V6;
  • patologisk form av Q-våg i frånvaro av hjärtinfarkt;
 • förändringar i segmentet ST - en minskning i kurvan för EKG-plot i detta område med en negativ T-våg, i hjärtatets normala läge kan det finnas en ökning i detta segment och en positiv T-våg.

Ett informativt sätt att diagnostisera LVH på ett EKG är att använda Sokolov-Lyon-indexet. Ett tecken på hypertrofi är överskottet av summan av amplituden S och R hos tänderna i bröstledningarna:

 • efter 40 år - mer än 35 mm;
 • upp till 40 år - mer än 45 mm.

Hjärt ultraljud

Den mest informativa metoden för att bedöma graden och typ av hypertrofi hos LV är ekkokardiografi - ultraljud i hjärtat. Denna diagnosmetod är 5-10 gånger mer informativ än EKG.

Ekkokardiografi gör att du kan mäta tjockleken på myokardets vägg på olika delar av hjärtväggen. Ultraljudet i hjärtat indikerar en patologi i ett tidigt skede av sjukdomen, medan det vid ECG hos 10-20% av patienterna inte upptäcks detta problem i början.

behandling

Reduktioner i svårighetsgraden av vänster ventrikelhypertrofi uppnås tidig diagnos av orsakerna till patologin och behandling av den underliggande hjärtsjukdom eller inre organ som bidrog till utseendet av denna patologi.

Listan av läkemedel som används vid behandling av vänsterkammarhypertrofi inkluderar ACE-hämmare, diuretika - detta gör att blodtrycksmätare som avbryter överväxt hjärtväggen.

Symtomatiska läkemedel som förbättrar hjärtmuskeln är:

 • Ca ++-kanalblockerare - Verapamil, Nifedipin, Diltiazem;
 • beta-blockerare - Sotalol, Atenolol,
 • ACE-hämmare för att sänka blodtrycket - Enalapril, Diroton;
 • sartaner - angiotensinreceptorblockerare för sänkning av artärtrycket med antiarytmisk effekt - Losartan, Candesartan, Valsartan.

En förutsättning för framgångsrik behandling är kostnäring, som syftar till att minska och bibehålla en stabil kroppsvikt. Med denna patologi är det nödvändigt att utesluta stekt, kryddig, fet mat, minska saltintaget.

utsikterna

Dödligheten i vänster ventrikulär hypertrofi är 4-5%. Hög risk för patienter med LV hypertrofi kombination med myokardiell ischemi, arytmi, cerebral cirkulationssjukdomar.

I frånvaro av andra patologier från hjärtats sida, normalt arteriellt tryck är livslängden vid LV hypertrofi gynnsam.