Huvud / Angina pectoris

Brännande i hjärtat: varför finns behandling, hur man eliminerar symptomen

Från den här artikeln hittar du ut om en brännande känsla i hjärtat är ett allvarligt symptom. Är det alltid ett tecken på hjärtat och blodkärlens patologier. Till vilken läkare att ta itu med. Diagnos och behandling.

Bränna i hjärtat är en alarmerande signal som kräver omedelbar uppmaning till läkaren. Det kan inte bara tala om hjärt-kärlsjukdomar, men också om sjukdomar i nervsystemet eller endokrina systemet, ryggraden, mag-tarmkanalen.

Om ett sådant tecken uppkommer kontaktar du först terapeuten och kardiologen. Efter uteslutning av hjärtsjukdomar kommer du att hänvisas till andra specialister: neuropatolog, vertebrologist, psykolog, endokrinolog eller gastroenterolog.

Burning kan elimineras helt genom att härda den underliggande sjukdomen.

Bränna i hjärtområdet med sjukdomar i hjärt-kärlsystemet

Den vanligaste orsaken till detta symptom är angina pectoris. Det är mycket vanligt i den moderna världen: 3,5% av befolkningen i åldern 45-55 år och 15% av befolkningen i åldern 65-74 år observeras.

Sjukdomen manifesterar sig i form av anfall. Brännande smärta kan "ge" till vänster axel, arm, nacke eller käke. Illamående och halsbränna kan också uppstå.

Vanligtvis uppträder angina angrepp mot intensiv fysisk ansträngning, svår stress, efter övermålning, hypotermi eller överhettning. Men ibland brinner kan det ske spontant.

Angina pectoris är inte en självständig sjukdom, men ett kliniskt syndrom som talar om hjärt-och kärlsjukdomar. Oftast förekommer anfall på grund av kranskärlspåverkande ateroskleros.

Klicka på bilden för att förstora

Om du har symtom ska du omedelbart kontakta en kardiolog för att ta reda på orsaken till angina, eftersom de sjukdomar som orsakar det kan utlösa hjärtinfarkt.

Nekros av platsen för hjärtmuskeln åtföljs också av bränning.

Vid hjärtinfarkt kvarstår obehagliga känslor i bröstet längre än 15 minuter. Svettning och svaghet noteras också. Kanske hjärtklappning, andfåddhet, känsla av brist på luft.

Sjukdomar i nervsystemet

Brännande i hjärtat har ofta problem med människor som lider av VSD. Därmed åtföljs det av:

 • förändringar i blodtrycket;
 • snabb eller sällsynt hjärtslag;
 • snabb utmattning
 • intolerans mot stuffiga rum;
 • huvudvärk.

Dessutom kan brännande smärta i hjärtat provocera neuroser på grund av långvarig stress.

Endokrina störningar

Brännande i hjärtat kan utlösas av hypertyreoidism. Detta är en ökad produktion av sköldkörtelstimulerande hormon av sköldkörteln.

Förutom brännande smärta finns det också:

 1. Frekvent hjärtslag.
 2. Andnöd.
 3. Ökat övre tryck och sänkt lägre.
 4. Smärta i buken.
 5. Svettning.
 6. Irritabilitet.
 7. Eventuella störningar i menstruationscykeln hos kvinnor och minskad styrka hos män.

Även brännande i bröstet kan orsakas av hormonell obalans under klimakteriet.

Ryggmärgens patologier

Bränna i hjärtat kan utlösas av en nypad nerv när den intervertebrala skivan förskjuts.

Brännande smärta i bröstet är också typiskt för osteokondros hos bröstkorgsbenen. I detta fall finns det också smärta i ryggraden, en känsla av styvhet. Smärtsamma förnimmelser förbättras genom höjning av händer och kraftig inandning.

Behandling av osteokondros är komplex, inklusive användning av mediciner, fysioterapi, läkande gymnastik.

Sjukdomar i mag-tarmkanalen

Eftersom huvuddelen av magen ligger i övre vänstra sidan av buken har patienter ofta problem med matsmältningssystemet för hjärtsjukdom.

Brännande symtom orsakas av en bråck i membranets esophageal öppning (para-esophageal brok). Ett membran är en muskel som ligger mellan bröstkorg och bukhålrum. När paresofagusbråckens bukspottkärl och övre delen av magen förskjuts in i bröstkaviteten.

Förutom brännande smärta i bröstet, åtföljs det av följande symtom:

 • halsbränna
 • hicka,
 • illamående,
 • svårighet att svälja

Sådan patologi är svår att behandla konservativt och kräver oftast kirurgisk ingrepp.

eliminera brännande

För att bli av med symptomen måste du bota den underliggande sjukdomen. Då brinner i hjärtat kommer inte stör dig mer.

 • Med stenokardi används droger för att förbättra hjärtfunktionen och normalisera blodkolesterolnivåerna.
 • Med neuroser - lugnande medel.
 • När hypertyreoidism - läkemedel som minskar sköldkörtelns aktivitet. Med klimakteriet, hormonersättningsterapi.
 • För snabb avlastning av bränning används symptomatisk behandling - ta Nitroglycerin.

Var uppmärksam! Om Nitroglycerin inte har hjälpt till att eliminera den brännande känslan som uppstått i hjärtat, är det troligtvis ett tecken på hjärtinfarkt.

Varför finns det brännande känslor i hjärtat och vad man ska göra

En person tenderar inte alltid att lyssna på de signaler som kroppen skickar till honom - många av dem vi helt enkelt ignorerar, även utan att inse att det kan finnas något som är fel i vår kropp. Dock är känslan av bröstsmärtor svår att ignorera, och många människor är det omedelbart försiktig, eftersom med den vänstra sidan av bröstet är ett hjärta - ett viktigt organ fungerar korrekt beror på hur alla kroppens system. Om du är orolig för några obehagliga förnimmelser i hjärtat, till exempel skarp stickande smärta, täthet, eller om du tror att bröst "bakar" - det är en känsla, verkligen kan inte ignoreras, och det är värt att ställa frågan om vad som kan vara orsakar brännande i hjärtat och vad man ska göra för att förbättra din hälsa.

När det finns smärta och obehag i hjärtat kan detta symptom inte ignoreras

Varför kan brinna brinna i hjärtat?

Om det finns en känsla att i bröstområdet "bakar", ring inte omedelbart telefonnummeret till första hjälpen, särskilt om detta fenomen är sällsynt och kortlivat. Förutom sjukdomar eller patologier i hjärt-kärlsystemet finns det flera orsaker som orsakar brännande i hjärtat, men de är mycket mer ofarliga och det är inte värt att oroa dem. Dessa inkluderar:

 • för tät matintag: vissa livsmedel i stora mängder kan orsaka halsbränna, på grund av vilket det finns en brännande känsla i bröstet;
 • intensiv träning: om du har översträckt eller överdriven andra fysiska övningar som inte är vana, då kan bröstet börja brinna på grund av brist på syre;
 • Inverkan av hormonella förändringar i kroppen: Ibland uppstår dessa känslor när hormonell bakgrund i kroppen förändras - de stör ofta kvinnor under klimakteriet.

