Huvud / Dystoni

Hjärtfel hos nyfödda

Under utvecklingen av spädbarnet i moderlivet, är tillväxten och bildandet av vävnader och organ ibland brutna, vilket leder till utseende av laster. En av de farligaste är hjärtfel.

Vad är hjärtsjukdom?

Så kallar de patologier i hjärtets struktur och stora kärl som avviker från det. Hjärtfel interfererar med normal blodcirkulation, detekteras hos en av 100 nyfödda och enligt statistiken ligger den andra platsen i medfödda patologier.

form

Först och främst skiljer de den medfödda missbildningen som barnet är födt till, och förvärvar också, vilket uppträder i autoimmuna processer, infektioner och andra sjukdomar. I barndomen är medfödda missbildningar vanligare, vilka är indelade i:

 1. Patologier där det finns blodutmatning i höger sida. Sådana laster kallas "vita" på grund av barnets pallor. Med dem går arteriellt blod i venoten, vilket ofta orsakar en ökning av blodflödet till lungorna och en minskning av blodvolymen i en stor cirkel. Defekter är defekter på denna grupp av skiljeväggar mellan de hjärtkamrarna (atria eller ventriklarna), som kan manövreras efter födelsen av ductus arteriosus, aortakoarktation eller förträngning av sin kanal, och pulmonell stenos. Vid den sista patologin minskar inflödet av blod i lungans kärl, tvärtom.
 2. Patologier, där urladdning av blod uppstår till vänster. Dessa laster kallas "blå" eftersom ett av deras symptom är cyanos. De kännetecknas av ingreppet av venöst blod i det arteriella blodet, vilket minskar mättnaden av blodet med syre i en stor cirkel. Liten cirkel under sådana defekter kan antingen utarmat (vid antingen triad med Fallots tetrad, liksom Ebstein anomali) och berikad (med fel läge lungartären eller aorta, såväl som komplex Eyzengeymera).
 3. Patologier där det finns hinder för blodflödet. Dessa inkluderar anomalier av aorta-, tricuspid- eller mitralventilen, i vilken antalet av sina ventiler ändras, deras insufficiens bildas eller ventilens stenos uppträder. Också till denna grupp av vices är fel placering av aortas arch. Med sådana patologer är arteriell venös urladdning frånvarande.

Symtom och tecken

Hos de flesta barn uppvisade hjärtfel, som bildades i utero, kliniskt under krummens vistelse på sjukhuset. Bland de vanligaste symptomen är:

 • Ökad hjärtfrekvens.
 • Blåning av benen och ansiktet i området ovanför överläppen (det kallas nasolabial triangel).
 • Blåa palmer, nosspets och fötter, som också kommer att vara svala vid beröringen.
 • Bradykardi.
 • Frekvent upprepning.
 • Andnöd.
 • Svagt bröst suger.
 • Otillräcklig viktökning.
 • Svimning.
 • Svullnad.
 • Svettning.

Varför är barn födda med hjärtsjukdom?

De exakta orsakerna till dessa patologier har doktorerna ännu inte avslöjat, men det är känt att kränkningar av hjärt- och blodkärlutveckling orsakas av sådana faktorer:

 • Genetisk tendens.
 • Kromosomala sjukdomar.
 • Kroniska sjukdomar i en framtida mamma, till exempel sköldkörtelsjukdom eller diabetes mellitus.
 • Den framtida modernens ålder är mer än 35 år.
 • Tar mediciner under graviditeten, som har en negativ effekt på fostret.
 • Ogynnsam ekologisk situation.
 • Håll dig gravid på en hög radioaktiv bakgrund.
 • Rökning under första trimestern.
 • Användning av droger eller alkohol under de första 12 veckorna efter uppfattningen.
 • Dålig obstetrisk anamnesis, till exempel missfall eller abort i det förflutna, för tidigt tidigt arbete.
 • Virala sjukdomar under de första månaderna av graviditeten, särskilt rubella, herpesinfektion och influensa.

Den farligaste perioden för bildandet av hjärtfel är perioden från den tredje till den åttonde veckan av graviditeten. Det är under denna period att fostret är fyllt med kammare i hjärtat, dess septa och även huvudkärlen.

Följande video detaljer orsakerna som kan leda till medfödda hjärtfel.

I varje barn går utvecklingen av hjärtsjukdom genom tre faser:

 • Anpassningsstadiet, när man kompenserar för problemet, mobiliserar barnens kropp alla reserver. Om de inte räcker, dör barnet.
 • Kompensationsskedet, under vilket barnets kropp fungerar relativt stabilt.
 • Avvecklingsstadiet, där reserverna är uttömda, och barnet har hjärtsvikt.

diagnostik

Att misstänka ett barn av utvecklingen av medfödd hjärtsjukdom kan vara under planerade ultraljudstudier under graviditeten. Vissa patologier blir märkbara för uzistläkaren redan från den 14: e veckan av svangerskapet. Om obstetrikare är medvetna om en vice, utvecklar de en särskild taktik för arbetskraftsarbetet och bestämmer med hjärtkirurger frågan om hjärtkirurgi för ett barn i förväg.

I vissa fall visas inte ultraljud under graviditeten, hjärtsjukdomar, särskilt om den är förknippad med ett litet cirkulationssystem, som inte fungerar i fostret. Då kan du avslöja den nyfödda patologin efter att ha granskat och lyssnat på barnets hjärta. Läkaren är försiktig med pallor eller cyanos hos barnets hud, förändrad hjärtfrekvens och andra symtom.

Efter att ha lyssnat på crumb upptäcker barnläkaren ljud, splittring eller andra alarmerande förändringar. Detta är anledningen till att skicka barnet till kardiologen och utse honom:

 1. Ekkokardioskopi, genom vilken du kan visualisera defekten och fastställa dess svårighetsgrad.
 2. EKG för att upptäcka hjärtrytmstörningar.

Vissa barn diagnostiseras med röntgenbilder, kateterisering eller CT för att bestämma diagnosen.

behandling

I de flesta fall, med hjärtfel hos en nyfödd, behöver han kirurgisk behandling. Operationen för barn med hjärtfel utförs beroende på kliniska manifestationer och svårighetsgrad av patologin. En av barnen visar omedelbar kirurgisk behandling omedelbart efter upptäckten av defekten, medan andra utför ingrepp under andra fasen, när kroppen kompenserar för sin styrka och överför operationen lättare.

Om dekompensation har uppstått under en defekt visas inte kirurgisk behandling, eftersom det inte kan eliminera irreversibla förändringar som har uppstått i barnets interna organ.

Alla barn med medfödda missbildningar efter förtydligande av diagnosen är uppdelade i fyra grupper:

 1. Bebisar som inte behöver akut operation. Deras behandling skjuts upp i flera månader eller till och med år, och om dynamiken är positiv kan det inte krävas kirurgisk behandling alls.
 2. Spädbarn som ska drivas på under de första 6 månaderna av livet.
 3. Babies, som du måste arbeta under de första 14 dagarna av livet.
 4. Krummer, som omedelbart efter leverans skickas till operationsbordet.

