Huvud / Dystoni

Hypertrofi i hjärtans vänstra kammare: vad är det, symptom, behandling

Från denna artikel kommer du att lära dig: vad händer i patologin för vänster ventrikulär hypertrofi (förkortad LVH), varför det uppstår. Moderna metoder för diagnos och behandling. Hur man förhindrar denna sjukdom.

Med hypertrofi i vänstra ventrikeln finns det en förtjockning av muskelväggen i vänstra kammaren.

Normalt bör tjockleken vara 7 till 11 mm. Indexet som är lika med mer än 12 mm kan redan kallas hypertrofi.

Detta är en vanlig patologi som uppträder hos både unga och medelålders människor.

Fullständigt botemedel sjukdomen kan endast genom kirurgi, men utför oftast konservativ behandling, eftersom denna patologi inte är så farlig att förskriva kirurgi för alla patienter.

Behandling av denna anomali utförs av en kardiolog eller hjärtkirurg.

Orsaker till sjukdomen

En sådan patologi kan uppstå på grund av de faktorer som orsakar att vänster ventrikel kontraherar mer intensivt och muskulärväggen på grund av detta växer. Det kan vara vissa sjukdomar eller överdriven stress på hjärtat.

Hypertrofi av vänster kammare i hjärtat är vanligt bland professionella idrottare som får alltför aerob träning (aerob - betyder "med syre"): det är idrottare, fotbollsspelare, hockeyspelare. På grund av den ökade operationsregimen "vänster" vänster ventrikulär muskelväggen "pumpas".

Också kan sjukdomen uppstå på grund av övervikt. Kroppens stora massa skapar en extra börda för hjärtat, vilket gör att muskeln blir mer intensiv.

Men de sjukdomar som framkallar en förtjockning av denna hjärtkammarens vägg:

 • kronisk hypertoni (tryck över 145 per 100 mm Hg);
 • inskränkning av aorta ventilen;
 • ateros ateroskleros.

Sjukdomen är också medfödd. Om väggen är förtjockad, inte starkt (värdet överstiger inte 18 mm) - Behandling krävs inte.

karakteristiska symptom

Särskilda manifestationer av sjukdomen existerar inte. Hos 50% av patienterna är patologin asymptomatisk.

I den andra hälften av patienterna manifesteras avvikelsen av symtom på hjärtsvikt. Här är tecknen på vänster ventrikulär hypertrofi i detta fall:

 1. svaghet
 2. yrsel,
 3. andfåddhet,
 4. svullnad,
 5. angrepp av smärta i hjärtat,
 6. arytmi.

Många patienter har symtom först efter fysisk ansträngning eller stress.

Manifestationer av sjukdomen intensifieras signifikant under graviditeten.

diagnostik

En sådan sjukdom kan identifieras under en planerad läkarundersökning. Oftast diagnostiseras det hos idrottare som genomgår en grundlig undersökning minst en gång per år.

Avvikelsen kan ses under Echo KG - studien av alla hjärtkamrar med hjälp av en ultraljudsmaskin. Denna diagnostiska procedur är ordinerad för patienter med högt blodtryck, liksom för dem som har kommit med klagomål om andfåddhet, yrsel, svaghet och smärta i bröstet.

Om ekkokardiogrammet uppenbarades förtjockning av väggen i vänster ventrikel - patienten tilldelas en ytterligare undersökning för att bestämma orsaken till sjukdomen:

 • mätning av blodtryck och puls
 • EKG;
 • duplexskanning av aortan (undersökning av kärlet med ultraljud);
 • Doppler-ekkokardiografi (ett slags Echo KG, som låter dig känna till blodflödet och dess turbulens).

Efter att ha avslöjat orsaken till hypertrofi är behandlingen av den underliggande sjukdomen ordinerad.

Metoder för behandling

Trots att helt eliminera förtjockning av vänster ventrikulära väggen kan bara vara kirurgiskt, oftast tillbringar konservativ terapi, t. Om du vill. Detta är patologi inte så farligt att tilldela operation alla patienter.

Behandlingens taktik beror på sjukdomen, vilket orsakade problemet.

Konservativ terapi: mediciner

Med högt blodtryck

Applicera ett av följande läkemedel, inte alla samtidigt.

Vad är hjärtens vänstra ventrikulär hypertrofi?

Vänster ventrikelhypertrofi eller kardiomyopati är en mycket vanlig hjärtsjukdom hos patienter med diagnos av högt blodtryck. Detta är en ganska farlig sjukdom, eftersom dess sista etapp i 4% av alla fall är ett dödligt utfall.

1. Vad är det?

Hypertrofi innebär förtjockning av vänster ventrikels väggar, och detta beror inte på det inre rymdens särdrag. Septumet mellan ventriklerna ändras, vävnadens elasticitet förloras.

Förtjockningen är inte nödvändigtvis enhetlig, men kan endast ske i vissa regioner av lokalisering.

I sig är hypertrofi inte en diagnos, men är en av symptomen på någon sjukdom i hjärt-kärlsystemet. Detta är främst hypertensiv sjukdom. Dessutom kan vi skilja olika varianter av hjärtfel, frekventa och stora belastningar på hjärtmuskeln.

För att hjärtmuskeln ska öka i storlek är följande villkor nödvändiga för detta:

 • En stor belastning, vilken volym leder till en expansion av hjärtens inre kavitet. I det här fallet börjar myokardiet att samarbeta starkare under systolen.
 • Trycket på hjärtatrycket, som kännetecknas av det faktum att muskelsammenträngningen för utstötning av blod bör ske mycket oftare och mer.

Båda dessa provokationsfaktorer kommer att främja förtjockning av kontraktila fibrer - myofibriller av kardiomyocyter. Parallellt utlöses mekanismerna för utvidgning av bindväv. Hjärtat behöver öka kapaciteten för ökad expansion, så utvecklingen av kollagen kommer att ske snabbare.

Därför visar det sig att hypertrofi i nästan alla fall leder till en kränkning av myokardets struktur. Ju mer intensiv hypertrofiprocessen desto snabbare minskar förhållandet mellan kollagen och myocyter.

Den farligaste situationen är intensiv och våldsam fysisk aktivitet. Detta gäller rökare, alkoholmissbrukare eller personer med låg rörlighet, som har en dramatisk ökning av fysisk aktivitet. Om ändringen av vänster ventrikel inte ledde till döden, betyder det inte att det är hälsa för hälsan. Det kan bära en ganska allvarlig kränkning - det kan vara ett hjärtinfarkt eller en stroke.