Ibland kan smärta i hjärtat uppträda med stark fysisk ansträngning

Om sådana smärtor stör dig ständigt, bör du definitivt kontakta läkarna, eftersom bara en professionell kan exakt identifiera de exakta orsakerna. Ibland är de verkligen allvarliga - det kan vara hjärtpatologier, gastrointestinala störningar, nervsystemet och andra hälsoproblem som inte kan ignoreras.

Det första du behöver komma ihåg är inte att engagera sig i självmedicinering och inte ställa dig själv en diagnos. Det är bara den professionella läkaren som kan bestämma orsaken och ordinera mediciner!

Symtom på vilka hjärtafvikelser som kan bli en brännande känsla i bröstet

Hjärtat är en av de mest vitala organ i människokroppen, i själva verket bär blod och syre i hela kroppen, inklusive hjärnan. Om du är orolig för konstant obehag och smärta i bröstet - bakar i hjärtat (som ligger bakom bröstbenet och något förskjuten åt vänster, kände brännande känsla i mitten av bröstet), så kanske det är en signal om en patologi som kräver ett snabbt medicinsk intervention.

Smärta observeras ofta med angina pectoris

Orsaker som orsakar brännande på hjärtans sida kan vara följande sjukdomar:

 • Angina pectoris. Det kallas också "angina pectoris", det är en av formerna av ischemi (minskning av blodtillförseln) i hjärtat, smärta kan uppstå under tung fysisk ansträngning. De huvudsakliga tecknen på angina pectoris manifestation: baka inte bara i hjärtat, men kan också ge till vänster arm eller spade, denna känsla är impermanent - med fysisk aktivitet verkar det eller försvinner.
 • Myokardinfarkt. Ett av de farligaste förhållandena som uppstår när blodtillförseln inte är tillräcklig för enskilda delar av hjärtat. Huvudegenskaper: stark och skarp brännande känsla i bröstet i hjärtat området domnade fingrar, yrsel och svimning, svettningar, blekhet eller blåaktig hudfärg. I händelse av symtom på hjärtinfarkt behöver en person i alla fall akutvård och sjukhusvistelse.
 • Perikardit. Denna sjukdom i hjärt-kärlsystemet uppträder om hjärtets yttre skal inflammeras på grund av en infektion eller ett virus. Utanför är det omöjligt att skilja denna typ av hjärtsvikt, det kan endast diagnostiseras av en läkare vid en detaljerad undersökning.

Med inflammation i perikardiet kan du också observera smärta i hjärtat av hjärtat

 • Akut hjärtsvikt: ett tillstånd med stort hot, som kräver omedelbar medicinsk intervention och sjukhusvistelse. Karaktäristiska symptom på akut hjärtsvikt: känsla av brist på luft, stel dyspné, öron och läppar blåsning, blod och skum vid hosta, väsande ösning. I avsaknad av omedelbar sjukvård utgör detta tillstånd en allvarlig fara för människolivet - en hjärtstillestånd och död kan förekomma.
 • Cardioneurosis. Denna sjukdom är en följd av konstant stress och allvarlig psykologisk överbelastning, det vegetativa nervsystemet påverkas. Karaktäristiska tecken på manifestationen av kardioneuros - smärta sensationer uppstår inte i hela thoraxen, men huvudsakligen i vänstra delen. Även smärta kan uppstå oberoende av graden av fysisk aktivitet, även när personen är vilad och trakasseras länge.

Provoke smärta kan cardioneuros

Vilka sjukdomar i mag-tarmkanalen kan orsaka smärta och brinna i bröstet

Det finns många exempel där magsjukdomar orsakar att personen ska baka hjärtat, oftast uppstår dessa känslor efter måltider och åtföljs av illamående. Med gastrointestinala sjukdomar är surhetsnivån i magen för hög, vilket ger smärta i bröstet. Vissa sjukdomar, vars symtom kan bli en brännande känsla nära hjärtat, presenteras nedan:

 • Esofagusbråck i membranet (smärta kan inträffa under kroppens lutning eller överbelastning med tung belastning);
 • esofagus spasm (brännande känsla i bröstet uppstår när svälja mat eller saliv, ibland - även vid vila, den främsta orsaken spasm - mat under en lång tid kan inte komma in i magen och är vid sin ingång);
 • Magsår eller kronisk form av gastrit (smärtan uppstår på grund av den höga surhetsnivån i magsaften, men det gör inte ont i magen utan bröstområdet).

Ett sår kan orsaka brännande i bröstet

En brännande känsla i bröstet som orsakas av sjukdomar i mag-tarmkanalen, kan lätt förväxlas med hjärta smärta, så ta något på egen hand bör inte vara att ta medicin för att hjälpa till med hjärtsjukdomar, det finns en risk för att förvärra en magsjuka.

Andra avvikelser som orsakar obehag i bröstet

Förutom hjärtpatologier och gastrointestinala sjukdomar kan brännskador på vänster sida av hjärtat orsakas av ett antal andra hälsoproblem som inte är så farliga, men som fortfarande inte bör ignoreras:

 • Osteochondrosis: med denna sjukdom växer ryggraden i ryggraden, dess nervändar är klämda och smärta sensioner ges till bröstet. När osteochondrosis också observeras styvhet i rörelsen är det svårt för en person att luta sig.

Bröstsmärta är ofta ett symptom på osteokondros

 • Interkostal neuralgi: smärtan uppkommer från det faktum att överträtt interkostalmusklerna nerver (. Detta sker av flera skäl - när en svår förkylning, trauma, degenerativ utveckling disksjukdom, utseendet på tumören och så vidare), blir det starkare, om en person flyttar - krökar eller vrider kroppen, lyfter armarna och benen.
 • Virussjukdomar: inte så ofta, men fortfarande bränningen på vänster sida av hjärtat kan ibland vara ett symptom på en virusinfektionssjukdom. När viruset sprider sig genom kroppen, är symtomen aldrig begränsade endast till bröstkörteln, det finns också en skarp feber, illamående, feber. Om du misstänker en infektion, måste du omedelbart söka hjälp från läkare, eftersom vissa virus, särskilt exotiska, sprider sig mycket snabbt och utgör ett allvarligt hot.

Smärta i hjärtat mot en bakgrund av temperatur kan vara ett tecken på infektion

Vad kan man göra för att lindra bröstsmärta?

Först och främst, kom alltid ihåg att oavsett vad smärtan pressar, känslan av depression, brinner i hjärtat, etc., kan du aldrig göra självmedicin utan att veta orsaken. Självklart, om sjukdomen redan har diagnostiserats och personen vet vilken av sina organ behöver behandling, kan de korrekt valda och dispenserade apoteken ge oumbärlig hjälp vid avlägsnande av smärta.

Om du har symptom, de tidigare beskrivna sjukdomar, måste du konsultera en hjärtspecialist, neurolog, gastroenterolog eller andra yrkesverksamma, och även redan veta din diagnos, bör du då och då att passera sin undersökning och strikt följa rekommendationerna.

Vilken typ av första hjälpen

I inget fall kan du erbjuda en person apotek droger, utan att veta vad det innebär att bränna i hjärtat specifikt för honom. Du kan bara ta p-piller om läkaren redan har ordinerat dem och angett nödvändiga doser, annars riskerar du mer patientskada än hjälp.