Operationen i sig kan utföras på två sätt:

 • Endovaskulär. Barnet görs små punkteringar och genom stora kärl väljs till hjärtat, kontrollerar hela processen genom röntgen eller ultraljud. Vid defekter i skiljeväggarna leder sonden till ockluderaren som stänger hålet. När artärkanalen inte är stängd, placeras ett speciellt klipp på den. Om barnet har stenos av ventilerna utförs ballongplastik.
 • Det är öppet. Bröstkorgen är skuren och barnet är kopplat till den konstgjorda cirkulationen.

Före kirurgisk behandling och efter det föreskrivs barn med defekt mediciner av olika grupper, till exempel kardiotonik, blockerare och antiarytmika. Med några laster behöver barnet inte kirurgi och läkemedelsterapi. Till exempel observeras denna situation med en tvåvingarad aortaklapp.

effekter

I de flesta fall, om du saknar tiden och inte utför operationen i tid, ökar barnets risk för olika komplikationer. Hos barn med missbildningar förekommer infektioner och anemi oftare, och även ischemiska skador kan förekomma. På grund av hjärtets instabila arbete kan CNS störas.

En av de farligaste komplikationerna av medfödd missbildning och efter hjärtkirurgi är endokardit, vilket orsakas av bakterier som fångas i hjärtat. De påverkar inte bara organets inre och dess ventiler, utan även lever, milt och njurar. För att förhindra denna situation föreskrivs barn antibiotika, speciellt om kirurgisk ingrepp är planerad (frakturbehandling, tanduttag, adenoidoperation etc.).

Hos barn med medfödda hjärtefekter ökar också risken för en sådan komplikation av angina som reumatism.

Prognos: hur många barn lever med hjärtsjukdom

Om du inte tillgriper kirurgi i tid, överlever cirka 40% av barn med vices inte till 1 månad och cirka 70% av barnen med denna patologi dör under året. Sådana höga dödsgrader är förknippade med allvarlighetsgraden av defekter, och med tidig eller felaktig diagnos.

De vanligaste defekterna hittades hos nyfödda är nezaroschenny ductus arteriosus, förmaksseptumdefekt, liksom septal defekt som separerar kamrarna. För att framgångsrikt eliminera sådana defekter måste du utföra operationen i tid. I detta fall kommer prognosen för barnen att vara gynnsam.

Läs mer om medfödda hjärtfel genom att titta på följande videoklipp.

Medfödda hjärtfel hos spädbarn

Enligt statistiken är cirka 8 av 1000 barn födda med en eller flera hjärtfel. Under det senaste århundradet lät diagnosen "medfödd hjärtsjukdom hos nyfödda" (förkortad UPU) likt som en mening och innebar att livet kan avbrytas när som helst. Moderna prestationer och högteknologisk utrustning bidrar dock till att förlänga livet och göra det så bra som möjligt.

Medfödd hjärtsjukdom hos nyfödda är en defekt i hjärtets struktur, observerad från födseln, men bildas ofta under intrauterin utveckling. En defekt stör antingen normal blodcirkulation (till exempel vid fel i ventilapparatets funktion) eller påverkar kvaliteten på blodfyllningen med syre och koldioxid.

Fakta om UPU

 • CHD hos nyfödda är en av de vanligaste defekterna vid födseln (i andra hand efter sjukdomar i nervsystemet).
 • De vanligaste defekterna är septaens defekter: interventricular och interatrial.
 • Det är inte alltid att en operation detekteras när en PRT detekteras.
 • Det finns en bestämd koppling mellan typen av AMS och fostrets kön. Till följd av en genomförd studie konstaterades att villkorligt medfödda hjärtfel är uppdelade i tre grupper: man, kvinna och neutral. Till exempel kallas den "öppna" artärkanalen "kvinnlig" vice, och aortastensos är ett slående exempel på "manlig" defekt.

orsaker till

Kardiovaskulärsystemet bildas på tidiga villkor, från 10 till 40 dagar av utveckling. Det är från och med den tredje veckan av graviditeten, när en kvinna fortfarande i de flesta fall inte vet om hennes situation och slutar med den andra månaden, fylls embryot med kamrar och septa i hjärtat, huvudkärlen. Detta är den farligaste tiden när det gäller utveckling av hjärtformiga missbildningar.

Det fanns en viss "seasonality" vid födelsen av barn med medfödda hjärtfel, som å ena sidan beror på säsongen av virus och förkylning av epidemiska proportioner. Å andra sidan betyder endast de överförda virussjukdomar inte att barnet kommer att födas med en patologi. Virus av influensa och herpes simplex, det mest skadliga rubella viruset, anses vara potentiellt farliga. Det finns ett antal andra faktorer som påverkar orsakerna till patologin:

 1. Ärftlig predisposition.
 2. Bor i en miljömässig negativ region.
 3. Arbeta på företag med skadliga arbetsförhållanden (arbete med färg- och lackprodukter, tungmetallsalter, strålningsstrålning).
 4. Dåliga vanor. Födelsetalet hos barn med hjärtfel hos mödrar som missbrukar alkohol är 30-50%.
 5. Ålder. Risken ökar om fadern och mamman är över 35 år.
 6. Intag av vissa droger under första trimestern (barbiturater, antibiotika, papaverin, hormonella droger, narkotiska analgetika).
 7. Några sjukdomar hos föräldrarna, till exempel diabetes mellitus.
 8. De föregående graviditeterna slutade i stillbirth.
 9. Allvarlig toxik.

Hur vårt hjärta fungerar

För att förstå kärnan av medfödda anomalier, låt oss först komma ihåg hur hjärtmuskeln fungerar. Vårt hjärta är uppdelat i två delar. Vänster, som en pump, pumpar syresatt arteriellt blod, det är ljust rött. Höger sida underlättar rörelsen av venöst blod. Dess mörkare burgunderskugga förklaras av närvaron av koldioxid. I ett normalt tillstånd blandas det venösa och arteriella blodet aldrig på grund av den täta septumen mellan dem.

Blod cirkulerar genom vår kropp med hjälp av två cirklar av blodcirkulation, där hjärtat spelar en viktig roll. En stor cirkel (CCB) "startar" från aortan som lämnar hjärtans vänstra kammare. Aorta grenar sig till många artärer som bär syreberikat blod till vävnader och organ. Genom att ge syre tar blodet "koldioxid" och andra metaboliska produkter från cellerna. Så blir det venöst och rusar längs bifloderna av de övre och nedre ihåliga venerna i hjärtat, och fyller BCC, går in i det högra atriumet.

En liten cirkel (MKK) är utformad för att avlägsna koldioxid från kroppen och mätta blodet med syre. Från det högra atriumet går venös blod in i den högra kammaren, från vilken den kastas in i lungstammen. Två lungartärer levererar blod till lungorna, där gasbytesprocessen äger rum. Förvandlas till artären, blodet transporteras till vänster atrium. Detta stänger ICC.

Valvulär hjärtapparat spelar en stor roll för att blodcirkulationen ska fungera perfekt. Ventiler är placerade mellan atrierna och ventriklerna, liksom vid inloppet och utloppet hos stora kärl. Eftersom CCB är längre än den lilla, placeras en stor belastning på vänster atrium och ventrikel (ej för ingenting på vänster sida av muskelväggen är tjockare än till höger). Av dessa skäl är defekter med en tvåskalig mitralventil (som tjänar som en gräns mellan vänster atrium och ventrikel) och aortaklaff (lokaliserad vid aortautloppet i vänster ventrikel) vanligare.