Hypertrofi i vänster ventrikel är en signal som indikerar en försämring av de tillstånd där myokardiet är vid den tiden. Det här är som en varning, som indikerar att en person behöver stabilisera sitt blodtryck och distribuera belastningen korrekt.

2. Orsaker till hypertrofi

En av huvudorsakerna till vänster ventrikelhypertrofi är ärftlighet. Genetisk predisposition ses hos de personer som har fall av hjärtsjukdom i deras släkt. Förtjockning av vänster ventrikels väggar i dessa människor noteras ganska ofta.

Bland orsakerna kan vi också nämna följande:

 • hypertensiv sjukdom;
 • hjärtets ischemi;
 • diabetes mellitus;
 • förmaksflimmer
 • ateroskleros;
 • stenos av aorta ventilen;
 • tung vikt
 • sjukdomar i perifer systemet;
 • stor fysisk ansträngning
 • känslomässig instabilitet
 • ångest, agitation, stress;
 • muskeldystrofi;
 • brist på sömn och vila;
 • brist på rörlighet
 • rökning;
 • alkoholism;
 • Pharby sjukdom.

Långvarig och ansträngande övning, frekvent träning kan också orsaka hypertrofi i vänstra kammaren. Alla ovanstående faktorer bidrar till ökad blodkrypning, vilket resulterar i förtjockning av hjärtmuskeln. Och detta leder till komprimering av vänster ventrikelns väggar.

3. Symptom

Hypertrofi provokar inte bara förändringar i vänstra ventrikelns väggar. Denna expansion sträcker sig till utsidan. Mycket ofta, tillsammans med förtjockningen av innerväggen, är septumet mellan ventriklarna förseglat.

Symptomologin hos sjukdomen är heterogen. I vissa fall är patienter, även i flera år, inte medvetna om förekomsten av hypertrofi i vänster ventrikel. Det är inte uteslutet att alternativet, när sjukdomen börjar sjukdomen, blir helt enkelt outhärdligt.

Angina pectoris är det vanligaste symptomet som indikerar hypertrofi i ventrikeln. Dess utveckling beror på kompressionen av kärlen, som ger näring till hjärtmuskeln. Det finns också förmaksflimmer, det finns en manifestation av förmaksflimmer och svält av myokardiet.

Mycket ofta har en person ett tillstånd där hjärtat verkar frysa ett ögonblick och bryter inte alls. Detta leder till förlust av medvetande. Ibland kan utseende av dyspné indikera hypertrofi.

Det finns ett antal ytterligare symptom på vänster ventrikulär hypertrofi:

 • högt blodtryck;
 • tryckfall;
 • smärta i huvudet;
 • arytmi;
 • dålig sömn;
 • generell svaghet och dålig hälsa
 • smärta i hjärtat
 • smärta i bröstet.

En lista över sjukdomar där hypertrofi är ett av symtomen är:

 • hjärtfel medfödd;
 • svullnad i lungorna;
 • glomerulonefrit i det akuta skedet;
 • myokardinfarkt;
 • ateroskleros;
 • hjärtsvikt.

4. Behandling

För att kunna utföra kvalificerad behandling är det inte bara nödvändigt att diagnostisera sjukdomen, men också för att bestämma dess ursprung och flöde särdrag. Baserat på undersökningsresultaten är den mest optimala metoden för behandling av hypertrofi vald, vars mål är att normalisera myokardets funktion och genomföra adekvat medicinsk eller kirurgisk behandling.

Behandling av hypertrofi består i användning av läkemedelsverampil tillsammans med beta-blockerare. Deras komplexa applikation minskar symtomen på sjukdomen och förbättrar patientens övergripande tillstånd. Som en ytterligare behandling rekommenderas att du följer en viss diet och kasserar skadliga vanor. Fysisk stress bör vara måttlig.

Uteslut inte möjligheten till operation. Dess väsen är att eliminera platsen för hjärtmuskeln, som var hypertrophied.

När symptom uppstår som är relevanta för denna sjukdom, bör du söka råd från en kardiolog. Tveka inte med behandlingen, eftersom sjukdomen hotar förekomsten av allvarliga komplikationer och dödsfall.

preparat

Korrekt ordinerad terapi inkluderar läkemedel som normaliserar blodtrycket och minskar hjärtfrekvensen. ACE-hämmare används också för att förhindra progression av hypertrofi. Tack vare dem minskar symtomen successivt.

Alla mediciner, i första hand, syftar till att förbättra myokardäring och återställa hjärtens normala rytm. De inkluderar: Verapamil, beta-blockerare och antihypertensiva medel (Ramipril, Enalaprim och andra).

Behandling med folkmedicin

Traditionella metoder för behandling av traditionell medicin vid behandling av hypertrofi används, men inte ofta. Undantag är de ämnen som har antioxidantegenskaper, liksom några växter som har en lugnande effekt.

Appliceras och växter som kan stärka blodkärlens väggar och rensa aterosklerotiskt plackblod. Det är användbart att ta vitaminer, kosttillskott med innehållet i kalium, omega, kalcium, magnesium och selen.

Som extra medel för hypertrofi appliceras avkok och infusioner av följande medicinska örter:

 • Blanda 3 msk herbage motherwort, 2 msk gurkor och ledum, 1 sked full av njurte. En stor sked av denna blandning, häll en halv kopp kallt vatten och koka i 5 minuter. Broth wrap i en varm trasa och insistera 4 timmar. Stam, ta varma tre gånger om dagen före måltiden för ett halvt glas. Intervallet mellan mottagning av buljong och mat bör vara kvart i timmen.
 • Mycket användbart är en krossad tranbär med socker på en liten sked tre gånger om dagen efter att ha ätit.

diet

Terapeutisk kost är en integrerad del av behandlingen av hypertrofi. Ät 6 gånger om dagen i små portioner.

Bör överges salt, stekt, fet och rökt rätter. I kosten bör alltid vara mjölk och mejeriprodukter, frukt och grönsaker i färsk form, havsprodukter, fettfattigt kött. Mjölprodukter bör begränsas, och minska också konsumtionen av söta livsmedel till ett minimum och begränsa djurfett.

Vad är myokardiell hypertrofi? Beskrivning och historia av sjukdomen.

I artikeln (länk), akutvårdens algoritm för en attack av hjärtastma.