Om smärtan orsakas av hjärtproblem, kan du ta Valocordinum

Läkemedel som kan hjälpa till med vissa diagnoser återspeglas i tabellen.

Brännande i hjärtat: orsaker, vilka sjukdomar kan orsaka detta och vad betyder att behandla?

Ofta kommer läkare till läkare som klagar över en brännande känsla i hjärtat. De vill veta orsakerna och vad man ska göra åt det. Läkare förstår i detta fall att det kan vara en allvarlig kardiologisk sjukdom som hotar patientens hälsa och liv. Även om det inte alltid berör hjärtat, eftersom det ibland kan orsakas av ryggraden eller mag-tarmkanalen. Det finns också fall när det bränns på vänster sida i hjärtområdet av en helt frisk person som har överträtt eller genomgått överdriven känslomässig spänning. Därför måste läkaren först förstå varför den brinner i hjärtat och sedan tänka på hur man hanterar detta problem.

Problem med hjärt-kärlsystemet

Som redan nämnts kan orsakerna till brinnande i hjärtat vara annorlunda, men ungefär en tredjedel av dem är kardiovaskulära sjukdomar.

Myokardinfarkt

När en person plågas av en brännande smärta i hjärtat, blinkar han omedelbart tanken att detta är ett hjärtinfarkt. Det finns skäl för detta, eftersom sådana känslor är ett av de typiska symptomen på denna farliga sjukdom, där en viss del av hjärtmuskeln genomgår nekros på grund av ischemi.

Denna smärta avlägsnas inte av nitroglycerin.

Hjärtat i infarkt kan ge till vänster arm, nacke, dessutom börjar mycket svettning, blanchering och cyanos i huden, det kan vara svagt. En person har en brännande känsla i hjärtat och är svår att andas, lemmar och underkäftar kan dumma, yrsel och frossa förekommer. Detta villkor kräver akut inlägg.

Angina pectoris

För angina pectoris är denna brännande känsla i hjärtat också ett typiskt symptom. Att passa i angina kan resultera i en stressig situation eller överdriven fysisk aktivitet. Men i detta fall måste du ta sådana piller från att brinna i hjärtat, som nitroglycerin - det kommer att visa sig vara det mest effektiva, snabbt förbättra tillståndet.

Även om den första mottagningen av nitropreparatet inte har kommit, om några minuter kan det tas igen (men inte mer), samtidigt som man ringer till en ambulans.

Detta tillstånd kan betraktas som förinfarkt. Brännande vänster i hjärtat området i detta fall känns bakom bröstbenet, och smärta kan ges till vänster scapula, nacke eller arm. Om en person fortsätter att utöva fysisk aktivitet kommer obehaget att öka. På grund av smärta vill en person ta den mest bekväma positionen, där smärtan skulle känna sig svagare.

Akut hjärtsvikt

I ett mycket farligt tillstånd, vilket är akut hjärtsvikt, finns det en brännande känsla i bröstet i hjärtat, såväl som bröstkompressioner, hjärtastma och cyanos. I extrema fall kan ett sådant tillstånd leda till hjärtstillestånd och dödsfall, och till och med medics hjälp är i många fall misslyckad.

perikardit

Perikardit har ofta en smittsam orsak, eftersom den orsakas av patologiska bakterier och virus. Inflammation av perikardiet - hjärtets yttre skal kan också orsaka en liten brännande känsla i hjärtat, och berusning och febrilt tillstånd indikerar förekomsten av förgiftning. Från andra hjärt-sjukdomar, perikardit skiljer sig i att smärta från det beror på kroppens position, andning, hosta intensifierar denna smärta. Läkaren vid auscultation upptäcker ljud.

Dissecting aortic aneurysm

Detta tillstånd hotar också livet direkt och ger en mycket hög dödlighet. Med en aneurysm börjar den brinnande känslan i hjärtat av hjärtat plötsligt och blir omedelbart intensiv, utan en period av ökning - smärtan sträcker sig till bröstbenet, rygg och armar. På de radiella artärerna finns det ingen puls alls, och smärta är inte lättad även vid bedövning av droger.

Dessa är de viktigaste problemen med hjärtat, brinnande symtom där patienterna känner sig tydligt. Alla är mycket farliga, så om en patient klagar över en brännande känsla i bröstet, behöver han genast göra ett EKG.

Problem i mag-tarmkanalen

När det brinner i hjärtat, orsakas det av magsjukdom. Till exempel, om magsaft kastas i den nedre delen av matstrupen, känner en person det som en brännande känsla i bröstet.

Med membranens spasm och en bråck i matstrupen kan detta obehag också kännas. En person med bråck i membranets matavdelning känner av en ökning av smärta när den lutas. Att ta en kryddig mat eller motion kan också leda till halsbränna - en brännande effekt som kan kompletteras med illamående och kräkningar.

När en patient klagar över att stick och brännskador i hjärtat, kan det vara neuralgi, som också åtföljs av svår smärta under palpation revben och stelhet.

Förändringar i hormonell bakgrund

Till de smärtsamma känslorna nära hjärtat hos kvinnor kan orsaka en kränkning av hormonell bakgrund. Under klimakteriet finns en betydande omstrukturering av kroppen, vilket leder till olika misslyckanden. Under "tidvattnet" och det finns en brännande känsla i bröstet. Det åtföljs av ökad svettning och spridda till hela kroppen.

Sådana symtom som orsakas av hormonell omorganisation uppträder ofta i viloläge, och i stället försvinna de fysiska belastningarna. Under klimakteriet visas kvinnor hormonella och lugnande piller.

Sjukdomar i muskuloskeletala systemet

Det vanliga problemet med ryggradsosteokondros kan även orsaka en brännande känsla i bröstet i hjärtat. Obehag här orsakas av att klämma i nervändarna med ryggraden i brosken, som har expanderat till följd av degenerativ process.

När osteochondrosis smärta i bröstryggraden leder till begränsad rörlighet, smärta i armar och revben, påminner ofta stenokardicheskie attack, men i detta fall förvärras genom att vrida kroppen och belastning. Liknande känslor, som liknar angina, kan upplevas vid förskjutning av intervertebrala skivor.

Men till skillnad från äkta angina slutar smärtan som orsakas av fysisk ansträngning inte när den tas bort.

bältros

Denna virussjukdom påverkar huden, på vilken utslag bildas, och personen känner en stark klåda och brännande känsla. Även före utslaget av utslag på bagageutrymmet, baksidan, bröstet längs nerverna, finns det en brännande känsla, som visar klåda - symtomen på neuralgi. När utslaget ser ut blir det ganska lätt att bestämma typen av sjukdomen. Oftast, med bältros, finns en ensidig skada lokaliserad på ena sidan av kroppen.

En liten brännande känsla i hjärtat kan också förekomma från andra virussjukdomar. I detta fall läggs bränningen med svaghet, illamående, hög feber.