Klassificering och symptom

Det finns många klassificeringar av hjärtsjukdom hos nyfödda, bland annat den mest kända klassificeringen efter färg:

 1. "Pale". Blek hud, andfåddhet, hjärta och huvudvärk (defekter av interventrikulär och interatriell septum, stenos).
 2. "Blue". Den mest ogynnsamma när det gäller komplikationer. Hudfärgen blir cyanotisk, det finns en blandning av arteriellt och venöst blod (fallot tetralogi, införlivande av huvudkärlen).
 3. "Neutral".

Helst bestäms vice av en neonatolog medan man lyssnar på barnets hjärta. I praktiken är det emellertid inte alltid möjligt, så uppmärksam på sådana tecken som hudens tillstånd och andningsdynamiken. Så de huvudsakliga symptomen som indikerar hjärtpatologier är:

 • cyanos (cyanos) av huden, blåsning av den nasolabiala triangeln under utfodring;
 • hjärtsvikt;
 • ljud i hjärtat som inte passerar under en viss period;
 • hjärtsvikt i uttalad form;
 • andfåddhet;
 • slöhet tillsammans med svaghet;
 • spasmer av perifera kärl (extremiteterna och spetsen av näsan blir bleka, vid beröring svala);
 • dåligt vinner
 • svullnader.

Även svagt uttryckta tecken kan inte lämnas utan uppmärksamhet. Gör ett möte med en kardiolog och ta en ytterligare undersökning.

diagnostik

Med förekomsten av ultraljudsundersökningar är det möjligt att känna igen majoriteten av EPS så tidigt som 18-20 veckor av graviditeten. Detta gör det möjligt att förbereda och vid behov utföra kirurgiskt arbete omedelbart efter födseln. Så barn har en chans att överleva i dessa typer av vice, som tidigare anses vara oförenliga med livet.

Kardiella defekter upptäcks inte alltid i prenatal utveckling. Men med en födelse växer den kliniska bilden ofta. Då hänvisas barnet till en kardiolog eller en hjärtkirurg för undersökning och diagnos. De vanligaste metoderna för forskning är:

 • Elektrokardiogram (EKG). Ger en allmän uppfattning om hjärtets arbete (vilka avdelningar är överbelasta, rytmen av sammandragningar, konduktivitet).
 • Fonokardiogram (FCG). Registrerar hjärtljud på papper.
 • Ekokardiografi. Metoden bidrar till att bedöma tillståndet hos valvulärapparaten, hjärtmusklerna, bestämma hastigheten av blodflödet i hjärthålen.
 • Röntgen i hjärtat.
 • Pulsoximetri. Det gör det möjligt att fastställa hur mycket blodet sitter med syre. En speciell sensor är fäst på fingerspetsen. Genom det bestäms syrgasinnehållet i erytrocyten.
 • Doppler studie. Ultraljudsfärgblodflödesstudie, bedömning av felets storlek och anatomi, samt bestämning av blodflödet i fel riktning.
 • Kateterisering. Sönder genom kärlen sätts in i hjärtkaviteten. Metoden används sällan i komplexa och kontroversiella fall.

Syftet med de diagnostiska åtgärderna är att svara på följande frågor:

 1. Vad är fläckens anatomi, var är blodcirkulationen störd?
 2. Hur bildar man den slutliga diagnosen?
 3. I vilken av de tre faserna är vice?
 4. Behöver man kirurgiskt ingripande eller är det möjligt att hantera konservativa behandlingsmetoder?
 5. Oavsett om det finns komplikationer, om det är nödvändigt att behandla dem?
 6. Vad är taktiken för kirurgisk behandling och när kommer det att vara optimalt?

Även om medfödda missbildningar finns i moderns livmoder är de i de flesta fall inget hot eftersom fostrets blodsystem är något annorlunda än den vuxna. Men efter födseln, när hjärtat börjar arbeta i full kraft och lanserade två cirklar av blodcirkulation, blir den kliniska bilden uppenbar. Nedan finns de viktigaste hjärtfel.

Defekt av interventrikulär septum

Den vanligaste patologin. Arteriellt blod går in genom öppningen från vänster ventrikel till höger. Detta ökar lasten på en liten cirkel och på vänster sida av hjärtat.

När öppningen är mikroskopisk och orsakar minimala förändringar i cirkulationen, är operationen inte klar. När hålets storlek är stor är suturingen klar. Patienterna överlever till äldre.

Eisenmenger Complex

Villkoren när ingreppssvampen är allvarligt skadad eller frånvarande helt. I ventriklerna finns en blandning av arteriellt och venöst blod, syrehalten faller, uttalad cyanos av huden. För barn i förskolan och skolåldern präglas av en tvungen position att kasta sig (så andfådd). Ultraljudet undersöker ett förstorat hjärta av en sfärisk form, en hjärtklapp (protrusion) är märkbar.

Operationen ska ske utan dröjsmål, eftersom patienterna i bästa fall inte överlever i 30 år utan att lämplig behandling.

Non-proliferation av ductus arteriosus

Det inträffar när kommunikationen av lungartären och aortan av någon anledning under postpartumperioden är öppen. Resultatet är detsamma som i de ovan beskrivna situationerna: Två blodtyper blandas, den lilla cirkeln är överbelastad med arbete, höger förstoras och efter ett tag vänster ventrikel. I allvarliga fall är sjukdomen åtföljd av cyanos och andfåddhet.

En liten diameter av icke-infektion är inte en fara, medan en omfattande defekt kräver brådskande kirurgisk ingrepp.

Fallotens tetrad

Den allvarligaste defekten, som omedelbart inkluderar fyra anomalier:

 • stenos (förträngning) av lungartären;
 • defekt av interventrikulär septum;
 • dextralisering av aortan;
 • en ökning i höger kammare.

Moderna metoder tillåter att behandla sådana defekter, men ett barn med en sådan diagnos är permanent registrerad hos en cardiorevmatolog.

Aorta stenos

Stenos är förträngningen av kärlet, på grund av vilket blodflödet störs. Han åtföljs av en spänd puls på händerna och en försvagad på benen, en stor skillnad mellan trycket på händer och fötter, en brännande känsla och värme i ansiktet, dödlighet i underbenen.

Operationen innebär installation av en transplantation på det skadade området. Efter händelserna återställs hjärtat och blodkärlens arbete och patienten lever under lång tid.

behandling

Behandling, dess taktik, beror på graden av felets brist och på den fas i vilken utvecklingen sker. Totalt utmärks de av tre: nödsituation, kompensationsfasen och dekompensation.

Emergency härrör från födseln av smulor, när organ och system får en slags skaka på grund av brist på syre och försöker anpassa sig till extrema förhållanden. Fartyg, lungor och hjärtsmuskler arbetar med maximal effektivitet. Om kroppen är svag, leder vice, i avsaknad av akut kirurgisk vård, barnets död.