5. Förebyggande

De viktigaste förebyggande åtgärderna för att förhindra upphörande av hypertrofi i vänster ventrikel innefattar:

 1. Livsstil förändring:
  • vägran att röka
  • alkoholmissbruk
  • Överensstämmelse med en diet som innehåller begränsad till 300 mg kolesterol per dag och minimalt fettintag;
  • måttligt aktiv livsstil.
 2. Bekämpa riskfaktorer:
  • minskning av kroppsvikt till normala index
  • normalisering av blodtrycket.
 3. Drogkontroll av hypertoni och hyperlipidemi är nödvändig om korrigeringen av livsstilen inte ger resultat:
  • upprätthålla normala sockernivåer;
  • kontroll av andra riskfaktorer för diabetes mellitus
  • reduktion av tendensen till bildandet av trombi;
  • kvinnor i fertil ålder bör undvika orala preventivmedel.

Övervakning av alla förebyggande åtgärder i komplexet kommer att undvika förekomsten av hypertrofi i vänster ventrikel. Och även förbättra den allmänna hälsan, höja livskvaliteten.

Hypertrofi i hjärtans vänstra kammare, vad är det och hur kan jag behandla det?

Med tanke på frågan: "hypertrofi av vänster kammare i hjärtat, kan det behandlas och hur?" Just vill jag notera att hypertrofi är en manifestation av en sjukdom i stället för separata sjukdomar.

Oftast är det ett symptom på problem med det kardiovaskulära systemet, det avslöjas i alla åldersgrupper, inklusive unga ålder och barn, och dödligheten är upp till 4% av alla fall. Personer med hypertrofi i ventrikeln har stabil hypertension.

Vad är det

Hypertrofi i hjärtans vänstra kammare är en förtjockning av denna avdelningens vägg i jämförelse med normen. Volymen av det inre utrymmet förblir oförändrat och muskelskiktets tjocklek ökar mot utsidan. När hypertrofi ofta genomgår förändringar och septum mellan ventriklerna.

Väggen förlorar sin elasticitet, och förtjockningen är likformig eller endast i vissa av dess områden. Ofta utökar myokardiet ojämnt när hjärtklaffarna - aorta och mitralventiler - är brutna.

Tjocklek kan också endast påverka myokardiums övre del (apikal hypertrofi), vara symmetrisk eller cirkulär.

Orsakerna till hypertrofi i hjärtans vänstra kammare är två grupper av faktorer:

 • Fysiologisk, förknippad med överdriven stress hos idrottsmän och personer vars arbete är förknippat med tungt fysiskt arbete.
 • Patologiska, inklusive kongenitala störningar (dåligt blodflöde från ventrikeln, onormal struktur av skiljeväggar och väggar) och förvärvade (fetma eller övervikt, brist på motion, dåliga vanor, illnesses).

Av sjukdomar förtjockning av myokardiet provoceras ofta:

 • hypertensiv sjukdom, där vänster ventrikel kontraherar med stor kraft för att driva blod;
 • stenos av aortaklappen förhindrar normalt blodflöde, vilket också tjänar som en belastning på myokardiet;
 • aterosleros av aorta
 • lungödem;
 • hjärtsvikt;
 • glomerulonefrit;
 • myokardinfarkt.

En viktig faktor är inflytande av ärftlighet - risken för hypertrofi ökar om detta problem finns i sjukdomshistoriens familjehistoria.

Tecken och symtom på vänster ventrikulär hypertrofi

Med hypertrofi av vänster ventrikels väggar kan symtomen inte vara länge, och personen känner varken smärta eller obehag. Detta beror på det faktum att de förstorande väggarna i de första stegen fortfarande är ganska elastiska och klarar sig väl med uppgiften att pumpa blod. I detta fall kan förtjockningen detekteras av en slump under passage av EKG. Symptomologin kan emellertid uppstå i de första stadierna av problemets utveckling.

Stenokardi är ett karakteristiskt symptom på hypertrofi hos vänster ventrikels väggar. Det härrör från den konstanta sammandragningen av blodkärl som levererar näringsämnen och syre till hjärtmuskeln.

Angina manifesteras av smärta i bröstet, hjärtområdet och andfåddhet - det här är de två viktigaste dragen i den. Smärtan som vanligtvis förtränger kan ge i vänster arm eller axel under kragebenet. Anfall av angina pectoris varar initialt ca 5 minuter, och när ventrikelens väggar förtar, ökar deras varaktighet. Ofta kan de provoceras av fysisk aktivitet, överspädning.

Dyspné medföljer ofta smärta och framträder på grund av det faktum att hjärtens kontraktil aktivitet är nedsatt, vilket underlättas av utvecklingen av en brist på vänstra atriumet. Vid senare skeden uppstår det inte bara under laster, utan också i vila.

Andra symptom hypertrofi är som följer:

 • yrsel;
 • trötthet, trötthet
 • ökat tryck;
 • dålig sömn;
 • arytmi;
 • hjärtan bleknar
 • huvudvärk;
 • svimning.

Alla dessa manifestationer tjänar som en bra anledning att gå till en kardiolog och genomgå en elektrokardiografisk undersökning.

Vad är farlig vänster ventrikulär hypertrofi?

Hypertrofi av vänster kammare väggen är farligt eftersom det kan utlösa en hjärtinfarkt eller stroke, och i värsta fall - plötsligt hjärtstopp och död (ca 4% av alla patienter).

Riskgruppen omfattar personer som är överviktiga, rökare och alkoholmissbrukare.

En stor fara är också situationen när en utbildad person med stillasittande livsstil utsätter sig för intensiv fysisk ansträngning.

diagnostik

Vid diagnos av vänster ventrikulär hypertrofi används följande metoder:

 • EKG;
 • Ekkokardiogram (Doppler och tvådimensionell);
 • PET (positronutsläppstomografi);
 • MRI;
 • Graden av hypertrofi bestäms genom att beräkna indexet för myokardens massa.

EKG vänster ventrikulär hypertrofi är karakteristiska axel avvikelse till vänster och hög tand RV5, V6 (se EKG-transkriptet).

Behandling av hjärtkärlets vänstra ventrikelhypertrofi

För att behandla hypertrofi i hjärtats vänstra kammare börjar med identifiering och eliminering av dess orsak. Av drogerna i samband med förvärvad hjärt-kärlsjukdom används medel för att förbättra myokardets funktion och dess näring för att återställa den rätta rytmen.