Intercostal neuralgi

När du listar vilka andra sjukdomar i hjärtat som kan orsaka bränning, ska du inte glömma interkostal neuralgi. Unga oerfarna läkare förvirrar ofta det med hjärtproblem, eftersom de faktiskt har liknande symtom, även om det finns skillnader. När interkostal neuralgi nervrötterna i interkostalrummet längs ryggraden eller intrång eller inflammerad, smärtan strålar och brännskador i hjärtat. Anledningen till detta kan vara trauma, osteokondros, hypotermi, överförd infektion, fysisk överbelastning. Kompressionen, inflammation i nervrotet eller krampen i de omgivande musklerna uttrycks av smärta sensationer lokaliserade i bröstet.

Hur skiljer man smärtan från en neuralgisk natur från hjärtat? Med interostal neuralgi observeras följande:

 • Med djupa andetag, nysning, hostning, lutning och vridning av torso, intensifierar den brinnande känslan.
 • Om du börjar att palpera interkostal utrymmen och bröstbenet på de platser som patienten kommer att ange hur smärtpunkter, då han kommer säkert att skrika av smärta, som palpation taktil påverkan är direkt på inflammerad nerv.
 • Även om de två första punkterna indikerar neuralgi, behöver patienten fortfarande ta bort elektrokardiogrammet för att undvika hjärtpatologi. Om EKG visar sig vara normalt är det säkert att avvärja kardiologiska problem och överväga orsakerna till smärta som neurala.

Vegetosovaskulär dystoni

Bränning i hjärtat med VSD anses också som ett typiskt fenomen. Patienter med vegetovaskulär dystoni älskar ofta färgglada och långa att måla sina känslor och lägger till en mängd epiter. Läkaren, för att göra anamnesen, försöker upprätta en koppling mellan den brinnande känslan i hjärtat och stressen, som bar lite tidigare.

Människor med VSD är värdelösa att ta smärtstillande medel och nitroglycerin, det rätta läkemedlet för att bränna i hjärtat är i detta fall lugnande.

Detta symptom i vaskulär dystoni är inte förknippat med en ökad fysisk aktivitet, tvärtom leder till smärtlindring eller dess försvinnande en ökad fysisk aktivitet. Men läkaren kan bara diagnostisera VSD genom att utesluta vissa andra organiska patologier med liknande symtom, för vilka han behöver samråda med kollegor från andra medicinska områden.

Varianter av undersökning

Även när läkaren nästan helt säker på när patientens hjärta brinner, betyder det inte hjärtproblem, även i detta fall, för att vara säker, han måste tilldela patienten att ta EKG. Detta symptom kan trots allt gömma hjärtinfarkt eller hjärtsvikt, vilket snabbt kan ta patienten till graven.

Om EKG visar normen kan diagnosen utföras i en annan riktning. Med klagomål om det faktum att hjärtat känner smärta och brännande känsla, kommer en person att besöka inte bara kardiologen, men också en neurolog, gastroenterolog och infektionssjukdomar, och kvinnor i klimakteriet behöver se en gynekolog. Följande studier kan tilldelas en patient:

 • bröstekardiografi
 • Bröst röntgen;
 • MRI i ryggraden;
 • Studien av magsaft för surhet.

Alternativ för forskning väljs utifrån de symptom som en person upplever. Behandlingen syftar till att eliminera orsaken som orsakade det. Därför, om det brinner i vänster sida där hjärtat är, kommer symtomatisk behandling att användas. Men du kan inte självmedicinera. Om bevis på hjärtsvikt eller hjärtinfarkt bekräftas krävs omedelbar patienttillträde.

Vad händer om hjärtat brinner med eld?

Om dessutom till svår smärta i bröstet hos patienten och andra uppenbara tecken på MI, bör du omedelbart ringa akut hjärtsjukvård, ger patienterna samtidigt nitroglycerin under tungan. Vad ska man göra om hjärtat brinner med eld och orsaken till detta är hjärtsjukdom, då kommer behandlingen att bestämmas av svårighetsgraden av denna sjukdom. I bästa fall kan du begränsa dig till att ta piller, tinkturer och droppar. I värsta fall kan patienten bara räddas genom en nödoperation.

I de fall bränna i hjärtområdet orsakas av sjukdomar som inte är associerade med kardiovaskulärsystemet, visas följande:

 • Vid halsbränna är det tillräckligt att följa kost- och läkemedelsbehandling. Med ökad syra i magen visar läkemedel som neutraliserar saltsyra. En bråck nära matdelen av membranet kan emellertid bara avlägsnas kirurgiskt.
 • Med osteokondros, läkemedel, fysioterapi och diet visas. Patienten rekommenderas också att hitta en position i kroppen där smärtan inte känns så mycket.
 • Kvinnor i klimakteriet visar preparat med östrogen och sedativa.
 • När VSD-patienten kommer att ordineras lugnande läkemedel.

Och du kände redan en brännande känsla kvar i hjärtat? Vad gjorde de i detta fall och kunde de hitta orsaken till sjukdomen? Skriv om det i kommentarerna, kanske din historia hjälper andra läsare.

Bager i hjärtat som det

skäl

Orsaken till denna typ av bränning kan vara olika sjukdomar. Men i 30% av alla fall blir felet i kardiovaskulärsystemet ett skyll. Ibland uppstår en sådan känsla som ett resultat av överarbete, känslomässig stress i en helt frisk person.

Om det har gått efter några minuter är det inte nödvändigt att larmet ljuder. När allt kommer omkring, till och med en ständig middag eller vanlig halsbränna åstadkommer en brännande känsla i bröstet.

Fel i kardiovaskulärsystemet

När en person bakar sig i bröstet, uppstår omedelbart att det är ett hjärtinfarkt. Sådana misstankar är motiverade, eftersom detta är det första symptomet på en sådan farlig sjukdom. Smärtan går inte bort efter att ha tagit nitroglycerin.

Personen känner nummen i arm, ben, käke och andra organ. Han har en kall svett, andningssvårigheter, hud blek.

Det finns frossa och yrsel. I vissa fall är förlust av medvetande möjligt.

Angina pectoris är en annan sjukdom som kännetecknas av bränning i bröstet. Anledningen till attacken är fysisk stress, en stressig situation. Efter att ha tagit nitroglycerin förbättras tillståndet. Om den första dosen av drogen inte hjälpte, behöver du ge den igen och ringa en ambulans. Alla tecken indikerar ett infarktstillstånd.

Det händer att brinnande i hjärtat är ett tecken på vegetativ-vaskulär dystoni (VSD). Smärta kan vara mindre eller mycket svår. Hjärtdroger, i sådana fall, hjälper inte. Anledningen till attacken är frisättningen av adrenalin i blodet i en stressig situation, rädsla.

Problem med matsmältningskanalen

Det kan tyckas konstigt att smärtan i hjärtat indikerar problem med mag-tarmkanalen. Ibland har sjukdomen egenskapen att maskera under täcken av andra sjukdomar. En stroke orsakar till exempel svår smärta i buken.

Bråket i membranets matavdelning är en sjukdom som kan provocera en brännande känsla i hjärtat. Med lutningar har smärtan en egenskap att intensifiera. Ibland brinner halsbränna sådana känslor. Parallellt med detta uppkallas en person och upplever kräkningar.