Kompensationsstadiet. Om kroppen kunde kompensera för de saknade möjligheterna, kan organen och systemen kunna arbeta mer eller mindre stadigt ett tag tills alla krafterna är uttömda.

Steg av dekompensering. Det uppstår när kroppen inte kan bära den ökade belastningen, och organen i hjärt- och lungruppen upphör att fullgöra sina funktioner. Detta framkallar utvecklingen av hjärtsvikt.

Verksamheten utförs som regel i kompensationsfasen när arbetet med organ och system är etablerat och sker på bekostnad av sina reserver. Med vissa typer av missbildningar visas operationen i ett nödläge, under de första dagarna eller till och med timmar efter det att en smula har fötts, så att den kan överleva. I tredje fasen är kirurgi i de flesta fall meningslöst.

Ibland behöver läkare göra så kallade interimistiska ingrepp, så att barnet lever upp till den tid då en fullständig återvinningsoperation med minimala konsekvenser blir möjlig. I kirurgisk praxis används ofta minimalt invasiva tekniker, när små skärningar görs med hjälp av endoskopisk teknik och alla manipuleringar är synliga via ultraljudsapparaten. Även anestesi använder inte alltid den allmänna.

Allmänna rekommendationer

Efter att ha blivit avvisad behöver barnet tid att omgruppera igen utan det. Därför är krummen på en kardiologs konto och besöker honom regelbundet. En viktig roll spelas genom att stärka immuniteten, eftersom någon kyla kan skada kardiovaskulärsystemet och hälsan i allmänhet.

När det gäller fysiska övningar i skola och dagis bestäms graden av stress av kardiorheumatologen. Om du behöver frisläppas från fysisk utbildning betyder det inte att barnet inte får flytta. I sådana fall är han engagerad i fysioterapiövningar enligt ett speciellt program i ett poliklinik.

Barn med CHD visar en långvarig vistelse i frisk luft, men i avsaknad av extrema temperaturer: både värme och kyla har en dålig effekt på fartyg som "arbetar på slitage". Konsumtionen av salt är begränsad. I kosten är det nödvändigtvis närvaron av kaliumprodukter: torkade aprikoser, russin, bakade potatis.

Slutsats. Felen är olika. Vissa kräver omedelbar kirurgisk behandling, andra är under konstant tillsyn av läkare i en viss ålder. I alla fall har dagens medicin, inklusive hjärtkirurgi, gått framåt, och de laster som anses otänkbara, oförenliga med livet för 60 år sedan, drivs nu framgångsrikt och barn lever länge. Därför, hör inte panik efter att ha hört en fruktansvärd diagnos. Det är nödvändigt att ställa in för att bekämpa sjukdomen och göra allt för att besegra det.

Hjärtfel hos nyfödda

Medfödda hjärtfel kallas anomalier av strukturen hos stora kärl och hjärta som bildas vid 2-8 veckors graviditet. Enligt statistiken har ett barn av tusen sådan patologi och i en eller två av dem kan denna diagnos vara dödlig. Tack vare framsteg inom den moderna medicinen identifiera hjärtfel hos nyfödda möjliggjordes vid tidpunkten för prenatal utveckling, eller omedelbart efter födseln (på sjukhuset), men i vissa fall (i 25% av barn med hjärtfel), förblir dessa sjukdomar oupptäckt på grund av arten av barnets fysiologi eller komplexitet av diagnosen. I CIS-länderna och Europa är de närvarande i 0,8-1% av barnen. Föräldrar är oerhört viktiga att komma ihåg detta faktum och noggrant övervaka barnets tillstånd: Denna taktik hjälper till att identifiera förekomsten av en defekt i de tidiga stadierna och genomföra sin behandling i tid.

skäl

I 90% av fallen utvecklas medfödd hjärtsjukdom hos en nyfödd på grund av påverkan av ogynnsamma miljöfaktorer. Anledningen till utvecklingen av denna patologi är:

 • genetisk faktor;
 • intrauterin infektion;
 • ålder av föräldrar (mor över 35 år, far - över 50 år)
 • miljöfaktor (strålning, mutagena ämnen, förorening av mark och vatten)
 • giftiga effekter (tungmetaller, alkohol, syror och alkoholer, kontakt med lackmaterial);
 • ta vissa mediciner (antibiotika, barbiturater, narkotiska analgetika, hormonella preventivmedel, litiumpreparat, kinin, papaverin, etc.);
 • moderns sjukdomar (allvarlig toxicos under graviditet, diabetes mellitus, metaboliska störningar, rubella etc.).

Riskgrupper för möjlig utveckling av medfödd hjärtsjukdom inkluderar barn:

 • med genetiska sjukdomar och Downs syndrom;
 • för tidiga barn;
 • med andra utvecklingsfel (dvs med nedsatt funktion och struktur hos andra organ).

klassificering

Det finns ett stort antal klassificeringar av hjärtfel hos nyfödda, och bland dem finns cirka 100 arter. De flesta forskare delar dem i vitt och blått:

 • Vit: Barnets hud blir blek;
 • blå: Barnets hud förvärvar en cyanotisk nyans.

Till vita hjärtfel bär:

 • defekt av interventrikulär septum: mellan ventrikeldelen av septum är förlorad, venöst och artärblod blandas (observerat i 10-40% av fallen);
 • atrial septal defekt: bildas när stängningen av det ovala fönstret, som ett resultat, bildas en "brytning" mellan atriaen (observerad i 5-15% av fallen);
 • koagulering av aortan: i området av utgången av aortan från vänster ventrikel, smalnar aorta-stammen (observerad i 7-16% av fallen);
 • Stenos av aorta aorta: ofta i kombination med andra hjärtfel, i ventilringens område bildas förträngning eller deformation (observerad i 2-11% av fallen, oftare hos tjejer).
 • öppen arteriell kanal: i det normala stängning av aortaflödet inträffar 15-20 timmar efter födseln, om denna process inte inträffar, då finns det utsläpp av blod från aorta till lungkärlen (sett i 6-18% av fallen, oftare hos pojkar);
 • Stenos av lungartären: lungartären smalnar (detta kan observeras i olika delar av det) och en sådan kränkning av hemodynamik leder till hjärtsvikt (observerad i 9-12% av fallen).

Till blå hjärtfel bär:

 • tetrad av fallot: åtföljs av en kombination av lungartär stenos, aorta förskjutna högra och interventrikulär septumdefekt, resulterar i otillräckligt flöde av blod in i lungartären från den högra ventrikeln (observerats hos 11-15% av fallen);
 • atresi av tricuspidventilen: åtföljd av brist på kommunikation mellan höger ventrikel och atrium (observerad i 2,5-5% av fallen);
 • onormal sammanflöde (dvs dränering) av lungorna: lungorna vender in i kärlen som leder till det högra atriumet (observerat i 1,5-4% av fallen);
 • införlivande av stora fartyg: aorta och lungartären byts ut (observerad i 2,5-6,2% av fallen)
 • vanlig arteriell stam: Istället för aorta och lungartären, leder endast en kärlkorg (trunkus) från hjärtat, detta leder till blandning av venöst och arteriellt blod (observerat i 1,7-4% av fallen).
 • MARS syndrom: manifesteras av prolaps av mitralventilen, falska ackord i vänstra kammaren, ett öppet ovalt fönster, etc.