 1. Kalciumkanalblockerare - diltiazem, verapamil (vid infarkt angina, rytmrubbning), Amlodipin, Nimotop (hypertoni);
 2. Betablockerare - betaxolol, Sotalol, bisoprolol, atenolol och andra - minska myokardiell syreförbrukning, i synnerhet under stress och fysisk stress, smärtsyndrom beskurna på attacker av angina;
 3. Hypotensiva läkemedel - Ramipril, Enalapril.

Intag av beta-adrenoblocker utförs med en gradvis ökning av dosen och strikt kontroll av blodtryck och hjärtfrekvens.

Om drogerna inte ger ett resultat, tillgriper de kirurgisk behandling, det visas också i medfödda hjärtsjukdomar som ledde till hypertrofi.

Operationen är att ge ventrikelväggens normala form och tjocklek. I den postoperativa perioden utförs symptomatisk terapi.

Framgången av behandlingen av hypertrofi Vänster ventrikel beror till stor del på patientens livsstil. Det är viktigt att ge upp dåliga vanor, glöm inte om daglig måttlig aktivitet (promenader, simning, aerobics). Dieten bör vara rik på vitaminer, lätt smältbara vegetabiliska fetter, kalcium, magnesium, fiber och innehåller minst salt, sockerarter, muffins och feta livsmedel.

Personer med hypertrofi i ventrikeln bör noggrant övervaka deras hälsotillstånd och genomgå en systematisk undersökning med en kardiolog.

Vänster ventrikel

Den vänstra kammaren är en av de fyra kamrarna i det mänskliga hjärtat, där en stor blodkropp börjar, vilket ger ett kontinuerligt flöde av blod i kroppen.

Struktur och struktur i vänster ventrikel

Att vara ett av hjärtkamrarna ligger vänster ventrikel i förhållande till andra delar av hjärtat bakom, åt vänster och neråt. Dess yttre kant är avrundad och bär namnet på lungytan. Volymen av vänster ventrikel under livets gång ökar från 5,5-10 cm3 (hos nyfödda) till 130-210 cm3 (18-25 år).

I jämförelse med höger kammare har vänster kammaren en mer uttalad avlång oval form och är något längre och muskulös.

I strukturen i vänstra ventrikeln är två divisioner utmärkande:

 • Den bakre delen, som är ventrikelhålan och med hjälp av vänster venös öppning, kommunicerar med det motsvarande atriumets hålighet;
 • Den främre sektionen - artärkonen (i form av en utloppskanal) kommunicerar med den arteriella öppningen.

På grund av myokardiet når väggen i vänster ventrikel i tjocklek 11-14 mm.

Den inre ytan av vänster ventrikels vägg är täckt med köttiga trabeculae (i form av små utsprång), som bildar ett nätverk som sammanflätar varandra. Trabeculae är mindre uttalad än i höger kammare.

Vänster ventrikulär funktion

Aortan i hjärtans vänstra kammare börjar en stor cirkulationscirkulation, som inkluderar alla grenar, kapillärnätet, samt vener av vävnader och organ av hela organismen och tjänar till att leverera näringsämnen och syre.

Dysfunktion och behandling av vänster ventrikel

Systolisk dysfunktion i vänster ventrikel kallas en minskning av förmågan att kasta blod i aortan från dess hålrum. Detta är den vanligaste orsaken till hjärtsvikt. Systolisk dysfunktion leder som regel till en minskning av kontraktilitet, vilket leder till en minskning av dess slagvolym.

Diastolisk dysfunktion i vänster ventrikel kallas fallet av dess förmåga att pumpa blod i sin hålighet från lungartärsystemet (annars - för att ge diastolisk fyllning). Diastolisk dysfunktion kan leda till utveckling av pulmonell sekundär venös och arteriell hypertoni, som manifesterar sig som:

 • hosta;
 • Andnöd;
 • Paroxysmal nattdyspné.

Patologiska förändringar och behandling av vänster ventrikel

Till en av de typiska lesionerna i hjärtat vid hypertensiv sjukdom är hypertrofi i vänster ventrikel (annars - kardiomyopati). Utvecklingen av hypertrofi provocerar förändringar i vänster ventrikel, vilket leder till en modifiering av septum mellan vänster och höger ventrikel och förlusten av dess elasticitet.

Sådana förändringar i vänster ventrikel är emellertid inte en sjukdom, men representerar ett av de möjliga symptomen på utvecklingen av någon typ av hjärtsjukdom.

Orsaken till hypertrofi i vänster ventrikel kan vara både högt blodtryck och andra faktorer, till exempel hjärtsjukdomar eller signifikanta och frekventa påfrestningar. Utvecklingen av förändringar i vänster ventrikel ses ibland i många år.

Hypertrofi kan provocera signifikanta förändringar som uppstår i vänstra ventrikelns väggar. Förutom förtjockningen av väggen finns en förtjockning av septum som ligger mellan ventriklarna.

Angina är en av de vanligaste tecknen på vänster ventrikulär hypertrofi. Som ett resultat av utvecklingen av patologi ökar muskeln i storlek, det finns förmaksflimmer och observeras också:

 • Bröstsmärta
 • Högt blodtryck;
 • huvudvärk;
 • Instabilitet av tryck;
 • Sömnstörningar;
 • arytmi;
 • Smärta i hjärtat;
 • Dålig hälsa och generell svaghet.

Dessutom kan sådana förändringar i vänster ventrikel vara symptom på sådana sjukdomar som:

 • Lungödem;
 • Medfödd hjärtsjukdom;
 • Hjärtinfarkt;
 • ateroskleros;
 • Hjärtsvikt;
 • Akut glomerulonephritis.

Behandling av vänster ventrikel är oftast farmakologisk i naturen, tillsammans med kost och övergivande av befintliga dåliga vanor. I vissa fall kan kirurgi krävas, vilket innebär att en plats av hjärtmuskeln som har genomgått hypertrofi avlägsnas.

Till små hjärtomvikelser, som manifesteras av närvaron i kaviteten i ventrikelbandet (ytterligare bindvävsmuskulära formationer) är den vänstra ventrikelens falska ackord.

Till skillnad från normala ackord har de falska ackorden i vänster ventrikel en atypisk fästning till ventrikelens ventrikel och ventrikelns inre väggar.