Problem med baksidan

Överträdelse av nervrötterna i osteokondros orsakar bränning i hjärtat. Även sådana känslor uppstår när de intervertebrala skivorna förskjuts.

Personen har symtom som liknar angina. Men den främsta särdragen är att smärtan som uppstått efter fysisk ansträngning inte minskar i lugnt tillstånd (som i angina pectoris).

Förändringar i hormonell bakgrund

Denna fråga gäller kvinnor som har hormonell bakgrund, nämligen förändringar i det, orsakar smärtsamma känslor i hjärtat. Med ett klimax är kroppen helt rekonstruerad, vilket orsakar olika störningar. Bränning i bröstet sker mot bakgrunden av "tidvattnet".

Viktigt! Virussjukdom kan orsaka brännande i bröstet. Personen höjer temperaturen, det finns illamående, svaghet

Första hjälpen

När det tillsammans med kraftig bröstsmärta finns andra symtom som kännetecknar hjärtinfarkt, behöver akut ambulans och ge patienten nitroglycerin:

 • Med vegetativ-vaskulär dystoni hjälper alla lugnande medel.
 • Om bakar i bröstet, och orsaken till detta är klimakteriet, kommer lugnande att hjälpa. De kommer att minska obehag.
 • Den första hjälpen med problem med ryggen är att ta smärtstillande medel. Det är också nödvändigt att hitta den positionen i kroppen, där smärtsamma känslor kommer att minska.
 • När halsbränna ska tas droger som neutraliserar saltsyra.

Viktigt! Brinner i hjärtat, och speciellt när det är mycket starkt och inte kan stoppas, kräver omedelbar medicinsk hjälp. Ibland räknas varje minut.

Vilken läkare behövs?

Om du har hälsoproblem bör du veta vilken läkare du behöver söka hjälp:

 • Kardiolog och terapeut är engagerade i kardiovaskulärt system;
 • med problem i mag-tarmkanalen hjälper till att bekämpa gastroenterologen;
 • Ryggsmärta behandlas av en neurolog eller terapeut;
 • när brinnande i bröstet uppträder med klimakteriet, då i detta fall en gynekolog hjälper till.

undersökningen

För att starta behandlingen måste du bestämma orsaken, som utlöste en brännande känsla i hjärtat. Undersökningen utnämns av en specialist som patienten kontaktade.

I sådana fall uppför:

 • ett elektrokardiogram;
 • holter övervakning;
 • Phonocardiography;
 • stress EKG;
 • angiografi;
 • ekokardiografi;
 • koronar angiografi;
 • röntgen i bröstet;
 • ryggradsexamen med MRT;
 • Fibrogastroduodenoscopy (FGSD).

Patienten måste också donera blod och urin för analys. Patienten ska förbereda sig för var och en av ovanstående metoder för undersökning (alla uppgifter förklaras av den behandlande läkaren).

Vad är behandlingen?

Brännande i hjärtat är ett tillfälle att ringa till en läkare. I de fall då ambulansen inte ringdes ut och smärtan avlägsnades av sig själv är specialistens hjälp fortfarande nödvändig. Ibland hjälper sådana känslor att identifiera sjukdomen i de tidiga stadierna, som senare kan framgångsrikt härdas.

Om orsaken ligger i "hjärtproblem", beror behandlingen på svårighetsgraden av sjukdomen. Ibland blir det tillräckligt att ta piller, droppar eller tinkturer. Men det finns fall där patienten behöver utföra en operation.

Halsbränna kräver medicinering och överensstämmelse med kosten. För att bli av med bråket i membranens näringsavdelning kan kirurgisk ingrepp vara nödvändig.

Osteokondros kräver fysioterapi, läkemedel, vidhäftning med diet. Med klimakteriet är det möjligt att använda lugnande medel, droger med östrogen.

förebyggande

För att undvika problem med hjärt-kärlsystemet måste du begränsa dig från olika stressiga situationer, lära dig att styra dina känslor.

Du bör sluta röka, dricka alkohol, spendera mer tid i frisk luft.

För att förhindra problem med ryggen måste du temperera din kropp, öka motoraktiviteten. Överdriv inte med fysisk ansträngning, lyfta vikter.

För att undvika problem med mag-tarmkanalen bör du veta huvudreglerna:

 • Övermål inte;
 • Ät inte för fet mat.
 • begränsa användningen av "skadliga" produkter.

Orsaken till att bränna i hjärtat kan vara olika sjukdomar: den enklaste och mycket farliga. Om smärtan inte uppstår för första gången, men slutar, kan du inte dra med adressen till läkaren. En hjärtattack kräver omedelbar medicinsk behandling.

Denna obehagliga känsla stör störningar för så många människor. Korrigera de som vid de första brinnsymtomen vända sig till doktorn och försöker ta reda på orsaken. Detta kan vara ett symptom på en allvarlig hjärtsjukdom, och de kräver alltid snabb behandling. Så konsekvenserna av stressiga situationer kan manifestera sig, då ett enkelt urval av sedativa hjälper. Det kan vara vegetativ-vaskulär dystoni hos män eller klimakteriet hos kvinnor. Brännande i hjärtat kan också följa sjukdomar i ryggraden, nervsystemet eller mag-tarmkanalen.

Bränna med hjärtsjukdom

Först och främst, om det brinner i hjärtat, är det vanligt att tänka på hjärtsjukdomar. Och det här är korrekt, eftersom ouppmärksam behandling av sådana symtom leder ofta (i bästa fall) till ett sjukhusbädd. Med angina är en stark brinnande känsla lokaliserad bakom bröstbenet, skiljer sig i spillt tecken, ger ibland i vänster arm och under scapula. Smärta uppstår ofta med fysisk ansträngning och försvinner när lasten stannar. Ta snabbt bort den brännande känslan med ett nitroglycerinpiller "under tungan".

När hjärtinfarkt börjar utvecklas, förvärvar den brinnande känslan karaktären av en intensiv, ganska lång attack. Det avlägsnas inte med en nitroglycerinplåt, det följer alltid pallor, kall svettning, även svimning är möjlig. Det är nödvändigt att omedelbart ringa en ambulans, även om det kommer en plötslig befrielse av tillståndet.

Burning med vegetativ-vaskulär dystoni

I detta fall känns brinnande (brinnande) på vänster i bröstet, och dess utseende är inte relaterat till belastningarna. Attacken underlättas inte genom att ta Validol, nitroglycerin eller valocordin. Men med lugnande medel och en varm senapsgips i hjärtat lindrar du obehagliga känslor.

Burning med klimakteriet

Under hormonella förändringar i kroppen är obehagliga känslor i bröstet inte ovanliga. Skillnaden mellan att bränna i hjärtat med klimakteriet är bristen på samband med fysisk ansträngning. Även tvärtom passerar sensationerna vid något fysiskt arbete. Denna bränning kombineras med "heta blixtar" av värme genom hela kroppen, med stark svettning. Intaget av Validol eller nitroglycerin påverkar inte den "klimatiska" brinnande sensationen. Användningen av lätta lugnande medel kan dock ha en positiv effekt.