Medfödd hjärtinfarkt innefattar anomalier i samband med stenos eller insufficiens i mitral-, aorta- eller tricuspidventilen.

Mekanismen för utveckling

I samband med medfödd hjärtsjukdom är den nyfödda uppdelad i tre faser:

 • Fas I (anpassning) i kroppen hos barnet är en process av anpassning och kompensation till hemodynamiska störningar orsakade av hjärtsjukdom, med allvarliga störningar i blodcirkulationen det finns betydande hyperaktivitet av hjärtmuskeln, förvandlas till dekompensation;
 • II-fas (ersättning): Det finns en tillfällig ersättning, som kännetecknas av förbättringar i barnets motorfunktioner och fysiska tillstånd.
 • Fas III (terminal) utvecklar när man kör ut kompensations myokardiala reserver och utvecklingen av degenerativa och dystrofiska sklerotiska förändringar i hjärtstruktur och parenkymala organ.

Under kompensationsfasen barnet verkar syndromet kapillär-trofisk insufficiens, som gradvis leder till utveckling av metabola sjukdomar, liksom sklerotisk, atrofiska och dystrofa förändringar i de inre organen.

bevis

De viktigaste symptomen på medfödd hjärtsjukdom kan vara sådana symptom:

 • cyanos eller blek yttre hud (ofta i nasolabiala triangel, på fingrar och fötter), som är speciellt uttalat vid amning, gråtande och belastande;
 • slöhet eller rastlöshet vid applicering på bröstet;
 • långsam viktökning;
 • frekvent upprepning under amning;
 • orsakssamtal
 • attacker av dyspné (ibland i kombination med cyanos) eller ständigt fastande och andfåddhet;
 • orsakslös takykardi eller bradykardi;
 • svettning;
 • svullnad i extremiteterna;
 • bulging i hjärtat.

Om sådana tecken finns, bör barnets föräldrar omedelbart kontakta en läkare för ett barns undersökning. Efter undersökning kan barnläkaren bestämma hjärtmuskler och rekommendera ytterligare behandling för kardiologen.

diagnostik

För att diagnostisera barn med misstänkt medfödd hjärtsjukdom används en uppsättning sådana forskningsmetoder:

Vid behov föreskrivs ytterligare diagnostiska metoder, såsom hjärtprover och angiografi.

behandling

Alla nyfödda med medfödda hjärtfel är föremål för obligatorisk övervakning av distriktets barnläkare och kardiolog. Barnet i det första levnadsåret bör inspekteras var tredje månad och efter ett år - var sjätte månad. Vid svåra hjärtfel utförs undersökningen varje månad.

Föräldrar införs nödvändigtvis med de obligatoriska förhållanden som måste skapas för dessa barn:

 • preferens för amning av mor eller donormjölk
 • ökning av antalet matningar med 2-3 doser med en minskning av mängden mat per måltid;
 • täta promenader i frisk luft;
 • genomförbar träning
 • kontraindikationer för att vara i en stark frost eller öppen sol;
 • tidig förebyggande av infektionssjukdomar;
 • rationell näring med en minskning av mängden vätskor som är berusade, bordsalt och införlivandet i kosten av kaliumprodukter (bakade potatis, torkade aprikoser, svampar, russin).

För att behandla ett barn med medfödd hjärtsjukdom används kirurgiska och terapeutiska tekniker. I regel används droger som preparat för barnet till operation och behandling efter det.

Vid svåra medfödda hjärtefekter rekommenderas kirurgisk behandling som, beroende på typ av hjärtsjukdom, kan utföras med ett minimalt invasivt förfarande eller på det öppna hjärtat med barnet anslutet till apparaten för artificiell cirkulation. Efter operationen är barnet under överinseende av en kardiolog. I vissa fall utförs kirurgisk behandling i flera steg, dvs den första operationen utförs för att lindra patientens tillstånd och den efterföljande operationen utförs för att slutligen eliminera hjärtfelet.

Prognosen för en tidig operation för att eliminera medfödd hjärtsjukdom hos nyfödda är i de flesta fall gynnsam.

Medicinsk animering om ämnet "Medfödda hjärtsjukdomar"

Medfödd hjärtsjukdom hos nyfödda

Hjärtfel hos nyfödda

Medfödd hjärtsjukdom hos nyfödda eller CHD är anatomiska defekter som observerats i kroppens viktigaste organ, vaskulära anslutningar, ventilapparater och andra avdelningar. Hittills finns det många sorter av hjärtsjukdomar som utvecklas även inom moderns livmoder.

Vad provar utseendet av sjukdomen

Orsaker till hjärtsjukdom, observerad hos nyfödda, kan vara följande:

 • Barnets mor tidigare haft aborter, erfarna missfall, födelsen av ett dött barn eller födelse före måldatumet, i allmänhet, i samband med sin graviditet med starka negativa känslor;
 • Orsaker till UPU kan gömma sig i infektioner som har trängt in i den gravida kvinnans kropp i de tidigaste graviditeterna när barnets kärl och hjärtat placeras och bildas.
 • Förekomst av en gravid kvinna med hälsoproblem, övervinnningen av vilken kräver upptagande av allvarliga droger;
 • Eftersom medfödda hjärtpatologier är ärftliga, ökar risken för att de uppträder i varje efterföljande barn om en av hans släktingar redan har ett liknande problem.

Som medicinsk praxis visar, är hjärtsjukdom hos nyfödda vanligtvis pantsatt på den tredje 8: e veckan av sin intrauterin existens, när embryot börjar bilda hjärtat och kärlförbindelserna som tjänar det.

Om den framtida förlossningen har drabbats av en virussjukdom under graviditetens första trimester ökar risken att få en arving med CHD flera gånger. De mest skandliga i detta avseende är virusen av herpes och rubella, även om dess negativa effekt kan ha hormoner, smärtstillande medel och andra "svår "Av läkemedel.

Hur kan du identifiera sjukdomen?

Vanligtvis erkänns patologins första tecken redan i förlossningsavdelningen, även om det med oljad patologi kan barnet även skickas hem.

Det är där som vaksamma föräldrar själva kan notera följande tecken på medfödd hjärtsjukdom hos nyfödda:

 • Barnet suger sällan bröstet;
 • Ofta regurgitates han;
 • Barnets frekvens ökar med vilken hjärtmuskeln minskar till 150 slag per minut;
 • På den nasolabiala triangeln verkar armar och ben blå, mer känd som cyanos;
 • Symptom på hjärtsjukdom, vanligen observerad hos nyfödda. gradvis börja utvecklas till en andnings- och hjärtbrist, där det finns en liten viktökning, svullnad och andfåddhet;
 • Barnet blir trött mycket snabbt;
 • Barnet kastar sitt bröstkorg för att vila, och över hans övre läpp syns svettning;
 • När en barnläkare undersöker dessa symtom blir sådana. som hjärtmumbran. I en sådan situation är det obligatoriskt att ha ett EKG och konsultera en kardiolog.