Oftast påverkar närvaron av ett falskt vänster ventrikelkord på livskvaliteten, men i fråga om deras mångfald såväl som i en ogynnsam situation kan de orsaka:

 • Allvarliga rytmförstörningar;
 • Minska toleransen för fysisk ansträngning;
 • Avslutningsstörningar i vänster ventrikel.

I de flesta fall krävs inte behandling av vänster ventrikel, men det bör observeras regelbundet hos en kardiolog och förhindra infektiv endokardit.

En annan frekvent patologi är hjärtsvikt i hjärtat, som observeras med diffusion glomerulonefrit och aortafel och mot bakgrund av följande sjukdomar:

 • Hypertensiv sjukdom;
 • Aterosklerotisk kardioskleros;
 • Syfilitisk aortit med involvering av kranskärlskärl;
 • Myokardinfarkt.

Brist på vänster ventrikel kan manifestera sig i akut form och i form av gradvis ökande cirkulationsinsufficiens.

Den huvudsakliga behandlingen för hjärtfrekvensen är:

 • Strikt sängstöd;
 • Förlängd inandning med syre;
 • Användningen av hjärt-kärlsjukdomar - cordiamin, kamfer, strofantin, korazol, corglicon.

Funktioner i hjärtans vänstra kammare och orsakerna till möjliga sjukdomar

Människans hjärta är det orgel där allt är sammankopplat. Dysfunktion av någon av dess delar medför förändringar i hela kroppen. Att rädda hälsan hos ett organ är uppgiften för en person som vill leva ett långt liv. En stor roll i processen med "motor" i kroppen spelas av hjärtans vänstra kammare.

Vad är det

Det mänskliga hjärtat innehåller 4 kamrar. En av dem är ventrikeln på vänster sida. Det startar en stor cirkulationscirkulation. Denna del ligger längst ner i hjärtat, till vänster. Volymen av vänster ventrikel hos nyfödda varierar från 6 till 10 kubikcentimeter, och hos en vuxen människa - från 130 till 210 cm.

I jämförelse med hjärtats högra hjärtkärl är vänster mer långsträckta och utvecklade med avseende på muskelvävnad. Den är uppdelad i två avdelningar:

 • posterior - kommunicerar med atriumet;
 • anterior - kommunicerar med aortan.

Kraftiga muskler i myokardiet gör vänster ventrikels vägg tjockare: den når 11-14 mm i tjocklek. På insidan av denna del av kroppen finns köttiga trabeculae (septa), som bildar utsprång och väv. Uppgiften till vänster ventrikel är att skjuta ut arteriellt blod, fyllt med syre och användbara ämnen, till organen. Således börjar en stor cirkel av blodcirkulation.

dysfunktion

Under vissa förhållanden slutar vänster ventrikel att utföra sina funktioner. Beroende på typ av överträdelser finns det två typer av dysfunktion:

Systolisk dysfunktion kännetecknas av att hjärtkärnan (myokardiet) krymper otillräckligt aktivt och blodvolymen som avges i aortan minskar. Orsakerna till detta tillstånd observeras i följande fall:

 • myokardinfarkt (nästan hälften av patienterna har systolisk dysfunktion);
 • expansion av hjärtkaviteterna (orsaker finns i infektioner och hormonella störningar);
 • myokardit (orsaker är viral eller bakteriell infektion);
 • hypertoni;
 • hjärtsjukdom.

Systolisk dysfunktion passerar utan signifikanta symtom. Huvudfunktionen är minskningen av tillgången på näringsämnen till inre organ som ett resultat av:

 • huden blek, förvärvar ibland en cyanotisk nyans;
 • patienten är trött på en mindre belastning;
 • Det finns förändringar i känslomässig sfär och mentala processer (minnet är trasigt, sömnlöshet förekommer);
 • njurar som inte fullt ut uppfyller sin funktion lider.

Förändringar som genomgår vänster ventrikel, orsakar försämring, när metabolismen saktar ner och näring försämras.

En annan sjukdom är diastolisk dysfunktion. Detta är motsatsen i sin betydelse för förändringens kropp, när ventrikeln inte kan slappna av och helt fylld med blod.

Det finns 3 typer av sjukdomar:

 • med brott mot avkoppling
 • pseudo normal;
 • restriktiv.

Om de två första kan flyta utan symtom, präglas den senare av en ljus bild. Orsaker till diastolisk dysfunktion:

 • ischemi;
 • kardioskleros efter hjärtinfarkt
 • förtjockning av väggarna i magen, som ett resultat av vilket deras massa ökar;
 • perikardit - inflammation i "hjärta" väskan;
 • myokardiella sjukdomar, när musklerna blir tätare, vilket påverkar deras sammandragning och avkoppling.

Symtom på diastolisk dysfunktion kan vara olika:

 • andfåddhet;
 • en host som blir värre på natten
 • arytmi;
 • trötthet.

Behandling av dysfunktion

För att vara övertygad om förekomsten av de resulterande sjukdomarna är det nödvändigt att överlämna följande analyser och att skicka kontroller:

 1. Analys av blod och urin (totalt, för hormonhalten).
 2. EKG.
 3. EKG.
 4. Bröstets radiografi.
 5. HERR
 6. Koronarangiografi.

Behandling av dysfunktion är medicinering och inriktning, inklusive komplikationer i nivellering. Om sjukdomen är asymptomatisk, är behandling i ett tidigt skede att ta ACE-hämmare. Dessa är läkemedel som skyddar resten av kroppen från effekterna av ökat blodtryck och har en positiv effekt på myokardiet, vilket förhindrar att det förändras. Bland dem:

Om symptomen uttalas, ordineras de:

 • diuretika (förhindra stasis i organen): Veroshpiron, Diver, Lasix, Furosemide;
 • kalciumkanalblockerare och beta-blockerare (slappna av i blodkärlen, för att hjärtat ska komma i kontakt mindre ofta vilket minskar belastningen på orgeln);
 • glykosider (förbättra kraften i sammandragningar i hjärtat);
 • statiner (normalisera kolesterolhalten, vilket är viktigt för ateroskleros);
 • blodförtunning Aspirin.

Med dysfunktion i vänstra ventrikeln ordineras en diet, vilket är att begränsa saltintaget till 1 g per dag och vätskor till 1,5 liter. Det är nödvändigt att begränsa konsumtionen av stekt, skarp, salt mat och öka antalet frukter, grönsaker och surmjölkprodukter i menyn. Om dessa krav är uppfyllda och en tidsbestämd behandling, kan prognosen för sjukdomen vara gynnsam.