Burning med osteokondros

Överträdelse av nervrötter på grund av slitage med år av intervertebrala skivor kan också orsaka smärta och brinna runt hjärtat. Utseendet är mycket liknar angina pectoris. Den enda skillnaden är i avsaknad av direkt koppling till belastningen och i intensifieringen av den brännande känslan efter förändringar i kroppens position, vridningar, huvudets eller händerens rörelser.

Burning med magproblem

Samtidigt kan en brännande känsla i hjärtat orsakas av brist på cardi. Det här är ingången till magen, som vid övergången eller att föra kroppen till ett vågrätt läge möjliggör läckage av magsaft i den nedre delen av matstrupen. Så det finns en bekant halsbränna. Den andra orsaken till smärta kan vara en bråck i membranets esophageal fönster. I detta fall uppstår känslorna när lutningen är skarp eller spänstig. Spasm i matstrupen orsakar en längre period av osmält mat vid själva ingången till magen. Detta kan orsaka en brännande känsla i bröstet. Att skilja den här brinnande känslan från stenokardi hjälper till en tydlig koppling med mat samt ackompanjemang av böjningar och illamående.

Experter varnar för att utseendet på ett sådant farligt symptom, som en brinnande känsla i hjärtat, bör tas så allvarligt som möjligt. Det är inte nödvändigt att engagera sig i självdiagnos - det är bättre att överlämna beslutet till denna fråga till doktorn. Kontot kan ibland gå i timmar, och en snabb inspektion kan rädda liv.

Vi går till jobbet, på bio, för att besöka, och plötsligt bakades eller blev sjuk i hjärtat. Var inte panik. Vi kommer att berätta vad du ska göra i det här fallet.

På en gång finns det en massa frågor: vad hände, varför hände det, varför och vad man skulle göra, om hjärtat bakar. Många frågade sig sådana frågor. Men svaret är ett: "Du behöver se en läkare." Och det här är korrekt - endast en läkare kan svara på sådana frågor.

När detta händer är det inte alltid hjärtets fel. Detta kan vara interkostal neuralgi under kylning, hypertensiv kris (för vaskulär komprimering) spinal störning, nervsystemet, och i vissa fall, psykogen sjukdom.

Huvudvärk och hjärtsmärta kan uppstå på grund av vegetativ-vaskulär dystoni. Även med magsår och lungsjukdom kan man känna vad bakar i hjärtat. Och det sorgligaste är att hjärtat kan baka och skadas med hjärt-kärlsjukdom. Var noga med att kontakta någon läkare för eventuella symtom, och om smärtan blir akut är det bättre att ringa en ambulans.

Om hjärtat bakar, är det inte alltid en allvarlig sjukdom. Till exempel: myokardiell ischemi ger en tryckande känsla i bröstområdet och sträcker sig till vänster arm - det här händer med stress och överspädning eller efter aktivt fysiskt arbete.

Akut hjärtinfarkt har liknande symptom, men oftare och långvarig, upp till cirka en timme. Myokardit åtföljs av värk och pressning eller sömnad i smärta i bröstområdet. De förekommer efter en stark fysisk belastning och kan vara i flera dagar.

Med perikardiell smärta uppträder i hypokondrium, i hjärtat och i vänster arm. Detta är den vanligaste sjukdomen som orsakar smärta i hjärtat. Denna smärta beror på kroppens ställning eller andans andning.

Kan jag själv göra en diagnos? Självklart inte. Bland människor, och speciellt bland kvinnan, deras emotionalitet (särskilt när de är nervösa) klagar nästan alla på bröstsmärtor. Om smärtan ligger bakom bröstet kan det vara hjärt-kärlsjukdom och med smärta i axeln och vänster axel kan diagnosen "angina". Smärta är oftast förknippad med en neurologisk sjukdom. Och i allmänhet är det bättre att gissa mindre och gå till doktorn.

Bozhenko Alexei, kardiolog www.medicina-msk.ru

Orsaker till smärta i hjärtat

Obehagliga känslor kan uttryckas som en känsla av depression, smärta och brännande i hjärtat. Det kan vara stickningar, en känsla av förträngning, en stark hjärtklappning eller motsatsen till blekning. Orsakerna som orsakar sådana symptom kan vara mycket olika:

 • myokardinfarkt,
 • angina pectoris,
 • ischemisk hjärtsjukdom,
 • vegetativ-vaskulär dystoni,
 • hjärtsvikt,
 • nervösa sjukdomar,
 • hormonella störningar,
 • osteochondrosis,
 • virussjukdomar,
 • sjukdomar i mag-tarmkanalen.

Naturligtvis är den mest formidabla av alla ovanstående sjukdomar akut myokardinfarkt. Dess utveckling kan leda till plötslig död av patienten på grund av den kraftiga spasm eller blockering (blodproppsbildning) i kranskärlen, och detta kommer att resultera i död av hjärtmuskeln parti, som matas data som blodkärlen. Ett sådant hjärta kan inte fungera.

Symtom på hjärtinfarkt

Vid akut myokardinfarkt ska patienten behandlas utan dröjsmål. Ju tidigare den här patienten togs till sjukhuset, desto större chanser kommer han att behöva överleva. Därför bör symptomen på hjärtattacker känna allt för att hjälpa sina nära och kära i tid.

Symptom på sjukdomen är smärta i hjärtat av hjärtat. Det uppstår plötsligt, ofta i vila, och inte efter någon fysisk ansträngning. Smärtan är outhärdlig. Ibland jämför patienterna med en knivsmärta eller ett starkt tryck, det sprider sig utanför bröstbenet, ofta koncentreras till vänster. Patienter kan inte specifikt visa platsen där det gör ont, det verkar som om de gör ont överallt. Smärtan irradierar ibland i vänster arm, nacke, scapula eller underliv, ljumsk och jämn manifesterar sig som tandvärk.

I motsats till angina, när det smärtsamma syndromet varar från 5 till 15 minuter, går inte smärtan med hjärtinfarkt, men växer. Även hjärta betyder inte hjälp.

Kroppstemperaturen kan stiga till 39 grader. Ibland är det en talangförstörelse, det blir vagt, det finns en stark svaghet, yrsel, oförståelig ångest eller panik rädsla, det finns en förlust av medvetandet. Men dessa symptom är inte alltid närvarande.

Den enda sanna lösningen för att rädda en sådan patient är att omedelbart ringa till nödhjälp.

Orsaker till hjärt-kärlsjukdomar

Nervös frustration, stress, långa erfarenheter, hårt arbete, fel sätt att leva kan orsaka ett sådant symptom som en brännande känsla i hjärtat. Orsakerna till sådan smärta kan vara en virusinfektion i första hand - detta är en beta-hemolytiska streptokocker, som orsakar reumatisk feber eller staphylococcus aureus som kan utlösa utvecklingen av myokardit eller perikardit.

Ateroskleros fungerar ofta som en hjärtsjukare av hjärt-kärlsjukdomar, i synnerhet isoleras den som huvudorsaken till hjärt-kärlsjukdom. Orsaken till utvecklingen av åderförkalkning i sig är inte helt förstådd.

Högt kolesterol i blodet orsakar ofta blockering av blodkärl. Dåligt kolesterol är ett klibbigt kolesterol, mer exakt en LDL eller ett lågdensitetslipoprotein, det är de som bosätter sig på blodkärlens väggar. Och i kombination med högt blodtryck - detta är ett direkt hot om hjärtinfarkt.