Processen för förtydligande och diagnos

Om ett barn misstänker hjärtfel, skickas han omedelbart för att se en kardiolog eller omedelbart till ett kardiologisk kirurgiskt centrum. Dess anställda kontrollerar återigen alla symptom och identifierar dem med alla typer av UPU, bedömer pulsens och blodtryckets art, studerar tillståndet för alla system och organ, genomför lämpliga studier och analyser.

Om felet orsakar några tvivel måste barnet genomgå en kateterisering - införandet av sonden genom kärlen.

Föräldrarna själva är ofta arg att patologin inte upprättades vid gestationstiden, när det var möjligt att bestämma om graviditeten upphörde.

Skälen till denna situation kan vara flera:

 • brist på professionalism hos kvinnliga rådgivare;
 • Otillräcklig utrustning som används för att genomföra standard och planerad forskning;
 • naturliga egenskaper hos hjärtets struktur och fosterets kärl, vilket förhindrar att anomalier uppträder.

Möjliga botningsmetoder

Radikal behandling av hjärtsjukdom påvisad hos nyfödda. består endast i kirurgisk ingrepp, eftersom behandling med läkemedel gör det möjligt att bara lindra symtomintensiteten och tillfälligt förbättra livskvaliteten hos en liten person.

Vanligtvis används läkemedel för att förbereda barnets kropp för efterföljande kirurgiskt våld.

Åtgärdsoperationer utförs vid behov behandling svåra laster av en kombinerad typ, när du behöver genast utföra en stor mängd kirurgisk ingrepp.

Sådana förfaranden utnämns:

 • patienter vars hälsotillstånd gör att de kan vänta på sin tur vid operationen, som kan vara ett år eller mer.
 • barn som behöver korrigera defekten under de kommande sex månaderna
 • patienter som behöver behandling i högst ett par veckor
 • barn med allvarliga UPU som kan dö under de närmaste 12-24 timmarna.

Det är olyckligt, men det finns barn som bara har en ventrikel sedan födseln, inget hjärtseptum eller en underutvecklad ventil. dessa barn kan bara räkna med palliativa ingrepp, där hälsotillståndet förbättras tillfälligt.

Vid mindre hjärtformiga missbildningar rekommenderar läkare att föräldrarna fortsätter att vänta taktiken. Så, till exempel, en helt öppen arteriell kanal är ganska kapabel att självslutande några månader efter att barnet föddes.

Och en sådan anomali som aortaklaff med två ventiler, och visar inte alls sin närvaro, vilket helt avvisar behovet av läkemedel eller kirurgisk ingrepp.

Vad är fälld med en sådan sjukdom?

Konsekvenser av medfödd hjärtsjukdom hos nyfödda kan vara de mest beklagliga om de inte diagnostiseras i tid och inte startar behandling.

Annars finns det all chans att ett barn kan leva ett normalt liv, bara periodiskt besöka en kardiolog och genomföra förebyggande studier.

Det är troligt att för den skull konsekvenserna av operationer återigen gjort sig gällande, skulle behöva lära arvtagare till behovet av att genomföra möjliga träning, en hel del att vara utomhus, äta berikade livsmedel och undvika missbruk av alkohol, tobak och godis.

Medfödd hjärtsjukdom hos nyfödda: orsaker, symptom, behandling

Bild från lori.ru

Medfödd hjärtsjukdom kallas anatomiska defekter av olika slag i hjärtstrukturerna som uppstår under den intrauterina perioden av fosterutveckling. Hos barn kännetecknas medfödda hjärtfel hos de "blåa" och "vita" grupperna, beroende på blodets berikning med kolsyra eller uttömning av blod med syre.

klassificering

Den första gruppen omfattar:

 • tetralogi av fallot (stenos av lungartären, defekt i septumet mellan ventriklarna, förskjutning av aorta till höger och ökning på grund av hela denna högra ventrikel);
 • införlivande av stora kärl, när artärer och vener byter plats
 • atresi (när lumen växer) lungartären.

Den andra gruppen omfattar:

 • defekt av septum mellan atrierna;
 • defekt av interventrikulär septum.

Valvulära defekter inkluderar ventiler i ventilerna:

 • stenos (förträngning) eller insufficiens (överdriven expansion) av aortaklappen;
 • stenos eller insufficiens i mitral- eller tricuspidventilen.

Orsaker till medfödd hjärtsjukdom hos nyfödda

Hjärtat bildas från graviditetens andra till den åtta veckan, och om de skadliga faktorerna verkar under denna period utvecklar barnen medfödda hjärtfel. Av anledningar ingår - gen- och kromosommutationer, ålder av en kvinna, dåliga vanor, ärftlighet, påverkan av droger och infektioner, ekologi och kemiska effekter.

symptom

Nyfödda har vissa symtom som föreslår en vice. Det här är framför allt buller i hjärtat på grund av stört blodflöde genom hjärtan och kamrarna. Men de är inte alltid, särskilt hos små barn. Buller kan uppstå på dag 3-4 och senare. Cyanos av huden kan uppstå på grund av syreförlust och koldioxidberikning. Det kan vara på ansiktet, benen och kroppen. Hos barn med medfödda hjärtefekter finns det tecken på hjärtsvikt med ökad hjärtfrekvens, andning, förstorad lever, svullnad. Det finns en spasm av blodkärl med kylning av händer och fötter, paleness, elektrokardiografiska egenskaper hos hjärtat.

Nyfödda barn med hjärtefekter är slapna, sårar sällan sina bröst, ofta regurgitera och blir blå när de gråter, matar. De slår ofta hjärta.

diagnostik

Ursprungligen kan hjärtsjukdom ses på ultraljud under graviditeten, från 14 veckor, många av dem kan redan erkännas och förbereda sig för denna mamma. Födseln sker på ett speciellt sätt och driver omedelbart barnet om möjligt.

Efter en födelse vid misstankar på en undersökning undersöks hjärtat med ultraljud och elektrokardiografiska metoder, fonokardiografi kommer att avslöja hjärtmumbran. För att klarlägga fläcken och utveckla en strategi utförs operationer med extravaskulär kateterisering, mätning av trycket i hjärtkaviteterna, kontrasterande och utförande av röntgenstrålar. Om det behövs används tomogram och magnetisk resonansbildning (MRT) för att diagnostisera medfödd hjärtsjukdom.

behandling

Lätta grader av laster kräver observation av en kardiolog och regelbundna undersökningar.

Tunga vices drivs vid olika tidpunkter, men oftast tidigare, desto bättre. Operationer utförs på öppet hjärta med en apparat av artificiell cirkulation, men de senaste åren har endoskopiska operationer introducerats allmänt för behandling.

Ibland utförs operationer i flera steg, lindra först tillståndet och förbered sedan för en radikal operation för att helt eliminera lasten. Med ett stödjande mål före eller efter operationen, ordineras kardiotonala läkemedel, antiarytmika och blockeringsmedel. Prognosen för en snabb drift är gynnsam, med försummade eller svåra laster - prognosen är osäker.