Hypertrofi i ventrikeln

En annan vanlig patologi i hjärtans vänstra kammare kan vara hypertrofi, dvs ett tillstånd i vilket denna organsavdelning förstoras. Sjukdomen uppträder hos män och kan leda till döden.

Normalt trycker ventrikeln blod i aortan, som passerar genom alla organ och bär näringsämnen i dem. Med avkoppling är denna avdelning av hjärtat återigen fylld med blod. Det kommer från rätt atrium.

Om kroppen har patologier, är ventrikeln svår att klara av lasten. För att utföra den nödvändiga arbetsmängden behöver du extra energi. Som ett resultat ökar musklerna i hjärtat.

Problemet är att kapillärerna inte har tid att växa i samma takt som muskelvävnaden. Det finns en syresvält, ischemisk myokardsjukdom, arytmi. Ventrikeln kan förstoras under följande förhållanden:

 • hypertoni;
 • aorta stenos
 • fetma;
 • rökning;
 • fysisk ansträngning.

Bland medfödda sjukdomar är hjärtsvikt orsaken.

Symptom på sjukdomar där vänster ventrikel förstoras kan vara:

En av de mest obehagliga patologierna i samband med vänster ventrikulär hypertrofi kan vara angina eller "angina pectoris". Denna sjukdom kännetecknas av svår smärta i bröstet, arytmi, huvudvärk, tryckfluktuationer och sömnstörningar.

Glöm inte att hypertrofi inte bara kan vara en självständig sjukdom utan också en konsekvens av allvarligare förhållanden:

 • hjärtinfarkt;
 • ateroskleros;
 • svullnad i andningsorganen;
 • hjärtsvikt;
 • hjärtsjukdom.

Om hypertrofi detekteras i tid, kan det i ett tidigt skede förebyggas. Behandlingen sker på ett sjukhus eller hemma, beroende på patologins allvar.

Från läkemedel gäller:

Fysisk ansträngning är inte utesluten, men de ska inte vara försvagande och doserade. I fall där läkemedelsbehandling är maktlös, föreskrivs en operation. Om hypertrofi i vänster ventrikel inte behandlas uppträder komplikationer:

 • arytmi;
 • otillräcklig blodcirkulation;
 • myokardinfarkt;
 • ischemiska förändringar.

Hjärtat är ett organ vars hälsa inte ska skämtas. Vid abnormaliteter och smärta bör du konsultera en läkare och få en check-up. Den vänstra delen av hjärtat är ansvarig för blodförsörjningen av alla system av inre och yttre organ. Om förändringar sker i denna avdelning lider hela kroppen. Så behandlingen bör påbörjas i rätt tid.

Patologier i hjärtat och vänster ventrikel: etiologi, orsaker, diagnos, behandling

Dessa problem och relaterade obehagliga manifestationer är oroliga av ungefär en tredjedel av patienterna som har korsat fyrtioårsåldern, men kan också påverka ungdomar.

 • dystrofi;
 • ateroskleros i hjärtans vänstra kammare
 • hypertrofi;
 • arteriell hypertoni;
 • hypertrofisk kardiomyopati.

Hur manifesterar hjärtens sjukdom ventriklar, i synnerhet den vänstra? Det farligaste är att i början av sjukdomen - inget sätt, så det är viktigt att inte sakna förebyggande undersökningar, särskilt för äldre.

dystrofi

Brott är karakteriserat av utarmning av ventrikelens väggar.

 • bERIBERI;
 • anemi;
 • dåliga vanor, alkohol, rökning
 • stress och hårt arbete;
 • metaboliska och endokrina sjukdomar;
 • myopati.
 • kronisk trötthet;
 • intolerans mot fysisk aktivitet
 • bröstsmärta i bröstet;
 • störningar av en varm rytm.

Att diagnostisera patienter som skickas till EKG och andra hårdvaruundersökningar.

Klassificering och etiologi:

 • Fettdystrofi orsakas av en överträdelse av fettmetabolism på grund av alkoholöverdos eller blodsjukdomar.
 • Dyshormonal utarmning uppträder oftast mot bakgrund av hormonellt misslyckande hos menopausala kvinnor. Huvudsymptomen är en konstant brist på syre.
 • Dystrofi är ischemisk, är ett farligt tillstånd, eftersom det uppstår mot bakgrund av problem med kranskärlskärl. Ischemiskt myokardium framkallar svår hjärtsvikt.
 • Diffus utarmning av vävnader orsakas av inflammatoriska processer i myokardiet.
 • Dystrofi granulär uppstår mot bakgrund av överträdelser av proteinmetabolism.

En ung och frisk person kan bli sjuk på grund av intensiva fysiska aktiviteter som orsakar överbelastning av kardiovaskulärsystemet. Den största faran - myocardiums död, mot anemi, beriberi, kränkning av protein och elektrolytmetabolism. Villkoren är komplicerad av svår arytmi, dilatation och högt blodtryck.

Dystrofi terapi

Oavsett sjukdomsformen börjar behandlingen med en förändring i livsstilen. Patienten måste följa en viss diet, bota alla kroniska sjukdomar, anpassa dagens regim och bli av med dåliga vanor.

Vid konservativ terapi används droger som påverkar metaboliska processer i kroppen, anabola steroider, återställande av vävnadsstrukturen och andra icke-steroida preparat.

Drogterapi:

 • inosin;
 • himlen;
 • Nerobolum;
 • kaliumorotat;
 • asparkam;
 • Panangin;
 • vitaminer och mineraler.

Hypertrofiska förändringar i vänster ventrikulärt myokardium

Hypertrofi är en ökning av hjärtmuskulaturen. Brott är orsakat av vissa orsaker:

 • anomalier i hjärtets struktur;
 • hypertoni arteriell;
 • kardiomyopati;
 • hjärtförstoring.

En sjukdom som högt blodtryck leder till koncentriska hypertrofi i hjärtmuskeln. Störningen utvecklas som kompensation för otillräcklig blodcirkulation.

I sin utveckling passerar sjukdomen genom tre steg:

 • ersättning;
 • subindemnification;
 • dekompensation.

I de inledande stadierna av kliniska manifestationer där börjar tecken på angina och kroniskt hjärtsvikt stör i tredje etappen.

 • svag puls;
 • natt, torr, hjärthosta;
 • kronisk trötthet;
 • dyspné i vila;
 • svullnad i ansiktet.