Andra orsaker till utvecklingen av hjärtsjukdom kan vara:

 • medfödda patologier av utvecklingen av hjärtmuskeln (ej öppnande av det ovala fönstret, öppen aortafel);
 • omfattande blodförlust som ett resultat av vilket akut hjärtsvikt utvecklas
 • undernäring (äter mycket feta livsmedel);
 • fetma;
 • klimakteriet förändras;
 • skadliga arbetsförhållanden.

Brännande i hjärtat kan orsakas av överarbete, vilket inte kräver särskild behandling, efter en bra vila och positiva känslor kommer allt att passera. Men fungerar ofta som ett symptom på en farlig sjukdom. Ta inte chanser och hoppas att allt kommer att träna. Tidig överklagande till en läkare med smärta i hjärtat kommer att rädda livet för dig och dina nära och kära.

Brännande i hjärtat: orsaker, diagnos, vad man ska göra, vad som ska särskiljas, ytterligare behandling

Känslan av att brinna smärta eller obehag i hjärtat är ett av de vanligaste symptomen hos personer över 40 år, särskilt i hankategorin. Bränning i bröstet observeras emellertid i en yngre åldersgrupp, och även i barndomen. Men det betyder inte alltid att det brinner i hjärtat bara med hjärtpatologi.

På grund av det faktum att det finns flera organ i bröstet, kan den brännande känslan orsakas av patologiska processer i någon av dem. Enligt statistiken är hjärtpatologin oftast åtföljd av bränning i bröstet.

Många patienter på läkarens tidpunkt säger med säkerhet att de är oroade över att bränna sig i hjärtat, även om de misstänkt tror att hjärtat ligger till vänster i hypokondrium. Här bör det förtydligas - hjärtat ligger bakom bröstbenet, lite till vänster om det, så hjärtsmärta har oftare en squamous lokalisering. Naturligtvis är bestrålning av smärta till olika delar av kroppen ofta noterad, för att fullständigt förstå ursprunget för brinnande smärta i bröstet, är det nödvändigt att utföra åtminstone en minimal undersökning.

Hjärtorsaker till att brinna i hjärtat

Som regel är brännande i hjärtat orsakad av angina, vilket är inget annat än ett kliniskt syndrom som uppträder med ischemisk hjärtsjukdom (IHD). Myokardiell ischemi har i sin tur en viss patofysiologisk grund, som representeras av bildandet och avsättningen av plack från kolesterol i hjärtkärlens lumen. Med partiell eller fullständig inskränkning av artärlumen, upplever hjärtmuskeln (myokardium) ett akut behov av syre och näringsämnen som förts av arteriellt blod. Om inte tillräckligt med syre, hjärtmuskelcellerna förlorar sin förmåga att dra ihop sig, vilket kliniskt manifesterade brännande eller akuta smärtor (angina) och EKG ser ut ischemiska förändringar.

Inflammatoriska processer i hjärtmuskeln kan orsakas av olika smittsamma eller giftiga ämnen (bakterier, svampar, virus, giftiga ämnen, alkohol) och kallas myokardit (i det första fallet) eller myokarddystrofi (vid berusning). Någon av dem kan åtföljas av en brännande känsla i hjärtat.
perikardit (Inflammation i det yttre skalet av hjärtat - hjärtat i skjortan) och endokardit (inflammatoriska förändringar i de ventiler och andra inre strukturer i hjärtat, oftast orsakad av en bakteriell infektion eller intravenös droganvändning) och kliniskt manifesteras av en brännande känsla i bröstet.

Brinner i bröstet alltid på grund av hjärtsjukdom?

Faktum är att det kan finnas flera orsaker till brinnande i hjärtat. Till exempel, förutom kardiologisk patologi, kan en liknande känsla accepteras som banal halsbränna vilket i sin tur kan ske med olika sjukdomar mag-tarmkanalen.

Ofta brinna smärtor i hjärtat, såväl som i höger eller vänstra hälften av bröstet uppträder med patologi av de interostala musklerna och cervico-thoracic ryggrad.

Förutom ovanstående skäl kan en brännande känsla åtföljas av sjukdomar i andningsorganen, inklusive akut respiratorisk virusinfektion (ARVI) eller akut respiratorisk sjukdom (ARI) med trakeinfarkt (akut trakeit).

Som kan ses från den skriftliga, att förstå självständigt varför bränna i bröstet, ibland är det svårt. Det är därför som en differentialdiagnos endast ska fastställas av en läkare, tolka de medföljande symtomen noggrant och vid behov använda ytterligare metoder för forskning.

Vilka andra karakteristiska symptom kan åtföljas av en brännande känsla i hjärtat?

När en organs patologi brukar ses av olika symtom, är de ofta samma för olika sjukdomar. Till exempel kan hosta i kombination med brännskador i bröstet uppträda både med trakeit och med en astmatisk variant av ett akut myokardinfarkt. Det är därför som läkaren ska vara extremt försiktig när man utvärderar symtomen hos varje patient.

smärta med angina och hjärtinfarkt

Med hjärtets patologi bränning kan åtföljas av andfåddhet eller en känsla av brist på luft. Så, med akut hjärtinfarkt, kan smärtan bakom bröstbenet inte bara brinna, men också en pressande karaktär, och försvinner inte efter tre gånger med nitroglycerin sublinguellt. Angina angrepp åtföljs också av en stark brinnande känsla i hjärtat, men den stoppas av ett enda intag av nitroglycerin eller sydnofarma.

inflammation i hjärtmuskeln

Med myokardit patienten har uttalat dyspné och oförmåga att utföra vanlig fysisk aktivitet. Patienten svullnar nedre extremiteter på grund av en ökning av hjärtsvikt. Också det finns oegentligheter i hjärtats arbete fram till utvecklingen av allvarliga hjärtrytmförstörningar.

För perikardit inte bara brännande känslor i bröstbenet och den vänstra halvan av bröstkorgen, men också intensiva smärtor som intensifierar eller omvänt dämpar sig när kroppens position förändras, till exempel när den lutas framåt eller ligger ner.

Brännande känsla i hjärtat av regionen, följt av skarpa smärtor på djup inspiration eller vid höjning av händerna uppåt är karakteristiskt för interostal neuralgi, orsakad av ryggradens osteokondros. Ibland bakar sig denna form av thoraxalgi (vertebrogen genesis) i bröstet så att patienten är benägen att tänka på angina pectorisattack.

Med inflammation i luftväggens inre vägg, orsakad av virus- eller bakterieinfektion, brinner patienten och ledsen bakom brystbenet, åtföljd av feber och anfall av kvävande hosta. Om patienten har en smärtsam, nasal hosta med en snabb andningshastighet, som det händer vid attacker av en bronchial astma, då kan det också störas genom att brinna i hjärtat av hjärtat.