Författare: Alena Paretskaya, barnläkare

Orsaker till hjärtsjukdom hos nyfödda

Medfödd hjärtsjukdom är ett vanligt namn för flera hjärtfel orsakade av en överträdelse av intrauterin utveckling. Vice kan upptäckas vid födseln eller kan förbli obemärkt under ett antal år. Hjärtfel kan vara enföddsfel eller manifest i komplexa kombinationer. Hos nyfödda finns mer än 35 kända hjärtfel, men färre än tio är vanliga. Årligen registreras 8 födda barn med medfödd hjärtsjukdom per 1 000 nyfödda i USA. Två till tre av dessa åtta lider av potentiellt farliga hjärtfel.

I USA, av de cirka 25 000 barn som föds årligen med medfödd hjärtsjukdom, lider 25% av andra störningar, inklusive kromosomala abnormiteter. Till exempel har 30 till 40% av alla barn med Downs sjukdom medfödd hjärtsjukdom.

Framtiden för ett barn med medfödd hjärtsjukdom beror på svårighetsgraden av defekten, på behandlingens aktuella och framgångsrika resultat. Om vissa barn har en allvarlig hjärtsjukdom utan behandling kan döden inträffa strax efter födseln. I de flesta fall är defekten liten eller kan återställas kirurgiskt, så att barnet kan leva ett långt liv hos en frisk person med liten eller ingen restriktioner.

Defekt (icke-helande) av hjärtens septum

Den vanligaste hjärtsjukdomen hos nyfödda är septumets defekt - en onormal öppning i septum (väggen som skiljer hjärtans vänstra och högra kaviteter). Nästan 20% av alla fall av medfödda hjärtsjukdomar - defekter av interventrikulär septum - öppningar i väggen mellan hjärtans övre kamrar.

Många av bristerna i septum är små och kan spontant stänga under barnets första år. Vanligtvis komplicerar dessa små defekter inte barnets utveckling. När det gäller större defekter krävs återhämtningsoperation oftast för återhämtning.

Öppna arteriell kanal

Före födelsen den fetala kardiovaskulära systemet är utformat så att blodet passerar förbi de brutna fetala lungor, som passerar genom en särskild kanal (ductus arteriosus) mellan lungartären som bär blod till lungorna, och aorta, dvs. artären som bär blod till kroppen.

Vanligtvis stängs denna kanal inom några dagar eller veckor efter barnets födelse. Om kanalen inte stängs kallas detta tillstånd ett tillstånd med en öppen arteriell kanal. När kanalen inte stängde blockeras blodet, som redan är mättat med syre i lungorna, värdelöst tillbaka genom lungorna, vilket skapar en extra belastning på hjärtat.

I Förenta staterna är mindre än 10% av alla barn födda med hjärtfel varje år, den arteriella kanalen öppen, den här defekten är speciellt vanlig hos förtida barn och barn födda med låg födelsevikt.

För närvarande för att stänga den öppna arteriella kanalen appliceras kirurgiska behandlingsmetoder, åtföljda av endast mindre komplikationer. Vid prematura spädbarn kan de öppna kanalerna stängas med hjälp av en serum-intravenös behandling.

En mindre vanlig men allvarligare missbildning är ett tillstånd som kallas Fallot tetralogi - en kombination av fyra olika hjärtsjukdomar. Ett barn född med en sådan vice har:

- Hål mellan hjärtans nedre vänstra och högra kammare (känd defekt hos interventionsfaget);

- Förflyttning av aortan - artären som bär blod i hela kroppen

- Minskat blodflöde till lungorna (kallad stenos av lungstammen);

- Utvidgning av höger kammare (nedre högra kammaren).

Eftersom denna defekt stör blodflödet till lungorna, skickas en del av det venösa blodet som flyter från kroppen tillbaka utan att ta syre, och barnets hud förvärvar en blåaktig spets. Fallotets tetralogi är den främsta orsaken till utseendet av "blåaktiga" barn.

Utan kirurgi i början av livet lever barn med tetotogi av Fallot sällan till ungdomar. Men de utvecklade moderna kirurgiska behandlingsmetoderna tillåter i nästan alla fall att bli av med denna defekt. Transposition av stora artärer

Vissa barn har lungartär från vänster ventrikel och aorta från höger sida. Det motsatta är emellertid normalt. Transposition av två stora artärer i barnets kropp är den vanligaste orsaken till allvarlig cyanos hos nyfödda. Utan behandling dör sådana barn nästan alltid under de första dagarna av livet. Urgent kirurgiskt ingripande är nödvändigt. Utsikterna för barn som får sådan behandling är utmärkt.

En annan vanlig hjärtsjukdom hos nyfödda är coarctation av aortan - förminskning av huvudartären, genom vilken blodet bärs från hjärtat genom hela kroppen. Denna defekt, observerad dubbelt så ofta hos pojkar än hos tjejer, påverkar blodcirkulationen i barnets kropp och leder till en stark ökning av blodtrycket (arteriell hypertension). Innan metoderna för rekonstruktiv kirurgi utvecklades kunde de flesta av barnen med ett sådant tillstånd inte överleva. För närvarande kan koagulering av aortan botas med hjälp av operativa metoder.

Stenos av aorta och pulmonell stammen mun

Andra vanliga hjärtefekter inkluderar onormalt förminskade ventiler mellan hjärtans nedre kamrar och två stora artärer som kommer från hjärtat. Om den förminskade ventilen är mellan vänster ventrikel och aorta, kallas denna sjukdom stenos av aortaöppningen. Om den smala ventilen är mellan höger kammare och lungartären som bär blodet till lungorna, kallas denna sjukdom för lungstammens stenos. Ofta är inskränkning liten och ingen särskild behandling krävs, och det är inte nödvändigt att begränsa barnet på något sätt. För barn med svårare stenoser, kirurgiska, med låg risk har behandlingsmetoder utvecklats.

Om hjärtat av fostret eller dess huvudsakliga kärl, beläget nära hjärtat (aorta), inte kan utvecklas ordentligt före födseln, leder det till utseende av medfödda hjärtfel. Läkare vet inte orsakerna till 90% av alla fall av medfödd hjärtsjukdom. De orsaker som identifieras inkluderar infektionssjukdomar hos moderna under graviditet, genetiska mutationer, ärftlighet och överdriven exponering, såsom röntgenstrålar. Medfödd hjärtsjukdom kan också vara en ärftlig sjukdom.

Det visade sig att onormal utveckling av fosterhjärta är förknippad med en mors sjukdom under de tre första månaderna av graviditeten med sjukdomar som rubella, cytomegalier, herpes. Ofta lider barn som är födda med intrauterinalkohols syndrom, som orsakas av överdrivna mängder alkohol av moderen under graviditeten, av medfödda hjärtsjukdomar. Om mamman under graviditeten tar dietpiller eller antikonvulsiva läkemedel, kan utvecklingen av hjärtat förändras.

Tecken och symtom

Symtom på medfödd hjärtsjukdom är olika. Många barn med mindre brister har inga symptom. Andra har bara svaga symptom. Om kirurgi inte utförs kan barn med svåra vices dö inom de första dagarna eller veckorna av livet. De viktigaste symptomen på hjärtsvikt är snabb andning och cyanos. Barn, även de som har svåra laster, drabbas sällan av hjärtattacker. Hos unga är det vanligaste symptomet på hjärtsjukdomar trötthet, andfåddhet, blåaktig hudton. De blir också viktiga dåligt.