I dekompensationstillståndet börjar man manifestera hjärtastma, som orsakas av blodstagnation i en liten cirkel av blodcirkulation.

Med en allvarlig sjukdom, inte bara ansiktet utan också kroppen svullnar, kan patienten inte ljuga, eftersom den börjar kvävas.

På bukhålets ödem kan man dra slutsatsen att utvecklingen av högerkammaren utvecklas.

Behandling av vänster ventrikulär hypertrofi

Behandla sjukdomen efter en fullständig undersökning. Patienten refereras till ett elektrokardiogram, ultraljud, ett eko och andra instrumentella undersökningar.

Tecken på en överträdelse på EKG:

 • Elaxeln avviker åt vänster något, mindre ofta ligger den i ett horisontellt läge. Den starka avvikelsen av axeln till vänster för denna sjukdom är okarakteristisk.
 • Ju tyngre hypertrofi, desto högre tänder är RV6 och RV5.
 • Tänderna på SV2 och SV1 är djupa.
 • STV5- och STV5-segmenten faller under linjen.

Om vänster ventrikulär dysfunktion detekteras bestäms det på vilket sätt behandlingen ska utföras: kirurgisk eller konservativ. Oftast används kirurgisk ingrepp för behandling.

Typer av kirurgisk ingrepp:

 • stenting och angioplastik;
 • byte av ventiler med proteser;
 • kommisurotomiya.

Onormal struktur av vänster ventrikel

Anomalier är ofta medfödda i naturen.

Till lasterna ingår:

 • aorta-förminskning eller dess aorta
 • defekt av interventrikulär septum;
 • frånvaro av lungans artär
 • underutveckling av vänster ventrikel;
 • frånvaro av tricuspidventil.

Lesioner i vänster ventrikel anger oftast bilden av flera defekter orsakade av genetiska avvikelser, såsom Downs syndrom och andra.

Upptäckten av dessa patologier i fostret under perioden av intrauterin utveckling och hos nyfödda kan rädda många barns liv.

För att identifiera använd sådana instrumentaldiagnostiska metoder:

Behandling - endast kirurgiskt opererade barn kan leva som alla friska människor, samtidigt som man följer principerna om hälsosam kost och rätt sätt att leva.

Traditionella behandlingsmetoder

Störningar av funktionaliteten hos vänster kammareläkare erbjuder att behandla folkmedicinska lösningar.

Många recept av traditionell medicin kan återställa patienternas arbetsförmåga, men man bör komma ihåg att någon växtbaserad medicin endast tas efter godkännande av läkaren.

Självmedicinering leder till sorgliga konsekvenser.

Behandling med örtmedel

 • För infusionen är det nödvändigt att ta en motherwort (tre delar), en rosmarin och en ogräs (två delar), en del av njurtean. Häll blandningen med två koppar kokande vatten och koka på en liten eld i högst fem minuter. Infusionen ska varas i minst fyra timmar, då måste den filtreras och druckas tjugo minuter före måltid tre gånger om dagen. Det rekommenderas också att äta en sked med riven tranbär.
 • Återställ arbetet i hjärtat unga skott av blåbär. För buljong måste du ta en matsked råvaror, häll ett glas kokande vatten och koka över en liten eld i tio minuter. Torkad buljong ta tre gånger om dagen för en matsked.

För att behandla vänster ventrikulär hypertrofi används droppar från dalens lilja (försiktigt är växten giftigt). Det är bättre att inte laga dropparna själv, men att få det på apoteket.

En mindre farlig men effektiv botemedel kan göras från vitlök. För medicinen, ta några vitlöksklyftor, krossa och blanda med honung. Ta en tesked innan måltider, tre gånger om dagen.

Hälsokost

För att återställa hjärtets funktionalitet, i synnerhet ventriklerna, rekommenderas kardiologer att följa en terapeutisk kost. Det finns flera av dem: №10, 10а, 10и, 10с. Varje diet har sin egen syfte.

Tabell №10 är avsedd för patienter med låg grad av hjärtsvikt. Dieten gör att du kan återställa blodcirkulationen och minska belastningen på hjärtat och blodkärlen.

Tabell nr 10a är avsedd för patienter som genomgått hjärtinfarkt, med måttligt till allvarligt hjärtsvikt. Dieten återställer njurarnas arbete och påverkar de metaboliska processerna i kroppen.

Tabell nummer 10 och är nödvändig för patienter med hjärtinfarkt, återställer kosten myokardiet och gör att du snabbt kan gå ur ett allvarligt tillstånd.

Tabell nr 10c är ordinerad för personer med ateroskleros, denna diet sänker kolesterol i blodet och saktar bildandet av sklerotiska plack.

Läs mer om varje diet

Terapeutiskt bord nummer 10

Minimerar konsumtionen av salt, såväl som flytande.

 • kaffe och te;
 • alkohol;
 • kryddor och kryddor;
 • fett kött och fisk
 • leaver;
 • stark fisk och köttbuljonger;
 • rädisa;
 • syltade och inlagda grönsaker.

Vätskens norm, inklusive soppor, per dag får inte överstiga en liter. Prisalivayut endast färdiga måltider, salt per dag högst 5 gr.

 • te från en hundros
 • ett ägg om dagen
 • fermenterade mjölkprodukter
 • Mjölk och mjölkrätter;
 • gröt på mjölk och vatten;
 • soppor på grönsaksbuljong;
 • bröd med kli
 • en fågel, en kanin kokad
 • kokt, lättmjölkad fisk;
 • gröna grönsaker och grönsaker, i sallader och färdiga måltider.

Gräddfil i denna diet serveras endast som en dressing till en färdig maträtt, i sin helhet kan den inte användas.

Terapeutiska bordet № 10a

Diet begränsar användningen av alla typer av bröd, endast kex är tillåtna. Soppor och buljonger, feta livsmedel och salt är helt uteslutna. Alla rätter serveras i kokt form och som potatismos.

 • spännande drycker, som kaffe och te;
 • salt;
 • natriummineralvatten;
 • juice från druvor;
 • stekt mat;
 • kalla efterrätter.

Brödet ersätts med saltfria kakor, vätskans norm är ännu mindre än i föregående diet, måltider i små portioner och ofta - de grundläggande reglerna för näring.

Tabell nr 10 och

Mängden vätska är inte mer än sjuhundra milliliter per dag, soppor och salt är uteslutna från kosten. Dieten är utformad för den första återställande veckan efter en hjärtinfarkt.