Med sjukdomar i matstrupen och magen brännande, halsbränna och smärta kan lokaliseras i buken och i bröstet, som ofta tas av patienten för att bränna i hjärtat. Det brännande känsla i det här fallet på grund av patologi i matstrupen eller magsäcken, visar halsbränna en tydlig koppling till måltid, särskilt om patienten har brutit diet och konsumeras fet eller stekt mat. Ofta är dessa patienter har en historia av ulcerös defekt i väggen i magen. Om esofagit, kemiska brännskador, esophageal diafragmabråck, gastroesofageal refluxsjukdom eller spasm magmunnen i magen (vid korsningen av matstrupen till magen) förutom brännande känsla i bröstet, i de flesta fall rapporteras poperhivanie vätska eller, alternativt, en fast livsmedels, ökad salivavsöndring och oförmågan att svälja mat eller vatten (dysfagi).

Som kan ses kan en brännande känsla i hjärtat orsakas av ett antal sjukdomar. För att veta vad som orsakar brännande i hjärtat, behöver du se en läkare och vid behov utföra den forskning som han kommer att tilldela.

Diagnos och differentialdiagnos

Differentiell diagnos innefattar inte bara skillnader i symtom och i klinisk bild utan även data från instrumentella undersökningsmetoder.

Till exempel vid hantering av en patient med brännande smärta i hjärtat läkaren måste först utföra en elektrokardiogram (EKG) för att utesluta akut kranskärls patologi. Det händer ofta att patienten har några klagomål, kännetecknande för akut hjärtinfarkt, men EKG inte upptäckt några tecken på ischemi, skada eller myokardnekros. I sådana fall säger läkare att kardiogrammet är "sent", och alla EKG-kriterier för infarkt kan fortfarande förekomma om några timmar. Om en läkare är något alarmerande i en klinisk bild (mer data för en hjärtattack), tilldelar den en biokemiska blodprov markörer för hjärtmuskelskada (troponiner, CK, CK-MB, ALT, AST, etc.).

För misstänkte anginala attacker, brännande av hjärtat i vilken det finns en patient vid aktivitet, är det nödvändigt att genomföra en serie av studier med användning av fysisk aktivitet, för att provocera en brännande känsla i hjärtat och en gång fixerade på EKG, om förbränningen verkligen beror på myokardial ischemi och angina, respektive. Dessa prover håller veloergometry (VEM), löpband testet och testet med sex minuters gångtest. Dessutom är dessa tester används inte bara för att fastställa orsakerna till angina som en brännande känsla i hjärtat, men också för att bestämma dess funktionsklass.

Om patienten klagade över en brännande känsla inte avslöjas data för patologi i hjärtmuskeln, är det rekommenderat att utföra röntgen av lungorna, fibrogastroscopy (matstrupe och magsäck Study), samt samråd med neurolog och röntgenbilder av livmoderhalscancer eller bröstryggen torakalgii vertebrogenic uppkomst.

Dessa studier kan utföras på kliniken, om patienten initialt vände sig till sin distriktsläkare och sjukhus akutvård om patienten tas till brigaden SMP med misstänkt hjärt patologi.

Vad ska man göra om man brinner i hjärtat?

Akutvårdens taktik om patienten har en brännande känsla i bröstet varierar beroende på vad som orsakade symtomen.

Om patienten redan vet vad som orsakar brännskador i bröstet, och för tillfället har han inte det första angreppet, kan han självständigt ta de mediciner som läkaren förskrivit honom tidigare.

Till exempel när brännande känsla på grund av angina patienter kan sätta en nitroglycerin tablett under tungan eller injicera 1-2 doser Nitromintum (nitrospreya). Nitrat intolerans, som ofta förekommer hos patienter med kärlkramp, och lågt blodtryck kan tas Sydnopharm 0,2 mg, även om han inte kommer att agera direkt så som nitroglycerin. Vidare, samtidigt som du behåller en brännande känsla i hjärtat, är det bättre att ringa en ambulans för att inspektera sjukvården.

Vid bränning i bröstkorgsområdet provoceras av akut respiratorisk sjukdom, som ett förstahjälpmedel tas antipyretiska läkemedel om den brinnande känslan åtföljs av feber. Ofta har patienter med allvarlig astmaattack också brännande känsla i båren på grund av frekvent andning och spasmer i luftens smidiga muskelmembran. I detta fall är inhalation av preparat från inhalatorer - salbutamol, berodual, etc., ett nödläkemedel.

När interkostal neuralgi, tillsammans med en brännande känsla i hjärtat, rekommenderas användning av icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel i tabletterna (nize, ketorol) eller genom injektion (ketorol, diklofenak, meloxikam).

Om patienten har en brännande känsla i hjärtat efter att ha tagit eller administrerat akutmedicin, ska han konsultera en läkare.

Ytterligare behandling

Terapi efter lindring av en akut brännande känsla i hjärtat riktas mot behandling av den underliggande sjukdomen, vilket orsakade ett sådant obehagligt symptom. Vanligtvis föreskrivs en kurs eller konstant intag av följande läkemedel:

 • När hjärtsjukdom - situations nitrater mottagning, långvarig eller kronisk administrering av betablockerare (bisoprolol, metoprolol, nebivalol), ACE-hämmare (lisinopril, perindopril, enalapril), trombocytaggregationshämmande medel som förhindrar bildningen av blodproppar i blodbanan (tromboAss, aspirin, aspikor) och i vissa fall - diuretika (torasemid, furosemid, veroshpiron, indapamid, hydroklortiazid, spironolakton, etc). Där varje patient är viktigt att förstå att brännande känsla i hjärtat - det är ett symptom som utlöses av patologiska fartyg och hjärtmuskeln, så behandling av angina eller myokardit med perikardit bör vara heltäckande. Detta innebär att en enda tablett med en brännande känsla i hjärtat, orsakade hjärtsjukdom, kommer att vara otillräckliga.
 • Med esofagus och magsäckens patologi (om en eller två veckor eller längre), tar omeprazol, antacida och med magsår - antibiotika.
 • Respiratoriska sjukdomar - antibakteriella medel rate inte mer än två veckor (vid ARI), antivirala medel hastighet inte mer än 5-7 dagar (SARS), och i fallet med bronkialastma - situations (Berodual salbutamol) eller permanent (Seretid, Foradil Combi, spiriva) mottagande av inhalationsmedel.
 • När interkostal neuralgi - mottagande växel (1-2 veckor) NSAID (ketorol, movalis) och muskelavslappnande medel (Mydocalmum) eller långvarig användning av kondroprotektiva (med osteokondros cervix-bröstryggraden) - artrozan, hondrolon, struktum, terafleks et al.

Huruvida komplikationer är möjliga eller sannolika vid avsaknad av behandling?

Den största risken med att bränna i hjärtat är risken att du kan sakna en akut kranskärlspatologi, med andra ord - hjärtattack eller allvarliga hjärtrytmstörningar. För att förhindra detta ska patienten kontakta läkaren i tid om han har en brännande känsla i hjärtat och läkaren i sin tur noggrant bedömer klagomål och anamnes och tolkar forskningsdata korrekt.

Om den brännande känslan orsakad av patologin för andra organ belägna i bröstet, i frånvaro av snabb diagnos och behandling kan patienten utveckla lunginflammation, astmatisk status, perforerat magsår eller ärr förträngning av matstrupen som följd av obehandlad esofagit eller esofageala brännskador.