Medfödd hjärtsjukdom kan diagnostiseras av en läkare som övervakar barnet, hans tillväxt och utveckling. Specialisten lyssnar på barnets hjärta med ett stetoskop. Om det misstänks att barnet har en medfödd hjärtsjukdom, hänvisas barnet vanligtvis till ett sjukhus som behandlar hjärtpatienter. Förekomsten av hjärtfel kan bekräftas med hjälp av elektrokardiogram, röntgen-, ultraljuds- och andra diagnostiska studier, genom vilka strukturen i barnets hjärta studeras och dess prestanda mäts.

En av de viktigaste metoderna för att diagnostisera hjärtfel, som utvecklats under de senaste fyrtio åren, är hjärtkateterisering. Tunna rör av plast med små elektroniska känsliga anordningar i ändarna introduceras genom venerna och artärerna i händer och fötter och släpps ut i kamrarna i hjärtat och aortan. Känsliga element tar hjärtat avläsningar. Blodprover dras genom rören och en speciell substans injiceras i hjärtat så att information om blodets rörelse genom kamrarna och ventilerna kan erhållas med hjälp av röntgenstrålar. Sådan information gör det möjligt för kardiologen (kardiologen) att känna till exakt hjärnans inre bild, inklusive eventuella strukturella brister, storlek, plats och svårighetsgrad.

Barn med medfödd hjärtsjukdom bör skyddas mot utseende av infektiv endokardit - infektion och inflammation i det inre lagret av hjärtvävnad. En sådan infektion kan förekomma hos barn med medfödd hjärtsjukdom efter att ha utfört de flesta tandbehandlingarna, inklusive tandrengöring, fixering av tätningarna och behandling av rotkanalen. Kirurgisk behandling av halsen, munhålan och proceduren eller undersökning av mag-tarmkanalen (matstrupe, mag och tarm) eller urinvägarna kan också orsaka infektiös endokardit. Infektiös endokardit kan utvecklas efter operation på öppet hjärta. En gång i blodbanan migrerar bakterier eller svampar vanligen till hjärtans sida, där de infekterar en onormal hjärtväv som är utsatt för turbulent virvlande blodflöde, speciellt ventiler. Trots det faktum att många mikroorganismer kan orsaka utvecklingen av infektiv endokardit, är infektiös endokardit oftast orsakad av stafylokock- och streptokockbakterier.

Många ungdomar med hjärtefekter lider också av ryggradets krökning (skolios). Hos barn med andfåddhet kan skolios komplicera förloppet av andningssjukdomar.

Behandlingen av sjukdomen varierar beroende på defektens egenskaper och dess svårighetsgrad, barnets ålder och den allmänna hälsotillståndet. Barn med små hjärtfel kan utan behandling. Barn med svåra hjärtefekter kan behöva kirurgi i spädbarn och uppföljning av läkaren. Nästan 25% av alla barn födda med hjärtfel behöver kirurgisk ingrepp vid sin tidigaste barndom. För att bestämma felets placering och dess svårighetsgrad under de första veckorna av livet måste dessa barn göra en kateterisering av hjärtat.

De senaste utmärkta framgångarna inom pediatri möjliggör pediatrisk hjärtkirurgi även för nyfödda. Tidigare har spädbarn med komplicerade men återhämtningsbara hjärtfel som kräver öppen hjärtkirurgi vanligtvis två operationer. För närvarande, i många centra, kan ett barn genomgå en enda operation på det öppna hjärtat under det första året av livet. vilket därigenom minskar risken för ett barns exponering under två operationer, och nästan normal tillväxt, aktivitet och utveckling av barnet garanteras.

Den grundläggande operationen på barnets hjärta kan utföras med en metod som bygger på användningen av starkt kallt kallat metoden för djuphypertension. Denna metod består i en kraftig minskning av kroppstemperaturen, för att sakta ner de processer som förekommer i kroppen, för att minska kroppens behov av syre, vilket gör att hjärt-kärlsystemet kan vila. Under sådana förhållanden är hjärtat lugnt, blodlöst, och detta ger kirurgen ett rent fält för operationen. Hjärtans vävnader slappna av, och det är möjligt att göra en komplex rekonstruktiv operation på ett känsligt organ, vilket hos nyfödda är storleken på en valnöt.

Ett barn med infektiv endokardit bör införas på sjukhus för antibiotikabehandling. Om barnet är allvarligt sjuk eller nyligen har genomgått hjärtkirurgi, kan antibiotikabeskrivningar föreskrivas innan blodprov indikerar närvaron av en viss mikroorganism som orsakar smittsamma sjukdomar i den. Vanligtvis föreskrivs antibiotikabehandling i fyra veckor.

De flesta barn med hjärtfel är inte begränsade i sina fysiska förmågor. Läkaren ska upprätta en last som är acceptabel för barnet i skolan. Barn bör uppmuntras i sin lust att arbeta på grund av sin fysiska förmåga, att delta i skolans fysiska sysslor, även när de kan behöva hoppa över några av de mest intensiva sysslorna. Det är nödvändigt att upprätthålla en balans så att kraven och efterfrågan på barn är normala, men inte överstiger deras fysiska förmåga.

Barn med hjärtfel bestämmer vanligtvis en godtagbar belastning. Med fysisk aktivitet tvingar kroppen sin att vila när de når sina fysiska gränser.

För barn som har genomgått hjärtoperation kan problemet vara idén om sin egen organism. barn behöver hjälpa till att utveckla en positiv åsikt av sig själv och erbjuda dem situationer där de fysiskt skulle lyckas.

Barn med hjärtfel kan ofta vara frånvarande från skolan. De bör uppmuntras och uppmuntras att följa med sina kamrater. Eftersom vissa barn med svåra hjärtefekter inte kan utföra sådant manuellt arbete som vuxna gör, behöver de special och professionell träning.

För närvarande kan de flesta av medfödda hjärtsjukdomar inte förhindras.

Det enda undantaget är hjärtfel, som orsakas av rubella, som bärs av moderen under graviditeten (om mamman inte vaccineras mot denna sjukdom minst tre månader före graviditeten). I en mamma som under graviditeten avstår från att ta läkemedel och alkohol och inte utsätts för bestrålning, minskas risken för barnets medfödda hjärtsjukdom. Det är mycket viktigt att förhindra utveckling av infektiv endokardit hos barn med organisk hjärtsjukdom. Innan du utför tandläkar- och kirurgiska ingrepp bör du informera läkaren eller tandläkaren om barnets hjärta. Ett sådant barn ska ges antibiotika före och efter utförande av dentala och kirurgiska ingrepp som kan orsaka blödning. För att förhindra endokardit bör barn med organisk hjärtsjukdom inte delta i skolans tandvårdsprogram utan antibiotikabehandling. Förebyggande av sjukdomen bör också omfatta nödvändig tandhygien och tandvård.

Ett ungdomspar som bestämmer sannolikheten för att få ett barn med medfödd hjärtsjukdom kan vara användbar för att få en genetiker råd. Detta gäller särskilt för de personer som tänker på faderskap eller moderskap och som har medfödda hjärtefekter eller ärftliga familjesjukdomar, såsom Downs sjukdom eller muskeldystrofi.