Patienten serveras på bordet:

 • Färskpressad juice;
 • mjölkdiskar;
 • kockost;
 • puré från grönsaker.

Efter en vecka introduceras mer näringsrika livsmedel gradvis i kosten.

Tabell №10с

Kost som syftar till att bekämpa ateroskleros utesluter socker och godis samt:

 • konstgjorda fetter;
 • starka buljonger av kött, fisk och svampar;
 • pickles och konserver
 • druvsaft;
 • bakning;
 • sorrel, spenat;
 • svamp;
 • rädisa;
 • röka produkter.

Dieten hjälper till att gå ner i vikt med fetma.

Vad kan jag servera på bordet:

 • ånga omelet;
 • utspädd med vattenjuicer;
 • kockost, kokt mjölk;
 • spannmål;
 • vegetariska soppor;
 • kokt kött och fisk;
 • grönsaksalat;
 • färsk frukt.

Att observera utnämningen av den behandlande läkaren, inklusive en diet, ger patienten en chans till återhämtning och ett fullt liv i framtiden.

Hypertrofi i vänster ventrikel

Hypertrofi i vänster ventrikel är en sjukdom där hjärtans vänstra kammarmuskulatur blir tätare, vilket gör att väggen förlorar sin elasticitet. Om dessutom hjärtklyftan är ojämnt komprimerad kan det förekomma oegentligheter i mitral- och aortalventilventilernas arbete.

Tjocklek av musklerna i vänster ventrikel uppträder ganska ofta. Sjukdom i många fall observeras hos personer av genomsnittlig och till och med ung ålder. Det anses vara en ganska allvarlig sjukdom, eftersom det kan leda till hjärtinfarkt, stroke eller plötslig död hos en person.

Hypertrofi har en tendens till konstant progression. I detta fall är tecken på sjukdomen inte alltid tydligt uttalade, vilket ofta bidrar till försvårandet av dess kurs. Men med tidig sjukvård, även i sjukdomens svåra stadium, är förutsägelser vanligtvis gynnsamma.

Orsaker till sjukdomen

En av de främsta orsakerna till hypertrofi i hjärtans vänstra kammare är en ärftlig faktor. Människor med släktingar i någon generation har hjärtpatologier, det finns en genetisk predisposition till sjukdomen. Detta innebär att risken att förtjocka väggen i hjärtans vänstra kammare är ganska hög.

Orsaker till vänster ventrikulär hypertrofi:

 • Hypertensiv sjukdom;
 • Ischemisk hjärtsjukdom;
 • Diabetes mellitus;
 • ateroskleros;
 • Förmaksflimmer
 • fetma;
 • Sjukdomar i det perifera kärlsystemet;
 • Stenos av aorta ventilen;
 • Överdriven fysisk aktivitet;
 • Betonar, psykologisk instabilitet
 • Muskeldystrofi;
 • Pharby sjukdom;
 • alkoholism;
 • Tobaksrökning;
 • En stillasittande livsstil.

Orsaken till hypertrofi i vänster ventrikel kan vara lång och ansträngande sportträning, frekvent spänning, ångest, viloläge etc. Alla dessa faktorer orsakar en ökad blodkrypning, vilket medför att hjärtens muskler tjocknar. På grund av detta komprimeras vänster ventrikelväggen.

Tecken på vänster ventrikulär hypertrofi

Symtom beror på graden av komprimering av hjärtskiktet, från platsen för sådan komprimering i myokardiet, från dess symmetri och enhetlighet. I vissa fall gör sjukdomen under en längre tid sig själv endast genom mindre avbrott i hjärtans arbete. Och människor misstänker inte ens att han utvecklar hypertrofi i hjärtans vänstra kammare.

I allmänhet kan huvudtypen av hypertrofi betraktas:

 • Regelbundet uppstår olika smärtsamma känslor inom hjärtans område;
 • Förmaksflimmer
 • Andningssvårigheter;
 • Angina pectoris;
 • Instabilitet av blodtryck;
 • Sömnstörning, manifesterad i sömnlöshet eller omvänt, i en konstant sömnighet;
 • Hyppig huvudvärk;
 • Svaghet, snabb trötthet;
 • Smärta i bröstet.

En av tecken på hypertrofi hos vänster ventrikel kan vara synkope som orsakas av plötslig hjärtflingning. Detta beror på ett otillräckligt tillförsel av hjärtmuskeln och svältet i myokardiet.

Konsolideringen av musklerna i hjärtans vänstra kammare kan i många fall också anses vara en oberoende sjukdom, men ett symptom på en viss sjukdom. Detta kan vara en ganska allvarlig patologi, inklusive hjärtsjukdom, hjärtinfarkt, lungödem, njursjukdom etc. Därför, när det finns några avvikelser i allmän hälsa, liknande tecken på hypertrofi, behöver du se en läkare. Annars finns det risk för allvarliga komplikationer, vilket ibland leder till ett dödligt utfall.

Behandling av sjukdomen

Målet att behandla vänster ventrikulär hypertrofi är att normalisera myokardfunktionen. Innan det är nödvändigt att ta reda på naturen och särdragen hos hypertrofi med hjälp av en undersökning. Det inkluderar blodprov, regelbunden kontroll av arteriellt tryck, ekkokardiogram, elektrokardiogram och ultraljud. Baserat på resultaten, gör kardiologen slutsatser om förekomsten av eventuella medföljande sjukdomar i patienten och sätt att hantera dem. Och då väljer han en metod för behandling av vänster ventrikulär hypertrofi.

Om detta är läkemedelsbehandling ges Verapamil vanligen i kombination med beta-blockerare. Sådan behandling är endast effektiv om du ger upp skadliga vanor, observerar dagens regim och en viss diet. Det bör innehålla skaldjur, frukt, grönsaker, mejeriprodukter, magert kött. Konsumtionen av fett kött, animaliska fetter, godis, stekt och bakat produkter bör minimeras.

Med medicinsk behandling av vänster ventrikulär hypertrofi visas en mobil livsstil med sparsam fysisk belastning. Ibland rekommenderar läkare patienter att delta i simning, jogging, aerobics.

Om en långvarig behandling av hypertrofi av läkemedelsbehandling fortsätter, kan patienten erbjudas kirurgi för att avlägsna det förtjockade området i hjärtmuskeln.

Denna artikel är endast för utbildningsändamål och är inte ett vetenskapligt material eller professionell medicinsk rådgivning.